Din 1956, concursul Eurovision a oferit melodii antrenante, muzică pop și imnuri pe care le-am fredonat fără să vrem, dar și o modă care a atras atenția.
Unii dintre cei mai memorabili concurenți din istoria Eurovision au fost membrii trupei de heavy metal Lordi, care s-au costumat în monștrii și au câștigat pentru Finlanda în 2006 cu piesa "Hard Rock Hallelujah".
"A fost o victorie binecuvântată din multe puncte de vedere", a declarat solistul Mr. Lordi (alias Tomi Petteri Putaansuu), "și, bineînțeles, a fost pentru prima dată când au câștigat niște oameni cu adevărat frumoși".
În unele cazuri, moda eclipsează cântecul: Formația norvegiană de glam metal Wig Wam, care a participat în 2005, s-a clasat doar pe locul nouă, dar solista trupei a atras atenția în mod deosebit cu o salopetă foarte mulată, cu paiete de stele.
Fețele cunoscute și aspectul ciudat nu au neapărat influență asupra juriului. Duo-ul de gemeni John ”Jedward” și Edward Grimes - a reprezentat Irlanda în 2011 și în anul următor. În 2012, ei au terminat pe locul șase la concursul din Baku, Azerbaidjan, purtând ținute roșii asortate, cu umeri supradimensionați și ghete în aceeași culoare și au avut coafurile lor caracteristice.
Câteva alte look-uri notabile din ultimii ani
Krista Siegfrids din Finlanda a interpretat piesa "Marry Me" în 2013, a purtat o rochie de mireasă din tul cu corset fără bretele, trenă și tocuri cu platformă roz electric. Performanța ei a intrat, de asemenea, în istorie, cu primul sărut între femei din istorie la concurs.
Andrei Ionuț Ursu, WRS pe numele de scenă, a reprezentat România în 2022 cu piesa "Llamame". Artistul a purtat o cămașă roșie satinată și o pereche de pantaloni negri din latex. Ulterior, cămașa de pe el a fost ”ruptă” și a dezvăluit un body decorat cu un model argintiu.
Conchita Wurst, din Austria, a câștigat concursul în 2014 cu piesa "Rise Like a Phoenix", purtând o rochie aurie mulată pe corp, completată de un păr facial perfect îngrijit.
Trupa norvegiană Subwoolfer a interpretat melodia "Give that wolf a banana" în 2022, purtând un costum negru cu o cămașă albă, dar cu o mască galbenă a unui lup cu urechi ascuțite. Nu au lipsit și accesoriile – ochelarii de soare.
Trupa italiană Måneskin, care a câștigat Eurovisionul în 2021, a purtat ținute personalizate din piele roșie, cu detalii argintii concepute de Etro - dar abia a așteptat să le scoată la o conferință de presă ulterioară.
Cezar Ouatu, reprezentantul României în 2013, a surprins publicul cu ținuta sa: o rochie neagră cu aplicații strălucitoare.
O mențiune special o are și trupa lituaniană InCulto, care, în 2010, a decis să cânte în cămăși albe. Nu a lipsit și lenjeria disco, piesa de rezistență a ținutei.
În 2007, artistul ucrainean Andriy Mykhailovych Danylko, mai bine cunoscut sub numele de Verka Serduchka a făcut istorie cu ținuta sa: o rochie strălucitoare cu paiete tip oglinda, la care a asortat o cască de înot argintie cu o stea de Crăciun în vârf.
Nu putem să nu menționăm și trupa suedeză ABBA, care a urcat pe scena Eurovision în 1974 într-o gamă colorată de ținute care includea pantaloni evazați și cizme lucioase până la genunchi.
Finala Eurovision 2023 va avea loc la Liverpool - Marea Britanie a intervenit ca gazdă în numele câștigătorului de anul trecut, Ucraina - pe 13 mai. Theodor Andrei va reprezenta România la Eurovision 2023, cu piesa „D.G.T. (Off and on)”.