ȘCOALĂ
Școală în hangarul cu avioane. Elevii colegiului „Mihail Sturza” din Iași fac practică la mentenanța avioanelor
O situație în esență neplăcută a dat naștere la Iași unui parteneriat de succes. Domeniul mentenanței aeronavelor civile duce lipsă de specialiști, însă acest lucru s-ar putea rezolva în curând datorită colaborării cu o școală profesională din municipiu.
Simularea Bac 2025 la Limba română. Subiecte și barem: romanul psihologic, la subiectul III
Simularea examenului de Bacalaureat 2025 a început luni cu proba la Limba și literatura română. Testarea a început la ora 9.00, iar elevii au avut la dispoziție trei ore pentru a rezolva subiectele. Rezultatele finale vor fi afișate pe 8 aprilie.
Ziua Porților Deschise la Școala Gimnazială Hermann Oberth/Liceul German Hermann Oberth. Explorează, descoperă, alege
Școala Gimnazială Hermann Oberth și Liceul German Hermann Oberth reunesc standardele naționale și internaționale, oferind elevilor noștri oportunități și deschideri multiple.
Elevii români vor să învețe mai mult la școală despre ce înseamnă democrația și care sunt drepturile lor
Generațiile de după 1990 au perceput democrația ca pe un „dat”. În contextul actual, am început să ne aducem aminte, însă, că nu a fost întotdeauna așa și că au fost români care au murit pentru acest sistem politic.
Declin alarmant în școli: Numărul de elevi, la cel mai scăzut nivel din ultimele trei decenii
Anul trecut a fost înregistrat cel mai mic număr de elevi din sistemul de învățământ din ultimii 30 de ani, conform datelor Ministerului Educației și INS . Iar în ultimul deceniu, numărul total de elevi a scăzut cu 280.000.
Dezvoltare personală prin actorie. Elevii de liceu învață cum să aibă mai multă încredere în ei înșiși
Tracul de a vorbi în public, la examene sau în societate poate fi combătut cu ore de dezvoltare personală prin actorie. Este ideea unui consilier școlar din București, care îi pregătește pe copii să facă față situațiilor de viață reale, ce necesită încredere de sine și abilități de comunicare.
Țipete și amenințări la clasă. Părinții copiilor acuză rele comportamente din partea învățătoarei
Mai mulți copii dintr-o clasă de învățământ primar de la o școală din Hunedoara au ajuns la psiholog cu diverse probleme provocate de comportamentul învățătoarei lor. Există înregistrări în care se aude cum dascălul strigă la copii, îi amenință și-i umilește în timpul orelor.
Reforma curriculară la liceu, implementată din 2026. Planurile-cadru vor fi puse în dezbatere publică după 20 ianuarie
Noile planuri-cadru de la liceu vor fi implementate abia din anul școlar 2026-2027, a spus ministrul Educației, Daniel David, în cadrul emisunii EuroEducația de la Euronews România.
Școala privată a lui Elon Musk va fi deschisă anul acesta. Elevii nu vor avea ore de sport, limbi străine sau muzică
Ad Astra, școala anunțată de miliardarul Elon Musk cu câțiva ani în urmă, își va deschide în sfârșit porțile, în 2025. „Prioritatea ar trebui să fie aceea de a-i învăța pe copii abilități pe care le vor găsi utile mai târziu în viață”, spunea el, în octombrie.
SPECIAL. Ce învață elevii români la școală despre regimurile totalitare comparativ cu alte țări
Răsturnarea situației politice în urma alegerilor prezidențiale ne face să ne întrebăm ce învață tinerii la școală despre democrație și ideologiile totalitare ale secolului XX? De altfel, cuvântul „legionar” a fost cel mai căutat pe DEX online a doua zi după primul tur al alegerilor prezidențiale.
Salvați Copiii: 0,8% din populația României, analfabetă. România va participa la un studiu OCDE de măsurare a alfabetizării și competențelor
Din 2025, România va participa pentru prima dată la studiul de măsurare a alfabetizării populației, realizat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Astfel, timp de patru ani, experții vor analiza gradul de alfabetizare, dar și competențele adulților din țara noastră.
Olimpicii de aur ai României, premiați de Ministerul Educației: fondul de premiere a depășit 4,7 milioane de lei
Au mintea ageră, studiază foarte mult și și-au transformat pasiunea într-o obsesie. Ei sunt elevii olimpici care au reușit să aducă României peste 200 de medalii și premii în competiții internaționale.
Istoria Comunismului, nouă materie obligatorie. Directorul IICCMER: „Răul totalitar s-a estompat în mintea multora”
Ministerul Educației și Universitatea din București au lansat luni programa școlară pentru această materie despre regimul totalitar opresiv care a izolat România de restul lumii timp de aproape 50 de ani.
Bani europeni pentru educația digitală. 5.000 de școli din România au fost dotate cu mobilier și echipamente IT noi
Realitatea virtuală începe să câștige teren în liceele tehnologice. Cu bani europeni, modul de predare tradițional este înlocuit cu table interactive și ochelari speciali care-i învață meserie pe elevi, fără manuale sau notițe.
Elevi răniți după ce le-a picat tavanul în cap. Incidentul a avut loc la Școala Gimnazială „Tudor Vladimirescu” din Târgu Mureș
Doi elevi din Târgu Mureș au fost răniți după ce o bucată din tavanul unei săli de clasă a căzut peste ei, în timpul orei. Incidentul a avut loc la amiază, într-o clasă de la etajul al treilea al Școlii Gimnaziale Tudor Vladimirescu.
Cum și când se poate modifica programul școlilor de alegeri. Aproape 19.000 de secții de votare în țară
Școlile nu se vor închide în zilele de vineri și luni, înainte și după alegerile prezidențiale și parlamentare. Cu toate acestea, în situații excepționale, programul școlilor se poate modifica a doua zi după vot.
Elevii români nu pot folosi matematica în viața reală. Profesor: „Evaluarea națională evaluează formule”
Elevii români nu reușesc să folosească matematica învățată la școală în viața reală. Doar unul din cinci tineri de 15 ani poate să transpună noțiuni de matematică în situații de viață, arată ultimul raport rezultat din testele PISA 2022.
Metodele alternative de învățare, tot mai căutate. Ce este programul ”step by step” și cum pune accentul pe sănătatea emoțională a copilului
Educația alternativă în România, după metode precum „Step by step”, „Waldorf” sau „Montessori” este aprobată de Ministerul educației, dar pusă în practică de puține unități de învățământ.