O situație în esență neplăcută a dat naștere la Iași unui parteneriat de succes. Domeniul mentenanței aeronavelor civile duce lipsă de specialiști, însă acest lucru s-ar putea rezolva în curând datorită colaborării cu o școală profesională din municipiu.
Liceenii sunt atât de încântați să facă practica în hangare, încât abandonul școlar a scăzut cu 30%.
Lipsa specialiștilor în domeniul mentenanței aeronavelor civile a dus la un parteneriat de un succes neașteptat între o companie de profil și o șocală profesională din Iași.
Elevii sunt atât de atrași să facă practică în hambarul unde sunt ținute avioanele încât abandonul școlar a fost redus cu 30 la sută. Iar acum vizează să lucreze în fabrică la terminarea școlii.
La Colegiului Tehnic "Mihail Sturza" din Iași, orele de practică se țin într-un hangar de mententanță a aeronavelor civile. Elevii au astfel șansa să învețe o meserie încă de pe băncile școlii, chiar de la profesioniști în domeniu.
Constantin este elev în clasa a IX-a la Colegiu. Locuiește într-un sat la 40 de kilometri de oraș și face zilnic naveta până la școală.
”Pentru mine această experiență este foarte uimitoare, să zic așa. Chiar îți dă o șansă de a te gândi altfel și chiar ai un loc de muncă, să zic, asigurat, după ce termini studiile la școală”, a declarat Constantin Lefter - elev în clasa a IX-a.
Până să pășească în hangar, unii dintre elevi se gândeau să meargă la muncă în străinătate după terminarea școlii. Stagiul durează până la șase săptămâni, iar elevii trebuie să facă practică aproximativ șase ore pe zi.
Acest parteneriat a fost posibil printr-un proiect cu fonduri europene în valoare de peste 2 milioane de lei, în care sunt incluși 265 de elevi. Aproximatv 150 dintre ei fac prctică în domeniul aviației.
”Proiectul are drept scop reducerea abandonului școlar. Se știe că nu întotdeauna elevii sunt doritori să meargă la stagii de practică, dar ai noștri au descoperit latura frumoasă. Abandonul școlar a scăzut cu 30 la suta de la momentul în care s-a trecut la aceste stagii de practică.”, a declarat Cristina Bida - directorul Colegiului Tehnic "Mihail Sturdza" Iași.
Compania la care fac practică elevii are 80 de angajați. Ar mai însă alte 70 de posturi vacante. În Iași, tinerii pot învăța să repare avioane Airbus 320 și Boeing 737.