Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

A scăpat de repetenție în instanță. Părinții unui elev au dat școala în judecată și au câștigat procesul

Un elev lăsat repetent după ce a luat nota cinci la purtare a dat școala în judecată și a câștigat procesul.

Deși a fost vorba de mai multe abateri disciplinare, magistrații au decis că măsura a fost prea severă.

Cazul din Constanța ridică o problemă cu care încă se confruntă țara noastră. Cum se împarte responsabilitatea unui copil între părinți și instituțiile statului?

Totul a început în anul 2023, când copilul s-a bătut în clasă cu o colegă, iar incidentul, filmat de colegi, a ajuns pe internet. Părinții au fost chemați la școală, pentru o ședință a comisiei de prevenire a violenței.

”În respectivul referat era specificat că fiul meu a împins în sala de sport pe fetița respectivă și fetița a avut mâna ruptă și vai doamne, nu știu ce s-ar fi întâmplat. Zic doamnă, eu nu cred asta, am vorbit cu băiatul și el mi-a zis că nici măcar n-a fost în preajma ei.”, spune tatăl băiatului.

Incidentul ar fi fost urmat de alte situații. Cadrele didactice spun că elevul, care era în clasa a cincea, obișnuia să deranjeze cursurile, să folosească telefonul în timpul orelor sau să publice postări nepotrivite pe un grup de WhatsApp al clasei. Școala a luat decizia de a-i scădea nota la purtare la finalul anului școlar, ceea ce a însemnat că a rămas repetent.

A fost sesizată și Direcția pentru Protecția Copilului, unde băiatul ar fi beneficiat și de consiliere împreună cu mama sa. Părinții au considerat însă că fiul lor a fost victima unui abuz și au contestat în instanță sancțiunea. După ce în primă fază cererea le-a fost respinsă, oamenii au făcut recurs la Curtea de Apel. Acolo au avut succes, iar magistrații au anulat parțial hotărârea școlii: mai exact scăderea notei la purtare și declararea repetenției.

Din păcate discutăm despre un abuz cu scopul de a-l îndepărta din școală au decis scăderea notei la purtare fix la finalul anului școlar pentru a-l determina să rămâneă repetent deși nu exista niciun motiv educațional care să justifice aceset lucru.”, spune avocatul băiatului.

Avocatul familiei susține că părinții au reclamat situația și la Inspectoratul Școlar Județean, însă nu au primit niciun răspuns.

Dincolo de sancțiuni și decizii rămâne întrebarea. Cum se împarte responsabilitatea atunci când un elev o ia pe un drum greșit.

Nu prea poate să facă mare lucru în situația asta, pentru că în momentul respectiv nu are acordul părinților. Pentru ca să se lucreze cu un copil este nevoie de acordul părinților. Uneori este nevoie de acordul ambilor părinți pentru lucrul acesta. Și situația este destul de delicată în contextul ăsta. Este destul de trist că putem asista la niște lucruri dureroase, neavând ce să facem și este foarte dureros pentru noi să vedem că aceste lucruri se întâmplă și că suntem neputincioși.”, a adăugat Marilena Ionescu, psihologul copilului.

Între timp, copilul a pierdut deja un an de școală, iar decizia instanței de anulare a notei mici la purtare, nu poate da timpul înapoi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE