Elevii români sunt printre cei mai buni vorbitori de limba engleză și au, în general, cunoștințe bune de limbi străine față de elevii din alte țări europene.
O arată studiile și o spun profesorii. Este și unul din motivele pentru care programul de schimb de experiență educațională Erasmus Plus, finanțat de Comisia Europeană, are tot mai mult succes în România.
Maria a fost deja plecată cu două burse Erasmus în străinătate și urmează să plece cu a treia. Unul dintre cele mai importante criterii pentru a obține aceste burse a fost să cunoască foarte bine limba engleză.
În cazul Mariei, care vorbește fluent două limbi străine, oportunitățile sunt de două ori mai multe.
”Limba engleză am început să o învăț de la aproximativ 5 ani. Mai învăț limba germană, o studiez de aproximativ 9 ani. Am ales limba germană pentru că nu era atât de cunoscută sau atât de vorbită în țara noastră, am văzut că a luat amploare în mai multe școli. Am vrut să învăț și altceva pe lângă limba engleză și da, am în vedere o facultate care are un profil în limba germană”, a spus Maria.
Dacă Maria a plecat în Erasmus într-un domeniu tehnologic, turismul, Rosita a avut o expriență pe filiera teoretică și a studiat teme de istorie contemporană la o școală din Spania.
”Eu cunosc engleza și a contat, cred că pe asta ne-am bazat, adică mi s-a spus de la început, dinainte să dau probele, să am mare grijă și să îmi exersez engleza. Am observat la elevii din Spania că mulți dintre ei aveau dificultăți în a comunica cu noi în limba engleză. Consider că suntem mai bine pregătiți și decât alte țări din Europa, adică am vizitat și alte țări unde nu am putut să comunic deloc în limba engleză”, a spus Rosita.
”Există și niște ajutoare, niște instrumente pe platforma Erasmus prin care copiii pot să-și îmbunătățească nivelul de limbă. Prin aceste platforme se dă un teste de nivel, pornim de la un nivel A2 să spunem. Copilul poate să-și îmbunătățească după cele două săptămâni de Erasmus nivelul și se testează singur pe platforma Erasmus”, a declarat Larisa Ile, coordonatorul programului Erasmus de la Colegiul Economic Constantin Kirițescu.
Românii sunt printre cei mai buni vorbitori non-nativi de limba engleză din lume, clasându-se pe locul 15 la nivel mondial, potrivit clasamentului internațional Education First.
Pe primul loc sunt olandezii.