Elevii de clasa a XII-a vor studia o nouă materie obligatorie din anul școlar viitor. Este vorba despre Istoria Comunismului. Ministerul Educației și Universitatea din București au lansat luni programa școlară pentru această materie despre regimul totalitar opresiv care a izolat România de restul lumii timp de aproape 50 de ani.
Conferința nu a fost, însă anunțată public și s-a ținut fără prezența jurnaliștilor, deși în contextul alegerilor prezidențiale, lansarea unei astfel de programe este de maximum interes național.
Programa de istoria comunismului a fost realizată de către experți de la Facultatea de Istorie și Academia Română.
Matei Gheboianu, decanul Facultății de Istorie a Universității din București: „Acoperă de la perioada interbelică, de la apariția partidului comunist, trecând la preluarea puterii, instituțiile represive ale regimului comunist cu precădere Securitatea, dar și celelalte, cum era Miliția, evoluția politică a regimului și economică, viața cotidiană și impactul asupra unor legi în perioada comunistă cum a fost interzicerea avorturilor și politica pro-natalistă a statului comunist.”
Ce vor învăța elevii la Istoria Comunismului
Programa se termină cu Revoluția din 1989, dar pune istoria comunismului din România în contextul geopolitic al vremurilor și explică și alte sisteme totalitare ale țărilor vecine.
Matei Gheboianu, decanul Facultății de Istorie a Universității din București: „Se pune accent pe anii 1980, pe tot ceea ce a însemnat penuria de alimente, lipsa de electricitate, sistemul destul de represiv.
Bineînțeles că avem și partea de opoziție și aici vor afla despre Europa Liberă și cei care le explicau că lumea funcționează și altfel decât într-un sistem în care informatorul putea fi oriunde în grupul de cunoscuți.”
Ministrul Educației, despre Istoria Comunismului: „Avem obligația în școli și în universități să combatem ignoranța și manipularea”
Ligia Deca, ministrul Educației: „Toți elevii vor parcurge această disciplină chiar atunci când se apropie de primul lor vot democratic, când se apropie de vârsta la care devii matur și începi să devii cetățean activ, inclusiv prin gestul democratic de a vota.
Avem obligația în școli și în universități să combatem ignoranța și manipularea ce derivă din necunoaștere a istoriei. O cunoaștere inadecvată sau chiar lipsa cunoașterii faptelor istorice din perioada regimului comunist lasă loc unor distorsiuni care pot influența inclusiv comportamentul social și am văzut electoral. Competențele vizate prin studiul disciplinei vizează în primul rând gândirea critică, reflecția civică și empatia istorică.”
Daniel Șandru, vicepreședinte IICCMER: „Este un succes oarecum tardiv care nu poate contrabalansa tendințele actuale și presante din societatea românească. Răul totalitar s-a estompat în mintea multora dintre concetățenii noștri.
În consecință, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului anunță că a trecut la elaborarea unei startegii de politici integrate ale memoriei și consolidare a democrației. Strategia va trata problema predării istoriei totalitarismelor în învățământului românesc.”
În baza acestei programe școlare vor fi realizate și manuale. Ministerul Educației urmează să lanseze o licitație anul viitor.