MINISTERUL MEDIULUI
Autoritățile sunt în alertă. Ploile ar putea să afecteze și județele Iași sau Botoșani, la noapte, spune ministrul Mediului
Ministrul Mediului spune că în noaptea de duminică spre luni sunt așteptate ploi care ar putea să afecteze și localități din județele Iași sau Botoșani. După ce a mers în localitățile inundate din județul Galați, Mircea Fechet s-a dus și în județul Vaslui, unde oamenii au nevoie de ajutor.
Finanțare record pentru programul „Casa Verde”: Statul va da până la 30.000 de lei celor care montează panouri fotovoltaice
Finanțare record pentru programul „Casa Verde Fotovoltaice”: două miliarde de lei. Suma suportată de stat crește de la 20.000 de lei la 30.000 de lei și include atât cumpărarea panourilor, cât și a bateriilor de stocare.
Urșii de pe Transfăgărășan, tot pe șosea. Mulți dintre ei ar fi trebuit relocați la Zărnești
Au trecut aproape două luni de când ministerul Mediului a promis că o parte din urșii de pe Transfăgărășan vor fi relocați la sanctuarul din Zărnești. Animalele însă, sunt încă acolo. Schimbarea legii vânătorii nu permite mutarea unor urși în sanctuare.
EXCLUSIV. Camere de supraveghere pe Transfăgărășan: Cei care vor fi prinși hrănind urșii vor primi amenzi de până la 5000 de lei
Ministrul Mediului a declarat, în exclusivitate pentru Euronews România, că vor fi instalate camere de supraveghere pe Transfăgărășan pentru a-i amenda pe cei care hrănesc urșii la șosea.
EXCLUSIV. Zeci de urși din Transfăgărășan vor fi mutați la Sanctuarul din Zărnești, în urma unui reportaj Euronews
Aproape 30 de urși din zona Transfăgărășan vor fi mutați la Sanctuarul din Zărnești. Decizia autorităților vine după reportajul pe care Euronews România l-a realizat săptămâna trecută.
Aspretele, o nouă șansă la viață în România. Specia, veche de 65 de milioane de ani, a fost contemporană cu dinozaurii
Aspretele, peștele de pe vremea dinozaurilor, care mai trăiește doar în România, va avea o nouă șansă la viață. Pe Valea Vâlsanului din Munții Făgăraș, va fi construit un sanctuar unde specia să se și înmulțească.
Urșii, atracția turistică a barajului Vidraru. Zeci de exemplare trăiesc din mâncarea primită de la turiști pe marginea drumului
Cea mai mare atracție turistică în zona Vidraru și Transfăgărășan sunt urșii. Turiștii se opresc să își facă selfie-uri și să le dea de mâncare, chiar dacă în urmă cu doar câteva luni, o turistă britanică a fost atacată de urs în acea zonă și a ajuns la spital.
Râul Arieș, poluat cu deșeuri din plastic. Apa contaminată se răspândește și în alte cursuri de apă
Oricine trece pe lângă Râul Arieș din Munții Apuseni, la marginea dintre județele Alba și Cluj, se confruntă cu o imagine dezolantă: malurile râului sunt acoperite de munți de gunoaie. Situația nu este una străină autorităților de mediu, însă de la o zi la alta se agravează.
România contrastantă. Pădurile sunt distruse de tăieri ilegale, dar suntem lideri la conservarea biodiversității. Expert Greenpeace: "Avem o urgență"
Guvernul va înființa un registru pentru evidența exploatărilor exploatațiilor forestiere. 11 milioane de români locuiesc la câmpie, unde avem doar 5% acoperire cu pădure.
Programul Rabla 2024. Preşedintele AFM: Programul va debuta pe 19 martie
Programul Rabla 2024 va debuta pe 19 martie, prima de casare fiind majorată la 120.000 de lei pentru maşinile electrice, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă la Târgovişte, preşedintele AFM, Laurenţiu Neculaescu.
Sursele de poluare din București, analizate de ministrul Mediului: „Copiii și bătrânii sunt cei care suferă cel mai mult”
Mircea Fechet, ministrul Mediului, a vorbit la Euronews România despre sursele de poluare din București, dar și despre măsurile de combatere a poluării care ar putea fi luate și care depind, spune ministrul, de fiecare sursă de poluant în parte.
Aplicația care folosește AI pentru a urmări hoții de lemne. Toți operatorii și transportatorii din domeniu trebuie să se înscrie în Sumal
Hoții de lemne nu vor mai putea să fure prin vechile metode, a anunțat ministrul mediului. Noul sistem de trasabilitate a lemnului, Sumal 3.0, vine cu măsuri noi. Imaginile și avizele încărcate în platformă vor fi monitorizate cu ajutorul inteligenței artificiale, iar GPS-ul va fi obligatoriu.
Săptămâna Verde: Un elev ar trebui să învețe despre sustenabilitate cu 17 lei pe an
100 de milioane de lei au fost alocați pentru săptămâna verde, pentru următorii doi ani, de cinci ori mai puțin decât anunțase inițial. Ministrul Mediului susține, însă, că bugetul nu a scăzut, ci a fost o eroare de valută atunci când a prezentat programul.
#TheCube. Cum demontăm o conspirație propagată pe rețelele de socializare și în unele articole din mass-media
În social media și chiar în articole din presa mainstream, românii sunt avertizați că guvernul și instituțiile Uniunii Europene le vor interzice să circule singuri în mașină și vor limita numărul de kilometri ce pot fi parcurși.
RETROSPECTIVĂ. Țintele de mediu, greu de atins de România în 2023
2023 a fost dominat de efectele schimbărilor climatice iar efectele le-am simțit din plin în viața de zi cu zi. S-au înregistrat constant depășiri ai indicilor de poluare, iar când vine vorba de gestionarea deșeurilor, România a rămas codașă la capitolul reciclare.
EXCLUSIV. Ministrul Mediului explică regulile sistemului garanție-returnare. Ce greșeli trebuie evitate pentru a primi banii înapoi
Ministrul Mediului a explicat în direct la Euronews România că oamenii și firmele vor avea la dispoziție o perioadă de șapte luni pentru a înțelege și aplica regulile sistemului garanție-returnare.
Experții au încredere că românii vor putea aplica sistemul de garanție-returnare a ambalajelor reciclate. Cum va funcționa
Astăzi, 30 noiembrie, când începe sistemul garanție-returnare, Euronews România lansează campania ”Reciclăm să ne salvăm”, o radiografie a situației critice în care se află țara noastră în lupta cu deșeurile.
Tot ce trebuie să știi despre sistemul garanție-returnare
De astăzi începe să funcționze sistemul garanție returnare pentru ambalajele de sticlă, din plastic sau aluminiu pe care le cumpărăm din magazine. Vom plăti cu 50 de bani în plus pe care îi putem recupera atunci când returnăm recipientele la orice magazin.
Mirosul urât persistă în Cluj-Napoca. Prefectura județului a instituit un grup de lucru, dar fără un rezultat concret
După două săptămâni de teste, autoritățile din Cluj-Napoca nu au găsit cauza mirosului urât din oraș. Prefectura județului Cluj a instituit un grup de lucru, dar fără vreun rezultat concret. Pe scurt, în Cluj-Napoca continuă să miroasă a deșeuri și nimeni nu pare să știe de ce.
România, codașa Europei la reciclare. Țara noastră este dată în judecată de UE pentru numeroase probleme de mediu
România are cifre rușinoase când vine vorba de reciclare: țara noastră are o rată de doar 11%, pe când media europeană se apropie de 50%. Stăm prost și la capitolul poluare, Bucureștiul fiind una dintre cele mai poluate capitale europene.