România are cifre rușinoase când vine vorba de reciclare: țara noastră are o rată de doar 11%, pe când media europeană se apropie de 50%. Stăm prost și la capitolul poluare, Bucureștiul fiind una dintre cele mai poluate capitale europene. România riscă amenzi de zeci de mii de euro pe zi din cauza procedurilor de infringement.
Majoritatea deșeurilor aruncate de români ajung în gropile de gunoi care sunt fie ilegale, fie neconforme. Toate trebuiau închise de mai bine de 10 ani, dar pentru că asta nu s-a întâmplat, România a fost dată în judecată de Comisia Europeană.
Ministrul Mediului Mircea Fechet spune că România este în urmă față de alte țări europene și că țara noastră are cifre rușinoase când vine vorba de reciclare.
Raul Pop, expert în deșeuri Ecoteca: ”Per ansamblu stăm prost. Pentru că atunci când Uniunea Europeană se uită la rate de reciclare pe deșeuri municipale că despre asta vorbim, se uită la rate de reciclare la undeva peste 50%, cu ambiții de chiar 60 70 %, noi ne chinuim undeva între 10 și 15% de vreo 10 ani.”
Rată de reciclare de 50%
România este la coada Uniunii Europene, cu o rată de reciclare de doar 11%, pe când media europeană se apropie de 50%. Germania, Belgia și Italia sunt printre țările care stau cel mai bine la acest capitol.
Uniunea Europeană a impus statelor membre să atingă o rată de reciclare de 50% în 2020 și de 55% până în 2025. România a ratat prima țintă, iar experții de mediu spun că nu o vom atinge nici pe următoarea.
Raul Pop, expert în deșeuri Ecoteca: ”Avem o țintă ca până în 2030 noi să nu mai depozităm la groapa de gunoi mai mult de 10% din deșeurile pe care le generăm. Asta pentru noi sună cosmic așa în contextul în care noi acum depozităm undeva la 85%.”
România stă prost și la capitolul poluare, alături de Bulgaria și Polonia. Țările Uniunii Europene au până în 2030 să reducă emisiile cu 55%, asta ca până în 2050 să putem atinge neutralitatea climatică. Adică zero emisii.
Comisia Europeană a cerut anul acesta României să respecte angajamentele de reducere a poluării, dar Bucureștiul rămâne în topul celor mai poluate capitale. Experții estimează că aproximativ 60% din poluarea din Capitală provine de la trafic.
Poluarea a cauzat peste 230.000 de decese în 2020 la nivelul Uniunii Europene. În România mor anual aproximativ 20.000 de oameni din cauza poluării.