100 de milioane de lei au fost alocați pentru programul "Săptămâna Verde", pentru următorii doi ani, de cinci ori mai puțin decât anunțase inițial. Ministrul Mediului susține, însă, că bugetul nu a scăzut, ci a fost o eroare de valută atunci când a prezentat programul. Ce înseamnă asta pentru cei trei milioane de elevi români, aflăm într-un nou episod al campaniei Reciclăm să ne salvăm.
Dacă în alte țări europene precum Germania sau Austria, cei mici învață de zeci de ani despre ecologie și sustenabilitate, în România săptămâna verde s-a introdus abia în anul 2022.
Sonia are 17 ani și este elevă. În ultimii ani a început să colecteze deșeurile separat acasă, folosește doar metroul și își cumpără haine de la second hand. Acum este ambasador de mediu în școala ei și îi învață și pe alții despre sustenabilitate.
Gheorghe Sonia, elevă: ”Planeta suferă din cauza poluării. Asta ne ajută și pe noi să avem o viață mai bună dacă prevenim aceste lucruri cât și pe generațiile viitoare pentru că vor avea parte de mai puține dezastre naturale.”
Câtă importanță acordă școlile programului ”Săptămâna Verde”
Pentru unele școli, ”Săptămâna Verde” este doar un prilej bun pentru a recupera orele de matematică sau pentru a petrece timpul în curtea școlii. Pentru altele, protejarea mediului este învățată pe tot parcursul anului.
Dana Bobocea, Director școală: ”Este extrem de important. Dacă în școală nu se fac astfel de programe, atunci unde să se facă? Școala este un loc unde copilul este educat pentru viitor.”
Mihaela Tătunaru, reprezentant ASAP: ”Cred că o săptămână pe an este puțin probabil să fie suficient, dar cred ca este un început bun. Din 2020 suntem prezenți în școlile din România cu programul ASAP.”
Buget de 100 de milioane de lei pentru ”Săptămâna Verde”
Dacă în vara anului trecut, Ministrul Mediului, Mircea Fechet anunța un buget de 100 de milioane de euro pentru ”Săptămâna Verde”, bugetul aprobat recent este de cinci ori mai mic. Instituția spune că suma a fost prezentată greșit: au fost încurcați leii cu euro. Și totuși, dacă împărțim cele 100 de milioane de lei la trei milioane de elevi, fiecărui copil îi revin doar 17 lei pe an pentru activitățile din săptămâna verde.
Bogdan Bălănișcu, Secretar de Stat Ministerul Mediului: ”Nu știu dacă vor aplica toate școlile. Dacă privim lucrurile la numărul total de elevi și împărțim suma, da atunci poate fi o discuție din acest punct de vedere. Dar haideți să vedem mai întâi câte școli aplică, cum se consumă banii din acest proiect. Eu în acest moment nu sunt convins că toate școlile din România vor aplica, astfel încât să fie doar 17 lei per elev.”
Școlile interesate pot primi bani de la Administrația Fondului de Mediu ca să-i ducă pe elevi în exercursii în parcuri, păduri sau să organizeze activități relevante pentru program. De anul trecut, elevii din România învață despre protejarea mediului și în cadrul orelor de biologie sau geografie, dar bineînțeles la latitudinea profesorilor.