Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Viitura de pe Dunăre va ajunge în România în 1 octombrie. Ministru: „Debitele ar putea atinge valori de 9500 mc/s”

Alertă pe Dunăre. Viitura se apropie de România și va ajunge la nivelul maxim în 1 octombrie, estimează autoritățile. Debitul fluviului ar putea ajunge la 9000 de metri cubi pe secundă, transmite ministrul Mediului. Sudul și centul țării vor fi cele mai afectate. În plus, există un risc crescut de inundații în localitățile din apropierea bazinelor hidrografice Jiu, Olt și Argeș-Vedea.

Ministrul Mediului: Debitele pe sectorul românesc al Dunării ar putea atinge inclusiv valori de 9000-9500 mc/s

„Datorită atenuării, data de intrare în țară a viiturii s-a decalat pentru 1 octombrie și va avea valoarea de 8000 mc/s. Debitele Dunării la intrarea în țară sunt astăzi la valoarea de 6600 mc/s (aproape dublu față de media multianuală a lunii septembrie, 3800 mc/s) și vor fi în creștere ajungând până la valoarea maximă de 8000 mc/s în data de 1 octombrie, conform prognozei emise de colegii noștri de la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor”, au transmis cei de la Apele Române, pe Facebook, miercuri dimineață.

Ministrul Mediului a transmis, miercuri, că o decizie privind emiterea unei alerte generale privind cotele Dunării va fi luată vineri, când va fi analizată și prognoza pentru zona Muntenia.

Mircea Fechet, ministrul Mediului: „Pe sectorul românesc al Dunării, însă, ca urmare a precipitațiilor însemnate, putem înregistra viituri importante mai ales în bazinul hidrografic Jiu, n bazinul hidrografic Olt şi în bazinul hidrografic Argeş-Vedea, care vor aduce un aport suplimentar Dunării. Astfel, debitele pe sectorul românesc al Dunării ar putea atinge inclusiv valori de 9000-9500 mc/s. Această creștere nu e una care ar trebui să ne alarmeze la acest moment, asta înseamnă o creștere cu încă 50 de centimetri față de prognoza inițială, însă, lucrul pe care îl monitorizăm cu atenție este legat de riscul crescut de inundații pe râurile mici din cele trei bazine hidrografice pe care le-am menționat mai devreme, unde, cel mai probabil, vom avea avertizări de cod portocaliu sau chiar de cod roșu, în funcție de intensitatea precipitațiilor”, a transmis acesta.

Autoritățile au pregătit echipele și materialele necesare pentru intervențiile în zonele care ar putea fi afectate. Între timp, cei care au avut de suferit în urma inundațiilor de acum mai bine de o săptămână vor primi bani de la stat pentru a-și cumpăra bunuri necesare. Guvernul a decis, în şedinţa de miercuri, alocarea a câte 15.000 de lei familiilor afectate de inundaţii.

Marcel Ciolacu, premierul României: „În urma unei decizii luate în coaliția de guvernare PSD-PNL, acordăm încă 15.000 de lei cu care își pot înlocui bunurile distruse și, de asemenea, banii pot fi folosiți şi pentru achiziţia de combustibil, pentru încălzirea locuinţei. Estimăm că peste 6.000 de persoane singure sau familii vor beneficia de acest ajutor. În plus, alocăm suma de 62 de milioane de lei autorităților locale din Galați. Banii sunt necesari pentru reparaţiile de drumuri judeţene, poduri, podeţe distruse sau grav afectate de inundaţii”.

„Toate autorităţile sunt mobilizate pentru a lua măsurile ce se impun, în funcţie de evoluţia debitului Dunării. Cel mai important este ca populaţia să fie informată pe toate canalele”, a mai adăugat prim-ministrul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE