CERCETĂTORI
Centru de cercetare în inteligență artificială, construit la Cluj. Investiția depășește 25 de milioane de euro
Un nou Institut de Cercetare în Inteligenţă Artificială va fi construit în Cluj-Napoca care își propune să devină un hub național pentru a atrage mari companii ce vor să investească în acest domeniu.
Cacao produsă în laborator: Boabele ajung la maturitate în doar o săptămână și sunt transformate în ciocolată
Schimbările climatice dăunează pădurilor tropicale unde cresc arborii de cacao, însă iubitorii de ciocolată nu trebuie să se alarmeze. Un start-up din California a reușit să creeze ciocolată în laborator.
PFAS, substanțele chimice care se găsesc peste tot. De ce sunt nocive pentru sănătate și cum le putem evita
Substanțele perfluoroalchilice și polifluoroalchilice (PFAS), cunoscute sub denumirea de "substanțe chimice veșnice", sunt utilizate în diverse industrii, de la electronică la industria aerospațială.
Scrisoarea prin care Einstein a avertizat SUA că naziștii pregăteau bomba nucleară, scoasă la licitație. Suma uriașă cerută pentru ea
O scrisoare prin care Albert Einstein l-a avertizat în 1939 pe președintele american Franklin D Roosevelt că naziștii germani ar putea folosi cercetarea în domeniul nuclear pentru a produce bomba atomică va fi scoasă la vânzare.
Mâncarea viitorului, din resturi care se aruncă: Produse inovatoare, prezentate la o competiție desfășurată la Iași
Ceai cu ambalaj comestibil, înghețată din paw paw și caviar de afine, pastă de cătină sau de păstrăv cu ingrediente care de obicei se aruncă. Sunt câteva dintre produsele inovative la care au lucrat luni de zile studenți de la șase universități de profil din țară.
Premieră medicală în Marea Britanie: O fetiță născută cu surditate a început să audă după o operație revoluționară
Premieră medicală în Marea Britanie. Doctorii au reușit să trateze o mutație genetică rară, care provoacă surditate. Pacienta, o fetiță de un an și jumătate, a început să audă după o intervenție, care a durat doar 16 minute.
Viitorul industriei IT, discutat la București. Expert al Băncii Mondiale: Industria IT din România este un exemplu de succes în UE
Sectorul IT din România rămâne un motor pentru economie și în anii următori, cu atât mai mult cu cât inteligența artificială devine o necesitate în dezvoltarea companiilor
Luna se micșorează. Cutremurele lunare afectează satelitul natural al Pământului
Un potențial loc rezervat pentru viitoarea misiune cu echipaj uman a NASA pe Lună - o zonă despre care se crede că ar avea depozite de apă care ar putea susține viața - ar putea să nu fie atât de potrivit pentru oameni pe cât se credea inițial.
Pe urmele lui Darwin, pentru salvarea maimuței leu. Mai mulți exploratori refac călătoria lui Charles Darwin în jurul lumii
Un grup de exploratori a decis să meargă pe urmele lui Charles Darwin. Expediția va reface traseul urmat de omul de știință în urmă cu 200 de ani și are ca scop studierea și salvarea unor specii aflate pe cale de dispariție.
O nouă tehnică de imprimare 3D ar putea ajuta la repararea leziunilor cerebrale
A fost dezvoltată o nouă tehnică care ar putea ajuta persoanele care suferă de leziuni cerebrale. Cercetătorii de la Universitatea din Oxford au reușit să imprime în 3D celule neuronale pentru a imita cortexul cerebral sau stratul cel mai exterior al creierului.
Cele mai bizare realizări științifice, premiate la ediția a 33-a a Premiului Ig Nobel
Ediția a 33-a a Premiului Ig Nobel a scos la lumină cele mai neobișnuite realizări științifice ale anului, de la roboți păianjen din părți de insecte până la analiza firelor de păr din nasul cadavrelor.
STUDIU: Paiele pentru băut ecologice ar putea fi la fel de dăunătoare ca cele din plastic
Aşa-numitele paie pentru băut ''ecologice'' conţin substanţe chimice ''permanente'' şi potenţial toxice şi este posibil să nu fie mai bune pentru mediul înconjurător, comparativ cu paiele din plastic, au atras atenţia cercetătorii.
Vacanța micilor cercetători. Zeci de elevi pasionați de cercetare iau parte la Școala de vară de la Institutul Măgurele
Zeci de elevi care visează să devină cercetători își petrec vacanța la Școala de vară de la Institutul Măgurele. Este o ocazie unică pentru a vedea ce presupune meseria care pregătește, practic, viitorul.
Cântec Pink Floyd, reconstruit de inteligența artificială în baza undelor cerebrale ale oamenilor care ascultau piesa
Oamenii de știință au reușit să recreeze piesa ”Another Brick in the Wall, Part 1” a trupei Pink Floyd cu ajutorul inteligenței artificiale care a descrifrat activitatea electrică a creierului.
Oamenii de știință se apropie de o revoluție în domeniul fizicii. Ce sunt muonii
Oamenii de știință se apropie de o revoluție în domeniul fizicii. O echipă care adună experți din mai multe țări încearcă să înțeleagă comportamentul neobișnuit al muonilor, particule subatomice care contrazic teoriile actuale ale fizicii.
Oamenii de știință sunt aproape de a dezvolta un medicament care face ca dinții să crească din nou
Oamenii de știință fac pași importanți în dezvoltarea unui medicament revoluționar care ar putea permite regenerarea dinților. Testele clinice sunt programate să înceapă în luna iulie a anului viitor. Aceștia speră că medicamentul va fi disponibil pentru dentiști până în 2030.
Irina Anca Șelariu, românca selectată să facă parte din echipa NASA, care va replica existența umană pe Marte: ”Să ajungă românii primii pe Marte”
O româncă participă la un experiment NASA, timp de un an, într-o capsulă care va replica existența umană pe planeta Marte. Irina Anca Șelariu, originară din Brașov, a fost selectată să facă parte din echipa de cercetători NASA
Studiu: Somnul prelungit este asociat cu un risc mai mare de obezitate
Sunt siestele o armă secretă pentru o sănătate mai bună? Întrebarea a stârnit opinii contradictorii în rândul oamenilor de știință timp de decenii, dar un lucru este sigur: somnul de la amiază afectează modul în care funcționează corpul nostru.
Cercetătorii au dezvoltat un super-repelent care poate împiedica 99% dintre țânțari să se atingă de oameni
Vara a sosit, dar împreună cu soarele, serile mai lungi și temperaturile mai ridicate, sezonul cald aduce cu el și un inevitabil val de țânțari și neplăcerile provocate de înțepăturile lor.