Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Centru de cercetare în inteligență artificială, construit la Cluj. Investiția depășește 25 de milioane de euro

Un nou Institut de Cercetare în Inteligenţă Artificială va fi construit în Cluj-Napoca care își propune să devină un hub național pentru a atrage mari companii ce vor să investească în acest domeniu. Premierul Marcel CIolacu a vizita sâmbătă șantierul centrului tehnologie despre care spune că va deveni rapid o unitate de elită în dezvoltarea inteligenței artificiale, la nivel european.

„Am vizitat şantierul noului Institut de Cercetare în Inteligenţă Artificială, realizat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UCTN), care va deveni rapid o unitate de elită în domeniu, la nivel european.

350 de cercetători, doctoranzi şi masteranzi vor lucra într-un centru tehnologic de înaltă performanţă, în urma unei investiţii de peste 125 de milioane de lei”, a scris Marcel Ciolacu, pe Facebook.

Lucrările pe șantier au început în toamna anului 2023, iar termenul de finalizare este septembrie 2025.

„Clujul se va transforma, astfel, într-un adevărat hub naţional în Inteligenţă Artificială, iar UCTN îşi va lărgi semnificativ numărul de companii internaţionale cu care va colabora, pe lângă Volkswagen, Bosch, Emerson sau Continental, urmând să demareze proiecte inclusiv cu giganţi americani precum Lockheed Martin

Aceasta este calea sigură pentru a dezvolta România folosind toate avantajele noilor tehnologii şi talentul de excepţie al tinerilor din Cluj-Napoca şi nu numai!", a mai precizat Ciolacu.

Digitalizarea, tehnologizarea și utilizarea inteligenței artificiale au început să facă parte din tot mai multe domenii de activitate, spun specialiștii în recrutarea forței de muncă. Tot ei consideră că orice angajat ar trebui să se familiarizeze cu noile tehnologii, indiferent de profilul profesional.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE