Substanțele perfluoroalchilice și polifluoroalchilice (PFAS), cunoscute sub denumirea de "substanțe chimice veșnice", sunt utilizate în diverse industrii, de la electronică la industria aerospațială.
Cu toate acestea, ele au ajuns și în produsele de consum de zi cu zi, stârnind îngrijorarea opiniei publice din cauza efectelor lor nocive asupra sănătății umane.
Acestea pot cauza probleme de sănătate precum tulburări hepatice, boli tiroidiene, obezitate, probleme de fertilitate și cancer.
"PFAS sunt aceste substanțe chimice create de om, nu apar în mod natural, trebuie să le producem în laborator. Sunt foarte utile pentru că au proprietăți de rezistență la apă, de respingere a uleiului, de rezistență la pete, așa că vă puteți imagina că sunt foarte utilizate în industrie și, de asemenea, în produsele de consum", a declarat pentru Euronews Health Dr. Shelley Liu, profesor asociat la Icahn School of Medicine din Mount Sinai.
Aceste substanțe chimice toxice pot fi prezente și în apă, sol și aer, crescând nivelul de expunere. Cercetări recente au identificat prezența PFAS în apa de ploaie aproape peste tot și chiar și în apa de la robinet și produse precum fructele și legumele.
Cercetări recente au constatat, de asemenea, că aceste substanțe chimice veșnice pot intra în fluxul sanguin prin contact cu pielea.
Deși evitarea completă a acestora poate fi aproape imposibilă, deoarece se găsesc aproape peste tot, oamenii își pot reduce expunerea prin evitarea unor produse de uz zilnic care pot conține PFAS.
Ustensile de gătit neaderente
Multe cratițe și tigăi neaderente sunt acoperite cu o formă de PFAS, inclusiv una numită PTFE, care ajută la prevenirea lipirii alimentelor.
Atunci când aceste acoperiri sunt încălzite, zgâriate sau încep să se uzeze, ele se pot descompune și pot elibera PFAS în alimentele preparate.
Pentru a reduce expunerea, Liu a spus că oamenii ar trebui să opteze pentru alternative, cum ar fi oțelul inoxidabil, sau să înlocuiască în mod regulat vasele de gătit antiaderente vechi.
Ambalaje alimentare
PFAS sunt uneori utilizate în materialele de ambalaj alimentar de unică folosință, cum ar fi pungile de popcorn pentru microunde, ambalajele pentru fast-food și cutiile de pizza, datorită capacității lor de a rezista la grăsime și ulei.
Studiile au constatat că persoanele care mănâncă în mod regulat în oraș au niveluri mai ridicate de PFAS în sânge în comparație cu cele care mănâncă frecvent mâncare gătită acasă, ceea ce sugerează că aceste substanțe chimice se pot transfera din ambalaje în alimente.
Cu toate acestea, unele țări și companii iau măsuri pentru a restricționa prezența acestor substanțe chimice toxice în ambalajele alimentare.
Cu toate acestea, evitarea ambalajelor la pachet și a celor de unică folosință, optând pentru mâncăruri gătite acasă sau folosind recipiente etichetate fără PFAS, ar putea fi o modalitate eficientă de a reduce expunerea la aceste substanțe chimice.
Produse cosmetice
PFAS sunt frecvent adăugate la multe produse cosmetice. Acestea se găsesc adesea în produse care promit efecte de lungă durată, cum ar fi cremele de protecție solară și rimelurile rezistente la apă. De asemenea, sunt prezente în alte produse cosmetice, cum ar fi rujul, fardul de ochi și lacul de unghii.
Includerea PFAS în aceste produse prezintă riscuri semnificative, deoarece acestea pot fi absorbite prin piele în fluxul sanguin, putând duce la diverse probleme de sănătate.
Pentru a reduce expunerea la PFAS în produsele cosmetice, oamenii pot lua în considerare utilizarea produselor etichetate ca fiind fără PFAS sau pot verifica listele de ingrediente pentru compușii PFAS cunoscuți.
Țesături impermeabile și rezistente la pete
Un raport întocmit de Toxic-Free Future, o organizație de cercetare și promovare a sănătății mediului, a constatat că 72% dintre produsele testate care erau etichetate ca fiind rezistente la apă sau la pete au fost pozitive pentru PFAS.
Țesăturile care conferă unor articole de uz casnic, cum ar fi covoarele și canapelele, proprietăți de rezistență la pete ar putea fi tratate cu PFAS, crescând riscul de expunere prin contact cu pielea sau prin inhalarea prafului din aceste produse.