Sectorul IT din România rămâne un motor pentru economie și în anii următori, cu atât mai mult cu cât inteligența artificială devine o necesitate în dezvoltarea companiilor. Vorbim despre un domeniu care contribuie consistent, cu 8% la Produsul Intern Brut, dublu față de media europeană, pe fondul unei dezvoltări rapide a companiilor de profil. Astăzi, IT-ul românesc este sub lupa a peste 300 de specialiști internaționali care discută la București despre viitorul acestei industrii, la un summit de profil.
Chiar experții Băncii Mondiale sunt de părere că sectorul IT din România este o poveste de succes în Uniunea Europeană, atât în privința dezvoltării, cât și a modului în care activează întreaga economie.
Lukasz Marek Marc, economist senior în cadrul Băncii Mondiale: ”Sunt originar din Polonia, deci pot să vorbesc comparativ despre cele două țări. Cred că ambele țări sunt un exemplu de succes, un succes transformativ, mai ales datorită faptului că țara s-a integrat foarte bine în Uniunea Europeană.
În România, majoritatea dezvoltării se datorează sectorului de Tehnologia informației și comunicațiilor, este unul dintre cele mai mari din UE, în ceea ce privește ponderea sa în PIB, de 8%, comparativ cu, de exemplu, 4% în Polonia.”
Forța de muncă bine calificată, cu studii în știință, tehnologie, inginerie și matematică, face ca firmele de IT din România să fie competitive nu doar în țară, ci și în afară.
Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării: ”Suntem țara numărul unu în Europa raportată la numărul de specialiști în IT și mia de locuitori și numărul șase în lume. Avem mai mulți IT-isti la mia de locuitori decât Statele Unite ale Americii, Rusia și toate celelalte state membre ale Uniunii Europene. Doi, în ultimii cinci ani au apărut 60.000 de IT-iști și astfel am ajuns la 200.000 de IT-iști în toată România”.
Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica din București: ”Este foarte important să continuăm să ne pregătim studenții la un nivel teoretic foarte bun, inclusiv la Matematică, Fizică, Chimie și așa mai departe. Totul depinde de poziționarea societății și de perspectiva asupra viitorului.
Tehnologia s-a schimbat în ultimii ani. Este necesar să pregătim resursele umane nu pentru tehnologia actuală, nu pentru ceea ce se întâmplă în prezent! Este foarte important să pregătim resursele umane pentru viitor și pentru aceasta este necesar să avem cea mai importantă abilitate: aceea de a ne adapta zi de zi la această piață incredibilă, la această industrie uimitoare!”
România, printre destinațiile atractive pentru industria de outsourcing a serviciilor IT
Dependența tot mai mare de tehnologiile digitale a stimulat o cerere extraordinară de servicii IT la nivel mondial. De altfel, un raport recent al Băncii Mondiale arată că România, alături de Polonia, Ungaria, Malaezia și Filipine, au devenit destinații din ce în ce mai atractive pentru industria de outsourcing a serviciilor IT.
Lukasz Marek Marc, economist senior în cadrul Băncii Mondiale: ”Majoritatea colegilor, din firmele de succes pe care le vedem aici, vând către Țările de Jos, Germania și SUA”.
Radu Burnete, directorul executiv al Confederației Patronale Concordia: ”Este unul dintre marii exportatori ai României. Dacă mă uit la industriile care are exportă, IT-ul în top în top trei și cred că va continua să fie așa. În al doilea rând, e clar o industrie care le afectează pe toate celelalte. Deci, dacă noi avem o industrie de IT performantă, asta înseamnă că și alte industrii se vor digitaliza mai repede în raport cu competitori lor din alte țări”.
În anul 2023, companiile de IT din România au exportat servicii în valoare de aproximativ patru miliarde de euro, arată datele oficiale.
Câștigătorii Premiilor ANIS 2024
Categoria Education Program of the Year:
Câștigător a fost desemnat programul „A.E.R - the Alliance for Remedial Education”, la care au colaborat BRIO, Kinderpedia, LIVRESQ și Magic School.
Au fost finaliste și:
· Eviden Technologies Romania, cu „Cybersecurity Master's degree program”
· VoxiKids, cu „VoxiKidsApp & VoxiClinic”
Categoria ESG Program of the Year:
Câștigător a fost desemnat programul propus de Societe Generale GSC Romania - "ESG PRACTICE” FOR SOCIETE GENERALE GROUP.
Finaliste au fost și:
· GlobalLogic Romania, cu „Moving Challenge”
· VoxiKids, cu „VoxiKidsApp & VoxiClinic”
Categoria Innovation of the Year:
Câștigătoare a fost desemnată compania .lumen pentru programul „Spatial Navigation AI through Glasses for the Blind”.
Finaliste au mai fost și:
· Adobe Systems Romania, cu „Adobe Firefly”
· Kinderpedia, cu „Kinderpedia App”
Categoria StartUp of the Year:
Câștigător a fost desemnat startup-ul Bonapp.
În lista cu finaliste au mai fost și:
· FlowX AI
· Ogre Artificial Intelligence
Categoria R&D Program of the Year:
Câștigătoare a fost desemnată compania .lumen pentru programul „Spatial Navigation AI through Glasses for the Blind”.
Finaliste au mai fost și:
· Eviden Technologies Romania, cu „Triad of GenAI Trust”
· Quarks Interactive, cu „Quantum Odyssey”
Categoria Software Outsourcing Project of the Year:
Câștigătoare a fost desemnată Qualysoft, cu „Indonesia Digital Tax Administration System”.
Finaliste au fost și:
· mReady, cu „Kubota App”
· Rinf.tech, cu „ Vertical Lift Module (VLM) for Kardex”
Categoria Software Product of the Year:
Câștigătoare a fost desemnată Adobe România, cu „Adobe Express”.
Finaliste au fost și:
· Finqware, cu „FinqTreasury”
· Kinderpedia, cu „Kinderpedia App”
· RepsMate Software, cu „RepsMate platform & Proprietary Speech Recognition Engine”
Categoria Company of the Year:
Compania anului a fost desemnată, ca și în 2023, AROBS Transilvania Software.
Printre finaliste au mai fost:
· Adservio
· Dendrio Solutions
· SeedBlink
Au fost acordate alte două premii speciale:
· Member of the Year – Seedblink, premiu câștigat pentru implicarea în dezvoltarea industriei de software și servicii IT.
· Best Personal Contribution – Mădălin Staniu (Black Bullet), pentru cel mai activ contributor la activitatea ANIS.