CERCETĂTORI
Oamenii de știință, la un pas de a descoperi o modalitate de a încetini efectul de îmbătrânire la om
În ciuda secolelor de cercetare și a progreselor în medicină, există încă multe mistere care rămân nerezolvate, printre care înțelegerea cauzelor îmbătrânirii și a modului în care o putem încetini sau inversa.
Trei elevi din Hunedoara au creat un program care va rula pe Staţia Spaţială Internaţională
Un program creat de trei elevi din municipiul Hunedoara va rula pe Staţia Spaţială Internaţională pentru a monitoriza evoluţia şi starea de sănătate a vegetaţiei de pe planeta Pământ, experimentul fiind propus de echipa clubului RobotX, al cărui mentor este profesorul Mircea Nistor.
Studiu. Pâinea modificată genetic, soluție viabilă pentru scăderea riscului de cancer
Pâine, chifle sau covrigi. Acestea sunt doar câteva dintre produsele care ar putea fi pregătite din cereale modificate genetic. Cercetătorii din Marea Britanie spun că, prin modificarea structurii genetice a bobului de grâu, cancerul ar putea fi diminuat.
Reuters: Elon Musk vrea să testeze cipurile implantate în creier. Oficialii din SUA s-au opus
Miliardarul american Elon Musk promite că, prin implantarea de cipuri în creier, compania sa de neurotehnologie Neuralink va reda mobilitatea persoanelor paralizate, cele care au orbit își vor recăpăta vederea, iar oamenii se vor transforma în cele din urmă în cyborgi.
Șapte milioane de femei lucrează în cercetare în Uniunea Europeană. În România, cercetarea rămâne unul dintre domeniile cele mai prost finanțate
În jur de șapte milioane de femei lucrează în domenii științifice în Uniunea Europeană, arată datele Eurostat. În România, totalul salariaților-femei din cercetare era de 46% în 2021, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.
Care sunt riscurile ca un cutremur puternic să aibă loc în România, în viitor. Expert: „Trebuie să ne pregătim de pe acum”
În ultima perioadă, în România, s-au înregistrat mai multe cutremure de magnitudine redusă sau moderată, ceea ce ne face să ne gândim când și dacă ar putea avea loc un alt cutremur puternic, precum cel din 1977.
Seismologi, despre cutremurul din Turcia: Replicile ar putea dura câteva luni. Ce este „epilinia”
Seismele din Turcia au fost resimțite în nouă țări și au avut peste 145 de replici puternice. Doar de la miezul nopții până marți dimineață au fost 15 replici, cea mai puternică având 5,5 magnitudine.
Secretul Mumiilor egiptene. Cercetătorii au descoperit ce substanțe au fost folosite pentru îmbălsămare
Oamenii de știință sunt cu un pas mai aproape să descifreze secretul mumiilor egiptene. Aceștia au descoperit ce substanțe au fost folosite pentru a conserva corpurile, dar și în ce cantități.
ANALIZĂ: Fenomenele extreme ar putea deveni noua normalitate în Europa. Cum a fost afectat continentul de schimbările climatice în 2022
Din Irlanda până în Croația și din Arctica până în Marea Mediterană, Europa a avut parte de episoade de vreme extremă în 2022, iar experții avertizează că fenomenele extreme ar putea deveni o nouă normalitate.
Fenomenele astronomice ale anului 2023: „Planeta Venus va face o apariție spectaculoasă”
Planeta Venus se va vedea foarte bine în acest an, în luna mai va avea loc o eclipsă de Lună care va fi greu de observat, în schimb vor putea fi bine văzute stelele căzătoare din lunile aprilie, august şi decembrie.
Anul 2022 a adus un adevărat spectacol de aburi, cenușă și lavă. Peste 100 de erupții ale vulcanilor au avut loc în întreaga lume
Anul acesta au avut loc peste 100 de erupții ale vulcanilor din întreaga lume. Din Islanda până în Indonezia sau Guatemala, anul 2022 a adus un adevărat spectacol de aburi, cenușă și lavă.
A fost creat pansamentul cu „senzor inteligent” care le spune medicilor cât de bine se vindecă o rană. Cum acționează dispozitivul
Trei studenți din Polonia au fost premiați anul acesta cu prestigiosul „James Dyson Award” pentru design pentru dezvoltarea unui senzor inteligent la pansamente care indică cât de bine se vindecă rana unui pacient.
Însămânțarea norilor, tehnica prin care putem modifica vremea. Cum funcționează și cât de utilă va fi planetei, în viitor
Până în 2025, două treimi din populația lumii s-ar putea confrunta cu penuria de apă. De la ajustarea vremii la extragerea apei din aer, tehnologia inovatoare este utilizată pentru a ajuta la găsirea unei rezerve durabile de apă potabilă pentru întreaga lume.
Studiu: Reinfectarea cu coronavirus este mai riscantă decât infecţia iniţială
Riscurile de deces, de spitalizare şi de probleme grave de sănătate asociate COVID-19 sporesc semnificativ odată cu reinfectarea în comparaţie cu infectarea iniţială, indiferent de statutul vaccinării, potrivit unui studiu publicat joi.
Experimente în microgravitație. Cercetătorii de la Măgurele participă la un proiect al Agenției Spațiale Europene
Cercetătorii români de la Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației de la Măgurele iau parte în aceste zile la un experiment care implică ciocnirea particulelor de lichid în spațiu.