Compania OpenAI a lansat noua versiune a modelului multimodal pentru ChatGPT. Se numește GPT 4o, unde ”o” (tot în limba latină) înseamnă că are capacitatea de a integra simultan voce, text și imagine în aceeași rețea neuronală. Practic, chatbotul cu inteligență artificială are capacitatea de a ”vorbi” datorită noilor funcții, iar timpul de răspuns este atât de rapid, încât lasă impresia c-ar fi o interacțiune umană.
Noile funcții audio permit utilizatorilor să poarte o ”conversație” cu ChatGPT. Experții OpenAI susțin că au îmbunătățit chatbotul care poate furniza răspunsuri în timp real, fără întârziere. De altfel, ChatGPT poate fi și întrerupt în timp ce vorbește, ceea ce face ca interacțiunea cu asistentul vocal să pară precum una umană datorită inteligenței artificiale, notează agenția Reuters.
”Pare a fi un AI din filme. Să vorbesc cu un computer nu mi s-a părut niciodată cu adevărat firesc, dar acum mi se pare natural”, a scris Sam Altman, directorul general al OpenAI, într-un mesaj publicat pe blogul companiei.
OpenAI, care este sprijinită de compania Microsoft, se confruntă cu o concurență tot mai mare în domeniul inteligenței artificiale, motiv pentru care vrea să crească numărul de utilizatori ai ChatGPT, chatbotul devenit foarte popular datorită capacității de a genera conținut scris, asemănător celui produs de oameni, precum și coduri în limbaje de programare.
Reacția lui ChatGPT după ce a fost ”complimentat”. ”Mă faci să roșesc!”
La evenimentul transmis în direct, cercetătorii OpenAI au prezentat noile funcții de asistent vocal ale ChatGPT. Într-o demonstrație, chatbotul cu inteligență artificială și-a folosit capacitățile pentru a ”discuta” cu un expert despre rezolvarea unei ecuații matematice, scrisă pe o foaie de hârtie.
Într-un alt experiment, reprezentanții OpenAI au arătat că noul model GPT-4o care capacitatea de a traduce în timp real.
Demonstrațiile realizate de OpenAI au părut la un moment dat inspirate din filmele SF. ChatGPT și interlocutorul său s-au angajat într-o conversație de curtoazie. Cercetătorul OpenAI i-a spus robotului” cât de util și uimitor” este.
ChatGPT a răspuns: „Oh, încetează! Mă faci să roșesc!”
Noile funcții ChatGPT amintesc de filmul ”Her”
După demonstrație, Sam Altman a dat de înțeles că noile funcții ale chatbotului amintesc de ”Her” , filmul din 2013 în regia lui Spike Jonze, în care un bărbat s-a îndrăgostit de asistenta sa cu inteligență artificială, căreia actrița Scarlett Johansson i-a ”dat” vocea.
Mira Murati, directorul de tehnologie al OpenAI, a afirmat că noul model al ChatGPT va fi oferit gratuit, deoarece este mai rentabil decât modelele anterioare ale companiei. Utilizatorii cu abonament plătit vor beneficia de mai puține limite decât cei care folosesc gratuit robotul cu AI.
Modelul GPT-4o va fi disponibil în ChatGPT în următoarele săptămâni, au precizat reprezentanții dezvoltatorului.
În plus, utilizatorii ChatGPT pot accesa gratuit funcția de „navigare” care permite ChatGPT să afișeze informații actualizate de pe internet, a declarat Murati, potrivit Reuters.
OpenAI nu vrea să facă profit de pe urma utilizatorilor ce accesează gratuit ChatGPT prin vânzarea de reclame, a precizat Murati.
La scurt timp după ce a fost lansată la sfârșitul anului 2022, ChatGPT a devenit aplicația care a ajuns cel mai rapid la pragul de 100 de milioane de utilizatori activi lunar.
OpenAI a lansat noile funcții ale ChatGPT cu o zi înainte ca Alphabet, compania-mamă a Google, să prezinte propriile caracteristici ce au la bază inteligența artificială. Săptămâna trecută, Reuters a relatat că OpenAI lua în calcul să lanseze un motor de căutare cu inteligență artificială, însă compania a decis să amâne anunțul.