Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Astronomul Adrian Șonka, despre aurora boreală: ”Nu a mai fost văzută niciodată de la noi”. Cum și când poate fi observată

Aseară, cerul României a fost luminat aurora boreală. Fenomenul astronomic, de obicei asociat cu regiunile polare, a fost observat și în țara noastră. Astronomul Adrian Șonka a oferit explicații în cadrul emisiunii Euronews România, ”A venit vremea”, și a precizat cum poate fi observată această minunăție naturală.

Adrian Șonka, astronom: ”Fiecare fotografie pe care o vedeți a fost făcută de un om care azi noapte nu a dormit, deci ”e sănătos”, dacă pot să zic așa cu ghilimele. Noi nu știm să se fi mai consemnat pe undeva în istoria astronomică a României că s-a văzut în felul acesta aurora de la noi vreodată. Deci s-ar putea să fi fost ceva care nu a mai fost văzut niciodată de la noi, bineînțeles. Pentru că dacă te duci unde trebuie, cobori din avion în aeroportul potrivit poți să vezi auroră în fiecare seară. Dar așa de jos, de pe glob, s-a văzut și din Florida, se pare, adică mai aproape de Ecuator decât aici. Se vede rar, prin rar un asemenea fenomen. A meritat. Singura diferență este că în fotografii vezi culori, chiar și în fotografii făcute cu un singur telefon, dar în realitate culorile nu sunt atât de intense și vezi mai mult gri, un pic de roz și poate un pic de verde așa spre orizont.” 

Cum se formează aurora boreală

Adrian Șonka, astronom: ”Putem pleca de la ce am văzut. Atunci când am văzut lumină roșie, am văzut lumină emisă de atomii de oxigen. Atunci când am văzut lumină verde, de cei de azot și de obicei atmosfera emite lumină atunci când primește energie și vin de obicei de la Soare, din erupțiile solare, ejectiile coronale de masă care înseamnă electroni și atomi, nuclee atomice, aruncați în spațiu de Soare și când ajung pe Pământ deformează câmpul magnetic și se produce furtuna geomagnetică și materialul poate intra în atmosferă, iar aurorele sunt destul de intense. Dacă aurora boreală care se produce în apropierea polului magnetic nordic, în cazul nostru, că pe ăla îl vedem, se produce acolo și se înalță foarte mult în atmosferă, poate fi văzută de aici și de la noi din România. E ca atunci când se văd munții din București. Munții sunt departe dar se pot vedea pentru că aerul este clar. Acum am avut însă și lumină în atmosfera din România, pentru că era așa un fel de fundal roz care s-a menținut toată noaptea pe cer.” 

Cum poate fi observată aurora boreală

Adrian Șonka a oferit și sfaturi practice pentru cei interesați să observe aurora boreală. Potrivit estimărilor, fenomenul ar mai putea fi vizibil și în această noapte. 
Adrian Șonka, astronom: ”În principiu, ar trebui și în noaptea asta să se vadă, deoarece câmpul magnetic al Pământului încă este deranjat de ceea ce a venit de la Soare și chiar dacă nu mai este la nivelul de noaptea trecută este la un nivel asemănător. Dacă cineva vrea să vadă trebuie să iasă în afara orașului. Poluarea luminoasă nu-ți permite să vezi aurora boreală. Undeva la 10-20 de kilometri de oraș, unde nordul se vede foarte bine, până la orizont, și cerul să fie negru, ca de la țară așa și trebuie să stai măcar o oră, două, trei și să te uiți pe cer, să faci fotografii cu telefonul, să nu te uiți în lumini puternice și dacă e ceva o să se vadă.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE