Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Uniunea Europeană investighează mașinile electrice chinezești: Trei companii sunt în vizorul blocului comunitar

Producătorii chinezi de vehicule electrice (EV) sunt în atenția Comisiei Europene pentru furnizarea insuficientă de informații în cadrul unei investigații anti-subvenții. Potrivit unor surse anonime citate de Reuters, Comisia a avertizat că BYD, SAIC și Geely riscă să fie supuși la taxe vamale pe vehiculele lor electrice dacă nu vor furniza date adecvate.

Aceste avertismente, des întâlnite în procedurile UE de protecție comercială, pot duce la măsuri drastice care ar putea afecta relațiile dintre Uniunea Europeană și China.

Companiile chineze au dreptul să răspundă la aceste avertismente, iar SAIC a declarat că va coopera deplin cu Comisia Europeană, respectând regulile impuse de Organizația Mondială a Comerțului (OMC) și de UE.

Cu toate acestea, au fost ridicate întrebări cu privire la informațiile considerate sensibile din punct de vedere comercial, precum cele legate de tehnologia bateriilor.

Geely a refuzat să comenteze, în timp ce BYD nu a răspuns solicitărilor de a face declarații.

China neagă toate acuzațiile

În replică, Camera de Comerț a Chinei din UE a negat acuzațiile de necooperare, menționând că companiile chineze au răspuns la solicitările UE și au facilitat inspecții la fața locului. Mai mult, unele dintre aceste companii consideră că cererile UE sunt excesive.

În octombrie, Comisia Europeană a demarat o anchetă asupra industriei chineze de vehicule electrice, cu scopul de a investiga dacă vehiculele electrice ieftine fabricate în China beneficiază de subvenții guvernamentale nejustificate. Ancheta este în curs și se estimează că va dura 13 luni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE