Fenomen astronomic rar, nemaivăzut de un deceniu. 20.000 de mii de cosmologi, astronomi și simpli amatori s-au adunat în nord-vestul Australiei pentru a fi martorii unui eveniment special: o eclipsă solară hibridă, adică o îmbinare între o eclipsă inelară și o eclipsă totală de soare.
Eclipsa alternează între inelară și totală
Mii de observatori din emisfera sudică au putut asista la o eclipsă de soare hibridă. În funcție de zona de unde este privită, eclipsa hibridă poate fi percepută fie ca o eclipsă totală, fie ca o eclipsă inelară. Așadar, în timp ce unii au observat soarele complet acoperit de Lună, alții au văzut un inel de foc format atunci când Luna nu acoperă în totalitate Soarele. Eclipsa alternează între inelară și totală pe măsură ce umbra Lunii se deplasează pe Pământ.
"Am simțit atâta încântare și fascinație, am început să tremur, sunt atât de surprinsă, e ceva ce nu am mai experimentat până acum", spune o femeie.
Turiști din diferite colțuri ale lumii campează de câteva zile cu telescoapele și camerele după ei în orașul Exmouth, promovat ca fiind unul dintre locurile din Australia în care eclipsa se vede cel mai bine. Eclipsa solară hibridă a putut fi observată și în Timorul de Est și Indonezia.
"Acesta este un fenomen natural de-a dreptul nou pentru Timorul de Est. Este foarte important pentru noi să putem să-l experimentăm direct, nemijlocit", spune Martinho Fatima, ofițer din Timorul de Est.
Un astfel de eveniment celest are loc odată la câteva decenii: ultimul a fost în 2013, iar următorul va fi abia în 2031.