Bucureștiul se află în top 3 al celor mai poluate capitale din Uniunea Europeană. Poluarea aerului nu înseamnă doar probleme de sănătate pentru locuitorii săi, ci se traduce și într-un cost anual de 6,35 miliarde de euro, potrivit asociațiilor de mediu.
Din Codrii Vlăsiei și restul pădurilor din jurul Bucureștiului n-a mai rămas mare lucru. Aglomerarea urbană este tot mai mare.
A fost depus în Parlament un proiect de lege care prevede ca pădurile din jurul Bucureștiului să fie protejate și ca tăierile prin care se exploatează economic lemnul să fie interzise.
Situația pădurilor din jurul Bucureștiului
Doar tăierile legale adună echivalentul a 5.000 de camioane de lemn anual. Conform aplicației Inspectorul Pădurii, în ultimul an, peste jumătate de milion de copaci au fost tăiați în Ilfov, mai exact 581.287, în 700 de lucrări autorizate.
Alex Găvan, inițiatorul platformei Centura Verde: "Cifrele astea sunt imense, dacă ne raportăm la suprafața forestieră care încă mai există în Ilfov: avem doar 16%. Asta face ca județul să se afle, conform Codului Silvic, în zonele cu deficit de vegetație forestieră. Ca să iasă din acest deficit ar trebui să aibă peste 30%.
Conform unui studiu din 2020, dacă autoritățile și-ar face treaba în combaterea poluării, speranța de viață în București ar crește cu patru ani. Planul de combatere a poluării din București, al primăriei, este expirat.
Am depus săptămâna trecută un proiect de lege în Parlament prin care ne propunem să protejăm toate aceste păduri din Ilfov din jurul Bucureștiului, care mai sunt foarte puține. Vrem să identificăm suprafețe pe care să le plantăm și să reîmpădurim.
Proiectul de lege presupune interzicerea tăierilor în scop comercial în Ilfov. Vor fi permise doar tăierile pentru reconstrucție ecologică."
Capitala nu stă bine nici când vine vorba de spațiul verde pe cap de locuitor. Ne aflăm pe ultimul loc din UE, cu aproximativ 7-9 mp, față de 26 de mp cât ar trebui să avem conform legii.