Din 11 mai, timp de trei zile, Universitatea Politehnica din București organizează cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protecție a mediului, din industria alimentară și inovațiilor din agricultură. Societățile actuale se află în plină transformare, iar acest lucru îl resimțim aproape zilnic, atât lângă noi, imediat, cât și la nivel macro, în toate domeniile.
Tehnologiile viitorului promit să transforme complet lumea în care trăim.
Ferma viitorului din Olanda
De exemplu, agricultura poate deveni mai “eco”, o garanție a producției sănătoase și profitabile. Vedem ce înseamnă asta la Ferma viitorului din Țările de Jos, dezvoltată de cercetătorii de la Universitatea Wageningen. Aceștia spun că agricultura lor, testată la Lelystad, poate fi descrisă ca fiind o reciclare în circuit închis și caracterizată de un nivel ridicat de biodiversitate, dar și de impact negativ minim asupra mediului.
Ferma are două laboratoare de teren, unul special pentru testarea agroecologiei și a tehnologiei. De asemenea, permite Centrului Național de Cercetare Aplicată în domeniul Energiei Regenerabile și al Resurselor Verzi (ACRRES) să deruleze proiecte în domeniul energiei regenerabile.
Ferma viitorului este în parteneriat cu proiectul Nefertiti, finanțat de UE. O inițiativă care vizează stimularea utilizării inovației în agricultură și contribuie la un viitor mai competitiv, mai durabil și mai inteligent din punct de vedere climatic.
Tehnologii inteligente pentru irigare
În Italia, fermierii afectați de secetă investesc în sisteme de irigare de precizie, care permit economisirea apei. Cu ajutorul dronelor, apoi, este atent monitorizată cantitatea de apă din frunze, iar senzorii montați pe tulpinile pomilor transmit date privind seva din trunchiuri. Noile tehnologii permit o economie de până la 70% din apa folosită în mod tradițional pentru irigații.
”Cu ajutorul tehnologiei și al noului sistem de irigare, am redus cu certitudine la jumătate consumul de apă. Mai presus de toate, nu o mai risipim: s-ar evapora vara și, având în vedere solul argilos, ar rămâne la suprafață.”, povestește un fermier care folosesște deja această nouă tehnologie.
Agricultura conservativă
O problemă cu care se confruntă omenirea în prezent, schimbările climatice, afectează inevitabil și sectorul agriculturii.
Unii fermieri încearcă deja alte tehnologii pentru a contracara efectele schimbărilor climatice. Agricultura conservativă presupune lucrarea pământului cât mai puțin, astfel încât acesta să păstreze umiditate în sol. Costurile sunt mai mici cu până la 25 la sută.
La nivel global, agricultura conservativă s-a dezvoltat foarte mult în ultimele decenii. În Statele Unite ale Americii, de exemplu, un sfert din totalul suprafeței agricole este lucrat cu astfel de tehnologii conservative.
Ce vom mânca în viitor?
În ultime perioadă, se discută tot mai mult despre un scenariu desprins din filmele SF: creșterea insectelor în ferme, astăzi este o afacere profitabilă pentru mulți fermieri.
De altfel, în Europa se vând deja cipsuri din greieri, burgeri din insecte și bere din gândaci. Inclusiv în România, la raft, se găsec produse pe baza acestor surse de hrană.
Serele verticale
Specialiștii în domeniul agricol spun că serele de agricultură verticală reprezintă viitorul. Este o metodă de agricultură inteligentă care poate livra cantități foarte mari de produse către magazine. Pe același teren, practic, se obțin mai multe recolte, la fiecare “etaj”. Producătorii sunt ajutați să cultive mai ieftin: scade necesarul de apă pentru creșterea plantelor.
În România, o astfel de fermă există în Ploiești. Aici, plantele cresc într-un spațiu complet închis în care le sunt asigurate toate condițiile. Frunzele se dezvoltă cu ajutorul razelor UV, de fapt becuri LED cu un consum energetic minim.Sistemul închis de cultivare verticală permite o agricultură sustenabilă, care exclude poluarea cu pesticide și îngrășăminte.
Poli BioFEST, tehnologiile viitorului pentru un mediu curat și o hrană sănătoasă
Tehnologiile viitorului pentru un mediu curat și o hrană sănătoasă reprezintă și tema de discuție pentru ediția din acest an a POLI BioFEST, cel mai mare festival dedicat tehnologiilor de protecție a mediului și inovațiilor din domeniul sustenabilității. Evenimentul își propune să răspundă la întrebările: Cum putem combate schimbările climatice, ce vom mânca peste 50 de ani, cum poate avea România randament mai bun în agricultură sau cum transformăm digital industria alimentară?
Evenimentul va avea loc în perioada 11-13 mai, la Universitatea Politehnica din București.
“Plecând de la lipsa de personal, până la nevoia de optimizare a costurilor de producție, Poli BioFEST va aduce conceptul de Internet of Things aplicat în agricultură mai aproape de oameni. Țara noastră are un potențial agricol uriaș, România trebuie doar să urmeze o serie de pași pentru a retehnologiza acest sector și pentru a ne poziționa în fruntea clasamentului european în acest domeniu. Datorită inginerilor, în viitor agricultura urbană va deveni o realitate și pentru țara noastră.” spune Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica din București.
Campusul Politehnicii va găzdui expozanți din domenii variate, precum cel alimentar, horticol, fitosanitar, arhitectură peisagistică, tractoare și mașini agricole, aparatură pentru laboratoare de cercetare, echipamente pentru ingineria mediului și multe altele.
Tot în cadrul Poli BioFEST, elevii vor vizita și laboratoarele de ultimă generație ale Facultății de Ingineria Sistemelor Biotehnice, dar vor participa și la demonstrații și experimente interesante efectuate cu acest prilej de către cadrele didactice,dar și de către studenții facultății noastre.” anunță Sorin-Ștefan BIRIȘ, decanul Facultății de Ingineria Sistemelor Biotehnice.
La eveniment sunt așteptați peste 10 mii de studenți și absolvenți ai UPB, 1.800 de cercetători și cadre didactice, mii de elevi din toată țara, dar și pasionați de tehnologie. Mai multe detalii, AICI.