12 zimbri, care din luna noiembrie se află într-un țarc de aclimatizare din comuna Nucșoara, vor pleca în Munții Făgăraș. A fost nevoie de mai bine de șase luni, pentru ca zimbrii să capete calitățile necesare animalelor sălbatice, să ia contact cu mediul și să învețe să interacționeze cu speciile autohtone. O echipă Euronews România a mers în inima munților pentru a vedea condițiile de adaptare a zimbrilor la libertate.
Drumul zimbrilor în Munții Făgăraș începe într-unul din cele trei țarcuri de carantină și aclimatizare aflate în proprietatea fundației Conservation Carpathia. Din 2019 și până în prezent, prin programul de reintroducere a zimbrilor, derulat de către fundație, au fost reintroduși 36 de zimbri. 00:53
”Proiectul a început în anul 2022, am construit țarcul de aclimatizare, iar începând cu luna noiembrie am adus primii zimbri. În prezent avem 12 zimbri, ei vor fi eliberați în luna mai, sunt acum în zona de aclimatizare, perioadă în care e necesar să își dobândească calitățile de animale sălbatice, să ia contact cu mediul de viață și să interacționeze cu speciile de faună autohtone,” a explicat Adrian Aldea, coordonator proiect Conservation Carpathia.
Construcția țarcului a durat aproximativ două luni
Țarcul de la Nucșoara are o suprafață de 76 de hectare și este amenajat în mijlocul sălbăticiei, în condiții similare celor din libertate.
”Fundația are un rol foarte important pentru comunitățile locale pentru că în toate proiectele pe care noi le desfășurăm lucrăm cu oamenii de aici. Rangerii, pădurarii, cei care sunt în paza pădurii sunt oameni din comunitățile locale,” a declarat Victoria Donos, specialist comunicare Fundația Conservation Carpathia.
Este și cazul lui Radu Florentin, unul dintre rangerii de la Dobroneagu. A lucrat șase ani în străinătate, dar apoi s-a întors în țară, unde s-a școlarizat. De trei ani este unul dintre specialiștii Fundației Conservation Carpathia.
”Când eram mic, am și o poveste eu, nu am visat niciodată că o să ajung să lucrez la zimbri, dar aveam în imaginația mea un cap de taur și râdeam cu bunica zi și noapte pe tema asta. A durat aproximativ două luni, construcția țarcului, cu fânarul existent,” a declarat Radu Florentin, coordonator zonal Conservation Carpathia.
Obiectivul final al proiectului din Munții Făgăraș este eliberarea a 75 de exemplare până la jumătatea anului 2024.