Salvamontiștii au la dispoziție doar 20 de minute să salveze un om prins într-o avalanșă. De foarte mare ajutor le sunt câinii, care pot găsi mult mai ușor victimele îngropate în zăpadă.
Stash este unul dintre câinii antrenați într-o stațiune din Munții Alpi. Câinele ar putea să participe la misiuni de salvare peste luni bune. Pregătirile au început încă de când Stash era un pui.
Jerome Cotter du Moulin, salvator montan: "Cel mai important e să ai o conexiune cu câinele. Trebuie să petreci mult timp cu el de când este mic, întotdeauna trebuie să-l ai în preajmă. Apoi, antrenamentele se fac prin joc."
Câinii pot găsi o victimă îngropată și la câțiva metri în zăpadă.
Manu Buchi, salvator montan: "Când avem o victimă acoperită de nămeți, noi spunem că avem un «necunoscut». Ajungi la locul avalanșei și nu ști unde sunt îngropate victimele. Scopul nostru este să găsim acest loc."
Șansele de supraviețuire pentru victimele avalanșei sunt extrem de mici.
Jeremy Helvi, salvator montan: "Cel mai greu e să respiri, trebuie să încerci să respiri. Te ajută însă faptul că sub zăpadă poți auzi foarte bine. În cazul unei avalanșe, salvatorul trebuie să explice victimei că este aproape. Pentru victimă va fi mult mai ușor dacă va ști că operațiunea de salvare a început."
Primul câine salvamont din România a fost oferit de asociația franceză Pays de Savoie Solidaire. Helios, un un câine din rasa Border Collie, a ajuns la Serviciului Public Judeţean Salvamont Argeș în 2013.