Consumul de combustibili fosili pentru producerea de energie a atins un nivel record la nivel mondial în anul 2022, potrivit unor studii independente. Chiar și așa, specialiștii cred că acesta a fost momentul de cotitură după care va urma declinul combustibililor tradiționali și expansiunea energiei verzi.
Un raport realizat de organizația Ember, un grup de experți independenți în domeniul energiei, constată că măsurile de combatere a schimbărilor climatice rămân încă în urma calendarului stabilit de ONU, dar investițiile în energia verde par să schimbe situația. În raport sunt analizate datele privind energie electrică în 78 de țări sau ceea ce reprezintă 93% din cererea globală de electricitate.
Energia eoliană și solară, în plină expansiune la nivel mondial
Industria energetică a intrat într-o etapă de accelerare a procesului de decarbonizare. Potrivit estimările, în 2040, sectorul solar și eolian vor livra aproape 75% din energia verde.
Anul trecut, electricitatea din surse nucleare sau regenerabile a atins cota record de 39% din total. Potrivit experților, invazia Rusiei în Ucraina a determinat multe guverne să-și regândească importurile de combustibili. Prin urmare, spun cercetătorii, noua eră a scăderii emisiilor de carbon din sectorul energetic este foarte aproape.
În prezent, cu excepția Africii și a Orientului Mijlociu, energia eoliană și solară sunt în plină expansiune la nivel mondial.
În Uniunea Europeană, de exemplu, 22% din energia electrică a fost generată anume de aceste două sectoare. Lideri sunt Spania, Germania și Țările de Jos.
Cei mai mari producători mondiali de energie solară sunt însă în Asia. Este vorba de China, Japonia și India. În aceste condiții, în următorii ani, spun cercetătorii, vom asista la o explozie a energiei verzi, crucială pentru prevenirea încălzirii globale.