Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Urșii din România atrag atenția oficialilor de la Bruxelles. Ministrul Mediului: "Nu putem accepta sfaturi de la state care au exterminat urșii"

O delegație de la Parlamentul European a venit în România, pe urmele ursului carpatin. În acest timp, Ministerul Mediului se pregătește să dea un ordin prin care să crească numărul exemplarelor care pot fi vânate, de la 140 la 426, adică de trei ori mai multe. Ministrul Mediului le răspunde celor care îl acuză că vrea să ucidă urșii: "Nu este vorba de ucidere, este vorba de extragere preventivă.”

Europarlamentarii de la Bruxelles au mers în Covasna, unul dintre județele în care urșii creează probleme. Au fost întâmpinați în fața Consiliului Județean de apărătorii drepturilor animalelor. Activiștii acuză autoritățile că vor vânarea masivă a urșilor, în loc să prevină atacurile.

Ciprian Gălușcă, Greenpeace România: "Puteți vedea la Sfântul Gheorghe că nu au garduri electrice instalate, nu au luat măsurile necesare pentru a face viața mai ușoară pentru oameni, dar vor să ucidă 420 de urși.

Singura parte care câștigă sunt vânătorii la trofeu. Repornim vânătoarea la trofeu. Ei sunt singurii care vor câștiga în toată schema asta. O schemă care va valora aproximativ trei milioane de euro."

Vlad Gheorghe, europarlamentar USR: "Să nu-i mai hrănească în jurul comunităților, cum este practica în scop de vânătoare și să existe un program real de relocări."

Oficialii europeni au vrut să asculte ce au de zis și autoritățile, mai ales că au venit în țara noastră după ce au primit o petiție de la consiliile locale din Covasna, Harghita, Brașov și Mureș. În aceste județe, sunt concentrate două treimi din populația de urși din România.

Tamas Sandor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna: "Problema se poate rezolva cum au rezolvat și alte țări, cum ar fi Finlanda, Croația, Slovenia, unde există o cotă de prevenție. Este o problemă de specialitate, nu este o problemă sentimentală."

Ovidiu Ionescu, profesor Facultatea de Silvicultură din Brașov: "Cota s-a stabilit printr-o formulă de calcul care este pe site-ul ministerului. Acea formulă ia în considerare numărul de atacuri făcut de urși, mărimea pagubelor."

Un bărbat atacat de urs în timp ce alerga în pădure a povestit experiența lui în fața oficialilor de la Bruxelles: "Copiii erau la joacă, eram la gratar. Așa a fost să fie. La 150 de metri de unde erau copiii am fost atacat."

Yana Toom, membru Parlamentului European: "Sunt puțin confuză. Informațiile sunt foarte diferite. Înțeleg că este o problemă de natură politică. Aici am auzit exact opusul. Când am venit, ne-am întâlnit cu cei de la Greenpeace care au spus versiunea lor și aici am auzit ceva cu totul opus."

România, țara cu cei mai mulți urși din Europa

Ministrul Mediului susține că ordinul său este necesar.

Tánczos Barna, ministrul Mediului: "Sunt peste 150 de atacuri asupra oamenilor, asupra concetățenilor, din ultimii 5-6 ani. Sunt 14 decese. Nu putem accepta sfaturi de la state care au exterminat ursul, care refuză de ani de zile să primească urs. Nu este vorba de ucidere, este vorba de extragere preventivă."

România este țara cu cea mai mare populație de urși din Europa. Potrivit estimărilor Ministerului Mediului, avem în jur de 7.500- 8.000 de exemplare. Aceste cifre sunt contestate însă de unii experți. Activiștii cer autorităților să aștepte rezultatele recensământului urșilor, care se bazează pe probe ADN. Aceasta ar fi cea mai exactă metodă de evaluare a populației de urși și va fi finalizată peste aproximativ doi ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE