Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

GALERIE FOTO. Fluviul Vjosa devine primul parc național fluvial sălbatic din Europa

Fluviul Vjosa din Albani, numit și "inima albastră a Europei", a fost declarat primul parc național fluvial sălbatice de pe continent. Este unul dintre ultimele fluvii sălbatice cu debit liber de pe continent. Curgând din munții Pindului, în Grecia, până la Marea Adriatică, în Albania, fluviul Vjosa se întinde pe 300 de kilometri de natură sălbatică nealterată și este complet lipsit de bariere artificiale, cum ar fi barajele hidroenergetice.

Aceste râuri și cursuri de apă adăpostesc peste 1.100 de specii de animale sălbatice, inclusiv 13 animale și două plante evaluate ca fiind amenințate la nivel mondial de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN).

"Vjosa este un simbol al istoriei umane și, de asemenea, o parte foarte importantă a istoriei țării noastre. Poate că Albania nu are puterea de a schimba lumea, dar poate crea modele de succes pentru protejarea biodiversității și a activelor naturale și suntem mândri să anunțăm crearea acestui prim parc național pe unul dintre ultimele râuri sălbatice din Europa," spune Mirela Kumbaro Furxhi, ministrul Turismului și Mediului din Albania.

VEZI GALERIA
6 imagini

O "colaborare unică" pentru salvarea fluviului Vjosa

Patagonia, IUCN și ONG-urile din cadrul campaniei "Salvați inima albastră a Europei" s-au implicat în ultimii opt ani în activitatea de protejare a râurilor sălbatice din Peninsula Balcanică.

Celebrități precum Leonardo DiCaprio au susținut, de asemenea, campania de securizare a parcului național al fluviului.

"Această colaborare unică între guvern, societatea civilă și mediul de afaceri este o dovadă a puterii acțiunii colective și sperăm că îi va inspira și pe alții să se unească pentru a proteja locurile sălbatice care ne-au mai rămas, într-un mod semnificativ", a declarat Ryan Gellert, CEO al Patagonia.

Ca parte a campaniei, un scurt documentar intitulat Vjosa Forever, creat de Patagonia, a cerut cetățenilor interesați de pretutindeni să își arate sprijinul pentru parcul național al fluviului sălbatic Vjosa.

Cu ce amenințări se confrunta fluviul Vjosa?

Istoria tumultoasă a Balcanilor umbrește faptul că aici se află ultimele râuri sălbatice din Europa. Împreună, acestea au o valoare ecologică enormă. Pentru familiile care locuiesc în Valea Vjosa de mii de ani, există o relație emoțională cu fluviul. Ei doresc să îl păstreze așa cum este.

Energia hidroelectrică a fost una dintre principalele amenințări la adresa naturii virgine a fluviului. În comparație cu alte surse de energie regenerabilă, aceasta are capacitate de stocare și este considerată mai stabilă și mai fiabilă decât energia solară și eoliană tradițională.

Dar este singura sursă de energie regenerabilă care trimite specii pe cale de dispariție, potrivit Patagonia. Iar 91% dintre proiectele hidroenergetice din Balcani produc puțină energie, dar au un impact major asupra mediului și a oamenilor.

Parcul național va facilita găsirea de soluții la provocările cu care se confruntă fluviul, cum ar fi poluarea apei și a solului, gestionarea deșeurilor și defrișările. De asemenea, guvernul albanez va crea oportunități economice pentru comunitățile locale, prin intermediul unui turism responsabil, și va contribui la soluționarea problemei depopulării din zonă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE