Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ghenele-tobogan, desființate în Capitală, până în 2025. Rata de reciclare a Bucureștiului este de aproximativ 11%

Ghenele tubulare din blocuri, mai cunoscute drept tobogane, vor fi desființate până în 2025 în Capitală, iar în locul lor vor fi amenajate zone pentru colectarea separată. Mulți bucureșteni se plâng de faptul că va fi un efort în plus, însă autoritățile spun că ghenele de gunoi sunt deja un pericol pentru igienă și sănătate. Conform experților de mediu, soluția este una binevenită, în contextul în care Bucureștiul este în topul celor mai poluate capitale din Uniunea Europeană.

Găsim astfel de zone în multe blocuri din România. Ghena tubulară de gunoi este locul în care se aruncă la comun toate deșeurile, indiferent dacă sunt menajere, din plastic, de metal sau de sticlă. Este mult mai ușor pentru unii să vină doar pe casa scării să-și lase gunoiul, însă experții spun că nu mai este vorba doar de reciclare, ci și de sănătatea publică.

Unii oameni sunt, încă, greu de convins.

Jurnalist: Colectezi separat vreodată? Pe metal, plastice, menajere?

Bărbat: Sincer, nu. Nu știu dacă ai observat, dar le-am aruncat direct. Mă obosesc degeaba. Sunt oameni care se ocupă, iau gunoiul și fac ei selectarea după.

Mihai Mereuță, președintele Ligii Habitat, spune că va fi dificil pentru vârstnici să se deplaseze în afara blocului pentru a arunca gunoiul. În plus, în momentul de față nici măcar nu avem infrastructura necesară.

Mihai Mereuță, președintele Ligii Habitat: 50 de ani ai dus gunoiul la ghenă, blocul are 50 de ani și acuma trebuie să ieși din bloc să te duci într-un spațiu. Va fi o provocare, în sensul în care oamenii trebuie convinși, din ușă-în-ușă. Și explicate motivele acestei acțiuni.

În Capitală, intenția ar fi ca ghenele de gunoi să se închidă pe fiecare palier, iar la parter să se construiască o zonă de colectare separată. Acolo unde este loc.

Noru Dogaru, Administrator de bloc: În acest moment, o să vedeți, camerele acestea nu sunt propice pentru a face o selectivitate a gunoiului, pentru că nu e loc. Și atunci s-au gândit ca să-l depozităm în afara blocului.

Roxana Sunică, Director Executiv Servicii Publice la Primăria Capitalei: Pot fi situații în care pot fi luate niște decizii mai nepopulare, cum ar fi desființarea a două locuri de parcare, pentru a permite colectarea separată a deșeurilor. Dacă nu vom face progrese mai mari în această zonă, în care colectarea de la sursă să se întâmple în mod corect, vom avea mereu cantități foarte mari depozitate la gropile de gunoi.

Conform directivelor europene, România trebuie să scadă emisiile de carbon și să crească rata de reciclare. 55% este procentul asumat pentru reciclare, până în 2025. Bucureștiul este în topul celor mai poluate capitale din UE, iar rata de reciclare este mult sub media țării de 11%. Reciclarea diferă de la un oraș la altul în România și de la un sector la altul în București.

Tarifele diferă și ele în funcție de cantitatea și tipurile de deșeuri colectate.

Raul Pop, Expert de mediu Ecoteca: Că unele state au sau nu au ghene cu tubulaturi la bloc și decid să le păstreze sau să le desființeze, asta ține de managementul local. Nici măcar în România, spre exemplu, nu este o decizie la nivelul național. Este o decizie care vine în fiecare localitate, în baza unei hotărâri în Consiliul Local.

Experții de mediu spun că desființarea ghenelor din bloc va crește rata de reciclare în România. Când vor fi implementate zonele de colectare separată pentru fiecare bloc din București, oamenii vor fi obligați să respecte regulile. În caz contrar, riscă amenzi care pot să ajungă și la 3.000 de lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE