Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Stenograme în cazul medicilor acuzați de omor la spitalul Sf. Pantelimon. Doctorița, poreclită "doamna cu coasa", spunea că nu poate primi "25 de ani, cum îmi închipuiam"

Cazul morților suspecte ale pacienților de la spitalul Sfântul Pantelimon a început pe 11 aprilie, când un cadru medical a dezvăluit că 17 decese au avut loc în doar patru zile. Cel mai tânăr avea 49 de ani, iar cel mai bătrân, 92.

Între timp, procurorii Parchetului București au investigat și continuă să o facă, pentru că acest caz a devenit foarte complex. Principala suspiciune, care a plecat de la dezvăluirile unor persoane din spital, era că anumiți medici de la secția ATI (terapie intensivă) modificau deliberat cantitatea de noradrenalină pe care le-o administrau pacienților.

În unele cazuri ale pacienților de la terapie intensivă, noradrenalina era înlocuită cu ser fiziologic, așa cum arată mărturia unei asistente care spune că a observat-o pe una dintre doctorițe "cu un flacon cu ser fiziologic".

Stenograme în cazul morților suspecte de la spitalul Sf. Pantelimon

Pe 7 august, doi medici și o asistentă au fost arestați preventiv, ca urmare a referatului procurorilor. Aceștia au numit-o pe una dintre doctorițe, care are 33 de ani, "doamna cu coasa", și au identificat-o drept M.M. Alături de colega sa, ea este acuzată că ar fi provocat decesul unui pacient de 54 de ani. Cele două sunt anchetate sub suspiciunea de omor calificat și tentativă de omor calificat cu premeditare.

Pe 1 iunie 2024, la ora 14:20, "doamna cu coasa" a vorbit la telefon cu soțul ei, iar înregistrarea a intrat în posesia procurorilor. Din discuție reiese faptul că ea aborda cu soțul ei problema pedepsei pe care o va primi. Ea nu și-a pus problema vinovăției, ci pe cea a lungimii pedepsei.

Convorbirea telefonică dintre "doamna cu coasa" și soțul ei

Soțul: Da’… cât, cât crezi că o să coste?

Doctorița: Poftim?

Soțul: Cât crezi că costă?

Doctorița: Cât cred?

Soțul: Da.

Doctorița: Nu știu, nu pot să fac nicio estimare. Cât o fi, om vedea, oricum. Oricum, nu e cu 25, cum mi-nchipuiam. Cel mai rău e cu șapte.

Soțul: Am înțeles!

Doctorița: Și cel mai puțin rău este doi cu dezlegare (n.n.: referindu-se la pedeapsa închisorii de doi ani cu suspendare).

[…]

Doctorița : Da, da’ a zis că nu, 25 nici într-un caz, nu. Măcar m-am liniștit.

[…]

Doctorița: A zis că asta, na, ar fi cel mai rău. Cu, cu doiu cu….

Soț: Asta, cu ce?

Doctorița: Doiu cu, cu susp… cu suspensie (n.n.: referindu-se la pedeapsa închisorii de doi ani cu suspendare).

Cum modificau doctorițele dozele de noradrenalină

În investigațiile lor, procurorii au verificat datele care apar în memoria injectomatelor. Este vorba despre acea substanță, noradrenalină, cea care ține bolnavii în viață. În documentele de la spitalul Sf. Pantelimon, cifrele erau cele corecte, numai că ele nu corespundeau cu cele din injectomatele care administrau automat substanța în corpurile pacienților. Astfel, au existat momente în care cantitatea de noradrenalină era scăzută mult sub nivelul necesar supraviețuitii.

Unul dintre medici folosea și o expresie-tip în cazul unor pacienți: "E de lăsat". Procurorii spun că acest termen era utilziat pentru ca asistentele să știe că trebuiau să reducă dozele de noradrenalină pentru pacienții care nu prea mai aveau șanse de supraviețuire.

În referatul procurorilor, se precizeză că o asistentă a spus că doctorița M.M ("doamna cu coasa") a modificat dozele pacienților, de la 15-20 mililitri pe oră la un mililitru pe oră, începând cu "lunile octombrie-noiembrie 2023". Procedura era aplicată în cazul pacienților despre care credeau ele că nu mai au șanse prea multe.

Acea asistentă a precizat că, uneori, doctorița a modificat dozele fără să informeze pe nimeni. Când asistenta sesiza acele modificări, ea trecea valorile reale pe foaia de observație. Numai că asistenta a fost întrebată de doctoriță de ce a modificat valorile de la injectomat, după care a setat din nou valoarea la un mililitru pe oră și a atenționat-o să nu mai modifice. Cu toate că, în foaia de observație era trecută în continuare valoarea de 20 de mililitri pe oră.

Acest aspect a fost descoperit și de procurori, care au văzut că, în memoria injectomatelor erau trecute valori diferite față de cele din foile de observații.

După izbucnirea scandalului, în aprilie, acele foi de observații, în cazul unui bolnav de 54 de ani, au fost verificate atât de Colegiul Medicilor, cât și comisia internă a spitalului și nu au fost sesizate aspecte anormale.

”Din compararea datelor stocate de injectomat cu cele înscrise în foaia de observație ale pacientului M rezultă că la două momente diferite, respectiv 26.03.2024, ora 16:45, și 04.04.2024, ora 13:17, RATA NORADRENALINEI ESTE SCĂZUTĂ BRUSC, de la 15 ml/h (în primul caz) și de la 20 ml/h (în al doilea caz), la valoarea de 1ml/h, fără ca aceste scăderi bruște să se regăsească în foaia de observație a pacientului”, se arată în referatul procurorilor.

Medicii de la spitalul Sfântul Pantelimon, acuzați că au provocat intenționat moartea unui pacient, au fost arestați preventiv pentru 30 de zile. Și asistenta acuzată de mărturie mincinoasă a fost audiată, dar a fost eliberată, fiind cercetată în continuare sub control judiciar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE