Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cronologia cazului de la Spitalul Pantelimon: patru luni, trei anchete și doi medici reținuți

"Decesele nu puteau fi evitate", "Nu sunt elemente care să justifice aceste plângeri". Asta spuneau în urmă cu patru luni oficialii care ar fi trebuit să facă lumină în scandalul grav de la Spitalul Pantelimon.

Deși aveau mărturia unui cadru medical, atât conducerea unității sanitare, cât și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, nu au reușit să găsească nicio neregulă. Au făcut-o în schimb procurorii, patru luni mai târziu, atunci când au stabilit că cel puțin un om a murit la spitalul Pantelimon după ce medicii i-au redus intenționat doza de noradrenalină. Iată cum s-a derulat unul dintre cele mai grave cazuri din sistemul medical din țara noastră.

11 aprilie: Începutul scandalului de la Spitalul Pantelimon

  • Sesizările depuse de cadrul medical devin publice.
  • Ministerul Sănătății anunță că trimite Corpul de Control la Spitalul Pantelimon.

Scandalul a izbucnit pe 11 aprilie. Atunci au ajuns în presă declarațiile unui cadru medical, care dezvăluia că, în perioada 4-7 aprilie, deci în decurs de doar patru zile, 17 pacienți de la ATI au decedat, din cauza administrării incorecte a unui medicament.

Dintre pacienții morți care erau grav bolnavi, cel mai tânăr avea 49 de ani, suferea de diabet și avusese mai multe accidente vasculare. Era internat în spital din decembrie 2023. Cel mai în vârstă pacient care murise la Pantelimon avea 92 de ani.

Imediat după dezvăluirile din presă, conducerea spitalului a anunțat că a format o comisie care să verifice acuzațiile.

Bogdan Socea, managerul Spitalului Pantelimon: ”Nu poate exista justificare, pare o situație halucinantă, lăsăm ancheta să își desfășoare cursul. Asistenta a ridicat această suspiciune, că medicii ar fi scăzut în mod deliberat doza de noradrenalină, nu se știe din ce motiv. E greu de crezut. Sunt niște fapte care nu pot fi explicate.”

În același timp, șeful de sindicat din spitalul Pantelimon a negat cu vehemență acuzațiile.

Toni Popescu, reprezentant sindicat Sanitas: ”Sindicatul Sanitas pentru Pantelimon a aflat cu stupoare această sesizare aberantă. Acuzațiile sunt nefondate și îmi asum aceste vorbe. Mama mea este internată în terapie, intubată de 18 zile, acum două zile, una din doctorițele acuzate, fiind de gardă, a salvat viața mamei mele, care a intrat în stop cardio-respirator. Aceste aberații în care afirmi că un medic își permite să dea un ordin verbal să se scadă doza de noradrenalină nu poate să o facă decât un neprofesionist. Iar individa care a făcut aceste acuzații este clar că este o non-profesionistă și nu are ce să caute într-o instituție de sănătate publică. Locul ei nu este aici, este venită din alt spital. Într-un spital de urgență pot să moară 40 de pacienți.”

Sesizarea asistentei a declanșat, totuși, un val de anchete.

12 aprilie: Încep anchetele

  • Încep verificările Corpului de control.
  • Începe ancheta internă.
  • Rezultat preliminar: decesele nu s-au putut evita.

Corpul de Control din Ministerul Sănătății a fost trimis la Spitalul Pantelimon. În paralel, și procurorii adunau documente. O zi mai târziu, ministrul de resort, Alexandru Rafila, era în fața spitalului. Iar Bogdan Socea, managerul de la Pantelimon, avea deja o primă concluzie.

Bogdan Socea, managerul Spitalului Pantelimon: ”Au fost decese care nu puteau fi evitate, din analiza preliminară.”

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: ”Corpul de control al ministrului Sănătății este de dimineață aici, se iau note de informare din partea personalului care lucrează în secția. Nu sunt până în momentul de față elemente care să susțină aceste acuzații, dar asta nu înseamnă că nu mergem mai departe cu investigația.”

17 aprilie 2024: Se termină anchetele administrative la Spitalul Pantelimon

  • Ancheta internă: Comisia nu a constatat nicio abatere profesională.
  • Corpul de control: comunicare defectuoasă între conducerea unității și persoanele în cauză.

Șase zile mai târziu, oficialii transmit un comunicat sec: "Sesizările formulate de către angajații spitalului au la bază o comunicare defectuoasă între conducerea unității și persoanele în cauză. Sesizările vizau imixtiuni în activitatea de control a directorului de îngrijiri și presupuse acțiuni de hărțuire exercitate asupra unui medic din cadrul secției ATI.

În aceeași zi, apărea și raportul comisiei interne din spital. Responsabilii au ajuns la aceeași concluzie: în secția de Anestezie-Terapie Intensivă de la Pantelimon, medicii au procedat corect. Ba mai mult, asistenta care a făcut denunțul era pusă la zid.

Concluzia anchetei interne de la Spitalul Pantelimon:

1. Comisia nu a constatat nicio abatere profesională, respectându-se toate protocoalele și procedurile terapeutice existente.

2. Rămâne în discuție presupusa faptă a depășirii grave a competenței profesionale a unei asistente medicale, care ar fi afirmat că a modificat din proprie inițiativă doza de noradrenalină, dar nu exista nicio dovadă că acest lucru s-ar fi petrecut în realitate.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: ”N-am niciun motiv să consider că aceste rezultate ale anchetei interne nu sunt obiective, mai mult, acolo a fost și o echipă a Corpului de control a ministrului Sănătății, am dat și noi un scurt comunicat. Decesele la care faceți dumneavoastră referire nu sunt doar decesele din Terapie Intensivă, sunt decesele care se înregistrează la nivelul spitalului. Pacienții care sunt în stare gravă sunt transferați la Terapie Intensivă și au fost 17 decese într-un interval de 4 zile și 18 ore.”

7 august 2024: Doi medici și o asistentă, reținuți

Patru luni mai târziu, pe 7 august, Ministrul Sănătății își schimbă radical opinia: cere public demisia directorului medical și a managerului spitalului Pantelimon. Solicitarea lui Alexandru Rafila a venit cu doar câteva ore înainte ca Parchetul de pe Lângă Tribunalul București să anunțe, oficial, că propune arestarea preventivă a doi medici, pentru acuzații de omor calificat și tentativă de omor calificat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE