Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marcel Ciolacu, reacție în cazul morților de la Spitalul Pantelimon: ”Să nu luăm decizii emoționale. Să lăsăm ancheta să se desfășoare”

Premierul Marcel Ciolacu a spus, joi, la o zi după reținerea medicilor de la Spitalul Pantelimon în dosarul moriților suspecte, că nu vrea să ia ”decizii emoționale” și că așteaptă ca ancheta procurorilor să facă lumină în acest caz.

”Nu am crezut că se poate întâmpla asa ceva în realitate. Vorbim de medici care trebuie să salveze vieți, nu să omoare oameni. Nu vorbim de un omor accidental sau malpraxis, vorbim de omor premeditat, un lucru foarte grav.”, a spus Ciolacu.

”Sunt ferm convins, mai ales după comunicatul de presă atât de dur al unor magistrați, că încet-încet vom afla tot adevărul. Cred că românii așteaptă de la autorități, de la prim-ministru să nu ia decizii emoționale. Dacă aș fi un prim-ministru care să ia decizii emoționale, presupun că aș fi schimbat-o și pe doamna ministru Deca săptămâna trecută, când a fost scandalul de la SNSPA. Pe mine mă interesează să iau deciziile corecte și îndreptățite, în funcție de fapte. Știu că trăim într-o lume în care ne dorim imediat niște vinovați, mai ales că suntem în niște luni electorale. Părerea mea este că trebuie să dăm dovadă de echilibru. Am văzut că Ministerul Sănătății s-a pus la dispoziția Parchetului în totalitate, foștii manageri de asemenea. Îmi doresc ca toate aceste detalii, în cursul acestei săptămâni să la avem la dispoziție pentru a lua o decizie, să vedem dacă s-a știut de acest lucru, dacă a fost tolerat administrativ.”, a spus Marcel Ciolacu.

”S-au luat decizii de către miniștri ai Sănătății, decizii administrative, care au dus la pierderi de vieți omenești directe. Acele decizii s-au luat după creierul lor în timpul pandemiei, iar România a avut cea mai mare mortalitate. Acolo cu adevărat un astfel de ministru trebuie demis de îndată.

Să lăsăm ancheta să se desfășoare. Colegiul Medicilor a făcut din punct de vedere medical o anchetă, nu administrativă. Să vedem răspunsurile de la toată lumea, dar mai ales de la Parchet.”, a mai spus premierul României.

Doi medici și o asistentă de la ”Sfântul Pantelimon”, reținuți

Doi medici și o asistentă de la Spitalul Pantelimon din București au fost reținuți miercuri seară în dosarul morților suspecte. Medicii sunt acuzați că ar fi redus intenționat doza de noradrenalină, lucru care a dus la moartea unor pacienți.

"În baza mijloacelor de probă administrate, procurorii au reţinut, în esenţă, următoarea situaţie de fapt. Având ca scop provocarea decesului unor pacienţi care necesitau terapie intensivă, dar cu privire la care inculpatele apreciau că nu mai este oportună menţinerea în viaţă, acestea au conceput şi pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină (substanţă esenţială în terapie intensivă, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale), cu consecinţa scăderii tensiunii arteriale, urmată de stop cardio-respirator. În sensul celor arătate mai sus, la data de 26.03.2024, ora 16,45, cu premeditare şi profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 49/29 mm/Hg), inculpata M.M.A. a încercat să suprime viaţa pacientului prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15ml/h, la valoarea de 1ml/h (valoare minimală care a fost menţinută o perioadă considerabilă de timp), însă decesul victimei nu s-a produs ca urmare a intervenţiei unei asistente medicale care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie", spun procurorii.

În același timp, managerul spitalului a anunțat că demisionează din funcție, deși spune că nu are ce să-și reproșeze în acest caz. "Mi-am oferit demisia. Încă nu am trimis-o la minister, nu am scris-o. Mi-am oferit demisia în acest context. Nu mă cramponez de această funcţie. Sunt medic chirurg în spitalul ăsta din 2001. O să-mi continui activitatea ca şi înainte de a fi manager", a spus Bogdan Socea, joi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE