Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alexandru Rafila, despre medicii de la Spitalul ”Sf. Pantelimon” acuzați de omor calificat. ”Nu am de ce să demisionez”

Alexandru Rafila a declarat că nu va demisiona, în condițiile în care doi medici de la Spitalul "Sf. Pantelimon" Bucureşti au fost reţinuţi miercuri de procurori pentru omor calificat, în dosarul deceselor suspecte de la Secţia ATI. Ministrul Sănătății susține că nu este responsabilitatea sa și ”nimeni nu poate interveni în ceea ce privește decizia medicală individuală a medicului”.

Întrebat dacă va demisiona în contextul deceselor suspecte de la Spitalul ”Sf. Pantelimon”, Alexandru Rafila a afirmat că nu își asumă ”personal această situație”.

”Eu n-am de ce să-mi asum personal această situație, pentru că acolo este vorba de o infracțiune care presupune un omor premeditat și într-o astfel de situație nu cred în niciun fel că este responsabilitatea mea sau a Ministerului Sănătății pentru astfel de acuză.

Din punctul ăsta de vedere, nu am de ce să demisionez pentru ceva pe care nu puteam în niciun fel, nici să controlăm, nici să influențăm. Pentru că încă ceva, (...) nimeni nu poate interveni în ceea ce privește decizia medicală individuală a medicului. Deci, nu poate nici ministrul Sănătății, nici managerul institutului. Este decizia lui profesională. Cine este vinovat să plătească”, a afirmat Alexandru Rafila.

Acuzații de omor calificat la Spitalul Pantelimon din București

Ministrul Sănătății a punctat că directorul medical și-a dat demisia, însă este nevoie de o perioadă de tranziție pentru ca Spitalul ”Sf. Pantelimon” să poată fi administrat.

”Prima măsură pe care trebuie să o iau este să asigur funcționalitate acestui spital. Mi se pare esențial să asigurăm funcționalitatea spitalului și să respectăm corpul medical care își face datoria”, a menționat Rafila.

Rafila, despre medicul concediat care a cerut verificarea morților suspecte de la Sfântul Pantelimon: ”Să cheme spitalul în judecată”

Patru anchete au fost demarate în urma sesizării făcute de medicul ATI Antoaneta Elena Voicu, inclusiv cea penală. Toate anchetele administrative au arătat că acuzațiile nu se susțin, iar Antoaneta Elena Voicu a fost concediată, potrivit Presshub.

Întrebat dacă ar putea dispune reangajarea doctoriței, Alexandru Rafila a motivat că ”încetarea unui contract de muncă, angajarea sau reangajarea se fac conform unor proceduri legale” și a sugerat ca, în cazul unei destituiri ilegale, să fie dat în judecată spitalul, invocând și cazul său.

”Dacă procedura prin care ea a fost destituită nu este legală, acest lucru trebuie să-l facă doamna în cauză, să sesizeze acest lucru și să cheme spitalul în judecată. Cu siguranță, în urma deciziei instanței, vom face acest lucru (reangajarea, n.red).

Personal în urmă cu foarte mulți ani am fost supus unei astfel de proceduri, în urmă cu aproape 20 de ani. Atunci am chemat în judecată instituția care a făcut acest lucru, am câștigat și m-au reangajat. Ăsta e circuitul legal. Nu pot să încalc legea, nici să destitui pe cineva, nici în alt mod să angajez pe cineva”, a explicat Rafila.

De asemenea, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă "Sfântul Pantelimon", Bogdan Socea, a anunțat că va demisiona în contextul reținerii pentru omor calificat a doi medici ATI din unitatea medicală pe care o conduce.

"Mi-am oferit demisia. Încă nu am trimis-o la minister, nu am scris-o. Mi-am oferit demisia în acest context. Nu mă cramponez de această funcţie. Sunt medic chirurg în spitalul ăsta din 2001. O să-mi continui activitatea ca şi înainte de a fi manager", a spus Socea, conform Agerpres.

Doi medici, specialişti Anestezie şi Terapie Intensivă la Spitalul Clinic de Urgenţă "Sf. Pantelimon" Bucureşti, au fost reţinuţi miercuri de procurori pentru omor calificat, în dosarul deceselor suspecte de la Secţia ATI. Este vorba de două doctoriţe de la Spitalul Pantelimon, acuzate că au provocat moartea unui pacient aflat în stare gravă la terapie intensivă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE