Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sesizările anonime în universități, blocate de Guvern. Noul regulament al comisiilor de etică nu permite astfel de plângeri

Sesizările anonime privind abuzul sau hărțuirea în universități au fost oficial blocate de noul regulament al comisiilor de etică aprobat de Guvern. Autosesizarea comisiilor de etică din universități ar putea fi o soluție pentru începerea unor cercetări în astfel de cazuri. Decanul Facultății de Științe Politice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Cristian Pîrvulescu, a declarat în direct la Euronews că o schimbare a Codului Penal ar putea rezolva acest blocaj pentru a preveni cazuri precum cel al lui Alfred Bulai.

După ce a stat în dezbatere publică vreme de patru luni de zile, noul regulament-cadru privind organizarea și funcționarea comisiilor de etică din universități a fost publicat în Monitorul Oficial. Acesta însă nu permite depunerea sesizărilor anonime la comisiile de etică.

prof. Cristian Pîrvulescu, decan al Facultății de Științe Politice din SNSPA: Este absolut regretabil. Studenții au propus sesizarea prin sesizări anonime. Problema nu este la Ministerul Educației. Problema este la Ministerul Justiției și în Codul Penal. De fapt, e o decizie a Curții Constituționale care interzice luarea în considerare a sesizărilor anonime în general, dar și în acest caz particular. Ori, sesizările anonime ar trebui, din punctul meu de vedere, să permită măcar începerea unor investigații pentru a putea vedea dacă există sau nu există probleme. Și în felul acesta, situațiile neplăcute prin care am trecut inclusiv la facultate în ultimele luni ar fi putut să fie preîntâmpinate.”

Decizia vine după ce conducerea Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative anunțase că va permite sesizările anonime, prin noul proiect al codului etic, aflat în lucru. Conform acestuia, nici întâlnirile profesor-student cu ușile închise nu vor mai fi permise.

Noul cod etic va fi votat în Senatul Universității și ar putea intra în vigoare în noiembrie.

Ioana Nicolescu, jurnalistă Euronews: „Noul cod de etică de la SNSPA prevede posibilitatea depunerii sesizărilor anonime și, de asemenea, prevede și posibilitatea autosesizării comisiei de etică, precum și înființarea unui birou de avocat al studentului pentru cei care nu știu cum să procedeze pentru a depune o sesizare și au nevoie de un îndrumător. Nu în ultimul rând, SNSPA ar putea să elaboreze și un cod al bunului simț.

Conducerea SNSPA vrea schimbarea legislației după cazul sociologului Alfred Bulai, cercetat pentru hărțuire sexuală.

prof. Cristian Pîrvulescu, decan al Facultății de Științe Politice din SNSPA: „A fost o promisiune a Guvernului Ciolacu și cred că se poate schimba Cod penal, astfel încât cu explicații clare să se poată accepta sesizările anonime pentru a putea fi modifica și regulamentul cadru privind comisiile de etică.

Și în primăvară, printr-o hotărâre de Guvern, a fost interzisă depunerea sesizărilor anonime. Fostul profesor al SNSPA, Alfred Bulai este în continuare în arest la domiciliu în dosarul în care este inculpat pentru folosirea abuzivă a funcției în scop sexual și agresiune sexuală.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE