Elevii din programul „Vreau în clasa a IX-a”, demarat de World Vision România, au avut o rată de promovare de 73% la simularea Bacalaureatului 2025. Pentru că vin din comunități rurale vulnerabile, ei au beneficiat de meditații gratuite și de pregătire psihologică pentru gestionarea emoțiilor, iar unii dintre ei au reușit să aibă rezultate remarcabile. Astfel au demonstrat că implicarea profesorilor și a societății poate să schimbe vieți.
Programul „Vreau în clasa a IX-a” dă roade: 73% promovare la simularea Bacalaureatului 2025
Georgiana și Diana au reușit să ia peste 9 la limba română, respectiv geografie, la simularea organizată recent de Ministerul Educației. Amândouă au beneficiat de meditații gratuite în cadrul programului „Vreau în clasa a 9-a” de la World Vision.
Georgiana, elevă din programul „Vreau în clasa a IX-a”: Nu vreau să judec profesorii, însă chiar și acum, până într-a XII-a, este o delăsare foarte mare. Până să fac aceste meditații, spre exemplu, noi am dat o simulare la școală. E faza că profesoara nu ne-a explicat în toți anii aceștia cum se rezolvă un subiect de Bacalaureat. În simularea din decembrie, am luat 6,10 la română, deci eram atât de dezamăgită și eu îmi știu capacitatea de a învăța și încerc să-mi ating scopul pe care îl am, și efectiv acum, în martie, am luat 9,10.
Diana, elevă din programul „Vreau în clasa a IX-a”: Am solicitat pregătire doar la geografie pentru că la celalalte materii aveam deja profesori, profesorii de la școală de la mine, și m-a ajutat foarte mult și încă mă ajută. Între o oră și jumătate și două ore pe săptămână sunt meditații online, dar profesoara noastră este destul de versatilă și putem să mai facem încă o zi. M-a ajutat să iau o notă destul de bună, nu cred că luam nota pe care am luat-o. Datorită dânsei, am luat 9,95.
Pe lângă pregătirea la materii, elevii au beneficiat și de pregătire psihologică pentru a-și gestiona emoțiile la examen. Programul „Vreau în clasa a IX-a” este implementat de 15 ani și anual este urmat de peste 1.000 de elevi.
Mihaela Nabăr, Director executiv World Vision România: Ceea ce ne interesează prin acest program este nu doar pregătirea lor pentru examenul de Bacalaureat din perspectiva materiilor obligatorii, dar ne interesează foarte mult și modul în care tinerii sunt pregătiți să facă față acestui examen pentru că știm foarte bine că presiunea este foarte mare asupra lor. De foarte multe ori se confruntă, o mare parte dintre ei, 38%, spre exemplu, au probleme de acces la liceu în fiecare zi fiindcă vin de la distanțe foarte mari și atunci ne preocupă și participarea în fiecare zi la școală, ori asta înseamnă acoperirea cheltuielilor de transport.
La nivel național, rezultatele simularii Bacalaureatului arată că unul din trei elevi de clasa a XII-a nu a reușit să obțină nota 5 la română. Cei mai mulți elevi cu note sub 5 au fost la proba obligatorie, adică la istorie sau matematică.