Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Depresia e un „moft”, cred unii români, în timp ce cabinetele se aglomerează de pacienți care își fac curaj să ceară ajutorul

În România, numărul celor care ajung la specialist și se internează pentru a primi tratament împotriva depresiei a crescut în ultimii ani. Cel mai des, femeile sunt cele care cer ajutor. La nivel mondial, o persoană din opt suferă de o tulburare mintală. Cele mai frecvente sunt anxietatea și depresia, boli despre care unii români spun că sunt un moft. Alții ascund simptomele, de rușine.

Depresia: de la rușine, la tratament

Bună dimineața! Cum sunteți astăzi?

Puțin mai bine.

Ați putut sa vă odihniți azi-noapte?

Am dormit.

O pacientă diagnosticată cu depresie. O vom numi Ana, pentru a-i proteja identitatea. A început să se simtă rău anul trecut. A ajuns și la psihiatru, fără să se gândească la o posibilă depresie.

Ana, pacientă: Eram foarte puternică și nu mă gândeam la așa ceva. Și, deodată, am clacat și gata. Nu am putut.

Într-un final, femeia a acceptat internarea în spital.

Ana, pacientă: Nu te liniștești nici zi, nici noapte. Nici nu mai poți mânca. E foarte greu să depășești boala. Nu poți singur. Îți trebuie ajutor, medicamente și o vorbă bună.

Specialist: Să apelezi la un psihiatru este, în continuare, o rușine

Cristina Dobre, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași: Ceea ce vedem noi la nivelul Institutului, ca și pacienți, este doar vârful unui iceberg. Și depresia poate fi vindecată. Deci, nu e nici o rușine, nu e niciun motiv de a stigmatiza persoana respectivă. E doar o afecțiune ca oricare alta.

Raluca Modoranu, medic primar psihiatru al Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași: Au crescut factorii stresori. Factori stresori profesionali, factori stresori materiali. Vârsta este din ce în ce mai mică, într-adevăr, sunt din ce în ce mai mulți adulți tineri, chiar adolescenți și adulți tineri, care prezintă aceste simptome.

Elena Popescu, medic specialist psihiatru al Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași: Mulți ascund simptomele de dragul celorlalți, de dragul de a face față la serviciu. A apela la un medic de specialitate, la un psihiatru, în continuare este o rușine, și asta din cauza stigmei pe care o poartă această specialitate.

Roxana: E o boală reală și e o boală care, din păcate, în secolul nostru, în secolul XXI, e foarte răspândită în rândul tinerilor. Cred, totuși, că nu este luată destul de în serios.

Elena: Eu cred că ei nu înțeleg gravitatea bolii. De asta se feresc de această vizită la psiholog sau la psihiatru.

Timp de trei zile, la Iași, sute de specialiști din țară au căutat soluții pentru cei care suferă de depresie.

Taguri

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE