Depunerea sesizărilor anonime și autosesizarea comisiei de etică, deschiderea unui birou pentru reclamații, dar și implementarea unui ghid al bunului simț - sunt doar o parte dintre modificările care vor fi aduse codului de etică al Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.
Decizia vine în urma scandalului de agresiune în care este implicat profesorul de sociologie Alfred Bulai.
Birou pentru reclamații
SNSPA ar putea înființa în universitate un birou unde pot fi reclamate situații ca cele prin care au trecut studentele hărțuite de Alfred Bulai.
Lucian Vineticu, coordonatorul din partea studenților a schimbărilor codului de etică: Am început demersurile pentru a integra în cadrul Comisiei de Etică universitară un birou de asistență în etica universitară format din profesori și studenți, care să aibă rolul de anticameră și să asiste reclamantul în inițierea, formularea, înaintarea și reprezentarea convențională. Practic, avocatul studentului sau al poporului, după caz, în cadrul Comisiei de etică.
Cristian Pîrvulescu, decanul Facultății de Științe Politice SNSPA: Va exista o posibilitate de a prelua din timp aceste sesizări, studenții vor să aibă dreptul de a cenzura prezența profesorilor acolo. Altfel spus, profesori care nu sunt considerați suficient de deschiși să nu poată face parte din acest birou.
Studenții vor putea face sesizări anonime
Proiectul noului cod de etică prevede și alte modificări deja dezbătute în spațiul public.
Lucian Vineticu, coordonatorul din partea studenților a schimbărilor codului de etică: Este obligatorie formarea cadrelor didactice în identificarea și prevenția oricărui caz de hărțuire și combatere inclusiv a discriminării. Există cu siguranță obligativitatea instituției de a primi sesizări anonime pe direcția de hărțuire sexuală.
Cristian Pîrvulescu, decanul Facultății de Științe Politice SNSPA: Să se permită ca sesizarea să se facă și fără, și să se accepte, și fără ca numele să fie trecut efectiv.
O altă propunere este realizarea unui ghid al bunului simț.
Un ghid al bunului simț
Cristian Pîrvulescu, decanul Facultății de Științe Politice SNSPA: Se pare că nu mai funcționează bunul simț și atunci trebuie o reglementare foarte clară care să prevadă care sunt gesturile, nu numai formulele, care sunt acceptabile și care nu sunt acceptabile. De la atingeri, până la modul de adresare și formulele folosite pentru că vorbim uneori despre formule care discriminează.
Nu în ultimul rând, întâlnirile profesor-student cu ușile închise nu vor mai fi permise. O a treia persoană va trebui să fie prezentă.
„Nu ne putem permite să mai repetăm situații ca în cazul Bulai”
Lucian Vineticu, coordonatorul din partea studenților a schimbărilor codului de etică: Nu ne putem permite să mai repetăm situații ca în cazul Bulai, unde activități informale au fost prestate cu scop formal la 12 noaptea în hoteluri care nu au fost nici măcar menționate. Este foarte important ca principiul ușilor deschise să se aplice în orice procedură disciplinară, în orice formă de raport instituțional între student și angajat al SNSPA. Să fie minim 3 persoane prezente ca să nu se creeze incertitudini.
Aceste schimbări vor fi votate în senatul universității cel mai probabil în luna octombrie, iar în noiembrie ar putea intra în vigoare.