Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Controversele programului Casa Verde 2024. Șeful AFM: Nu au existat încărcări de dosare cu roboți

Nu au fost folosiți roboți pentru înscrierea dosarelor pentru Casa Verde 2024 - Regiunea București-Ilfov. Este declarația președintelui Administrației Fondului pentru Mediu, Laurențiu Neculaescu, după acuzațiile aduse de Asociaţia Prosumatorilor şi Comunităţilor de Energie (APCE). Bugetul alocat a fost epuizat doar în 65 de secunde, iar cauza ar fi fost că a fost prea mic, crede președintele AFM.

Controverse ale programului Casa Verde 2024

Folosirea roboților la depunerea dosarelor în aplicație a fost reclamată de APCE ca fiind cauza epuizării bugetului Casa Verde 2024 - zona Bucureşti - Ilfov, în doar 65 de secunde. Dar autoritățile consideră că au luat măsurile necesare pentru a preveni fraudele.

Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu: „Nu au existat încărcări cu roboți, nu au existat anomalii ale aplicației pe perioada derulării înscrierilor. (...) Noi nu avem, deocamdată, informații despre folosirea roboților. Această aplicație este gestionată de o întreagă echipă de IT-iști, împreună cu Microsoft, care fac analiză pe trasabilitatea aplicației după fiecare sesiune de depunere, pe fiecare depunere în parte. Nu s-au sesizat și nu am primit, până la această oră, vreo sesizare din partea colegilor de la Departamentul IT că vreun dosar ar fi fost încărcat cu roboți”.

„Aceasta este o psihoză, din punctul meu de vedere fals creată. (...) Media unei sesiuni este de două minute, asta înseamnă că oricine care are cele mai basic noțiuni despre calculator reușește în două minute să-și completeze o cerere de aplicație. Nu este nimic contracronometru, nu este nimic ieșit din comun. Este o aplicație extrem de simplă, care nu îți ia mai mult de un minut să o completezi. (...) Nu încurajez pe nimeni să folosească programe sau să plătească pe cineva pentru a-și încărca propriul dosar în aplicație”, a precizat șeful AFM, pentru Euronews.

Șeful AFM: Anul acesta a fost cel mai mare buget, dar cererea este enorm de mare

În 2024, bugetul total alocat pentru Casa Verde Fotovoltaice a fost de două miliarde de lei. S-ar putea ca anul viitor să fie mai mare, crede președintele AFM.

Laurențiu Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu: „Nu pot să fiu de acord să lăsăm norocul să stabilească. Ceea ce am constatat e următorul lucru: cererea este enorm de mare și suma pe care Administrația Fondului pentru Mediu a putut, atât cât îi permite bugetul să o aloce, a fost mai mică decât cererea din piață. Asta am constatat și, drept urmare, la anul vom face o analiză serioasă și poate reușim să atragem și alte surse, astfel încât bugetul alocat acestui program să fie mult mai mare pentru a acoperi cererea care este într-o continuă creștere”.

„Cu siguranță, anul viitor vom încerca să vedem dacă vom găsi și alte surse de finanțare astfel încât bugetul sesiunii să fie mult mai mare decât acesta (...), să se dubleze sau să se tripleze, pentru a putea acoperi cererea. Anul acesta, a fost cel mai mare buget, noi am tot alocat an de an cât mai mult, cât mai mult pentru că am observat că există o cerere în creștere (...)”, a precizat șeful AFM.

În urma înscrierii dosarelor, 3.800 de persoane din București-Ilfov vor primi în total 114 milioane de lei pentru instalarea panourilor fotovoltaice.

Ce a reclamat APCE legat de înscrierile în Programul Casa Verde 2024 pentru zona Bucureşti - Ilfov

APCE a cerut oficial către AFM să informeze câte dosare s-au înregistrat sub limita de 30 de secunde de la deschiderea sesiunii.

Înscrierile în Programul Casa Verde 2024 pentru zona Bucureşti - Ilfov au coborât stacheta de timp la un nivel extrem de îngrijorător, iar numeroase persoane sunt revoltate de această situaţie. În ultimele două săptămâni, paginile de social media ale prosumatorilor au fost inundate de oferte de "ajutor" contra cost, pornind de la câteva sute de lei şi ajungând la peste o mie de lei, prin introducere directă sau folosind extensii de browser - programe dedicate pentru înscrierea super rapidă. Inventivitatea românilor, mai ales a celor care au văzut o oportunitate de a câştiga bani din această înscriere, s-a făcut simţită în special în cea mai bogată zonă a României, care are şi cei mai mulţi prosumatori, se menţionează în comunicatul APCE.

Faptul că înscrierea se face într-un minut nu pare exagerat, mai ales că zona are mulţi oameni "literaţi" în calculatoare. Interesant este că, din informaţiile noastre, o persoană care s-a validat în 40 de secunde a avut cronologic al 1.100-lea dosar validat. Termenul de 40 de secunde este unul de invidiat şi ridică întrebarea logică: cum şi câte dosare s-au validat sub 30 de secunde, de exemplu? Considerăm că limita de 30 de secunde este sub capacităţile umane de a înscrie informaţiile cerute pe platformă. Dacă astfel de dosare există, cu siguranţă există suspiciuni mari de implicare al unor programe speciale de înscriere rapidă în aplicaţie, se mai spune în același comunicat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE