Mergem azi în inima Transilvaniei, în județul celui mai cunoscut drum de munte din România și al fortificațiilor sau bisericilor gotice, rămase mărturie a trecerii pe aici a unor civilizații acum intrate în legendă.
Maia Bondici, jurnalistă Euronews: ”Bine ați venit în România Frumoasă! Bine ați venit în județul Sibiu! Astăzi vom explora toate frumusețile lăsate în urmă de către saxoni. De la biserici fortificate, la căsuțe tradiționale și mâncăruri săsești”.
Hencleș (n.r un tip de desert), sauerkraut (n.r. varză murată) spätze (șpețe, găluști) sau wurști. Dacă nu ești de-al locului, ai putea crede că ai trecut granița. De fapt, sunt mâncărurile copilăriei pentru sibieni.
”Doamne, cum arată! Mulțumim mult!
Cu mare drag!”
Mâncărurile delicioase săsești
Maia Bondici, jurnalistă Euronews: ”Aceasta este tigaia sasului. În mod normal, este o porție pentru doi sași, însă astăzi ne vom sacrifica. Toată carnea provine de la o fermă locală, la aproximativ 30 km de Sibiu”.
Dan Mija, manager restaurant: ”La fermă avem totul. Inclusiv animalele le sacrificăm acolo, inclusiv hrana animalelor tot acolo o pregătim”.
O masă bună se încheie, evident, cu un desert. Așa că poftim la o porție de hencleș, o plăcintă dintr-o spumă de brânză dulce care merge cel mai bine combinată cu o dulceață de coacăze.
În Valea Viilor, descoperiți o biserică ridicată în stil gotic de către sași
Înarmați cu forțe proaspete, pornim la drum! Prima oprire pe lista noastră este în Valea Viilor, unde, în spatele fortificațiilor se ascunde o biserică ridicată în stil gotic de către sași, în secolul 15.
Arnetta Weber, ghid turistic: ”Este ușa de apărare care înainte cădea jos și apărau oamenii, femeile și copiii care erau în biserică. Bărbații erau sus, în pod, de aceea sunt gemulețe de unde se uitau la ce se întâmplă afară”.
Maia Bondici, jurnalistă Euronews: ”Am urcat 86 de trepte până în turnul bisericii. Pe aici urcau și sătenii care aveau grijă de ea. Biserica își păstrează structura din secolul 15”.
Dar ce o face cu adevărat specială este faptul că aici încă se țin slujbe. Iar impresionanta orgă din biserică funcționează din 1709. Datorită arhitecturii unice și a zidurilor groase de apărare care s-au păstrat în timp, biserica a fost înscrisă la sfârșitul anilor 90 pe lista patrimoniului mondial UNESCO.
Sașii și șvabii nu au fost singurii care și-au lăsat amprenta în Sibiu. Din cele șapte biserici construite de armenii ajunși în Dumbrăveni în secolul 17, trei mai sunt în picioare. Cea mai impresionantă este Biserica Armenească Sfânta Elisabeta de Tunigia, a cărei construcție, începută în 1766, a durat 17 ani. Iar interiorul, cu cele șapte altare, a fost finalizat abia în 1791.
Ioan Gheorghe Călinescu, Președintele Filialei Dumbrăveni a Uniunii Armenilor din România: ”Este ultima biserică construită de armeni în decursul timpului. Cam prin 1650 au venit la Dumbrăveni, din Moldova, din Botoșani mai precis. Din cauza faptului că domnitorii moldoveni voiau foarte multe impozite și atunci au plecat”.
Biserica are mari probleme structurale
Deși e monument istoric de importanță națională, biserica are mari probleme structurale. Cutremurul din 1916 a afectat-o serios, iar reparațiile s-au terminat abia în 1924. Trei ani mai târziu, o furtună a luat mare parte din acoperiș și a dărâmat turnul din dreapta. Erau trei mii de armeni pe vremuri în Dumbrăveni. Mai sunt acum doar 17, care încearcă să păstreze vie moștenirea generațiilor trecute.
Pe drumul bisericilor fortificate, ne-am oprit pe munte, unde se înalță o altă construcție impunătoare.
Maia Bondici, jurnalistă Euronews: ”Suntem în Biertan! Locul în care se află una dintre cele mai mari biserici fortificate din Transilvania. Construită în anii 1500, biserica își păstrează până și în ziua de azi stilul arhitectural gotic”.
Mathilda Catona, ghid turistic: ”La început am avut o biserică mai mică din lemn, romano-catolică. Aceea a fost în secolul 13. Aceasta, reconstruită între 1490 și 1524, e în stil gotic târziu. Cele trei rânduri de ziduri construite în secolul 14, 15 și odată cu ele turnurile așezate de jur împrejur cu ziduri de apărare, iar turnurile au fost turnuri de veghe”.
Biertan - ușa sacristiei este unică în Europa
Construită în 1515, ușa sacristiei este unică în Europa și e cunoscută ca având cea mai complicată încuietoare din lume. Are 19 zăvoare conectate între ele, sistem care i-a adus un premiu la Expoziția Mondială din 1900 de la Paris. În aceeași biserică găsim și unul dintre cele mai frumoase altare din Transilvania, care are 28 de picturi. Fortăreața mai ascunde însă și o încăpere care avea un rol mai puțin obișnuit.
Maia Bondici, jurnalistă Euronews: ”Bine ați venit la închisoarea îndrăgostiților! Aici, de la sfârșitul anilor 1500, timp trei secole, cuplurile, care erau în prag de despărțire, erau închise aici până se împăcau. Norocul nostru este că între timp s-a inventat terapia de cuplu”.
Mathilda Catona, ghid turistic: ”Au gândit cei mai mari ai bisericii să facă o închisoare matrimonială pe care au amenanjat-o cu un pat îngust, o masă, un scaun, o lingură, o furculiță, pâine și apă și trebuia să stea închiși acolo o săptămână, două, până când poate se împăcau. Când nu reușeau de prima dată, mai mergeau o tură înăuntru”.
Au fost incluse în patrimoniul mondial UNESCO
Satele cu biserici fortificate din Transilvania, inclusiv Biertan, care mai are doar aproximativ 2300 de locuitori, sunt incluse pe lista patrimoniului mondial UNESCO.
Maia Bondici, jurnalistă Euronews: ”Biertan este printre primele așezări săsești din Ardeal. Atestat documentar încă din secolul 12, atunci când primii sași au ajuns în Transilvania. Casele de aici păstrează păstrează stilul tradițional săsesc cu obloane la geamuri și cu porți înalte”.
Și chiar puteți să vă cazați aici. Prețul pentru o noapte pleacă de la 200 de lei.
Joseph, turist: ”Este minunat că aveți dealuri, munți, lacuri, este verde. Aveți totul”
Punem punct deocamdată plimbării prin Sibiu, dar să nu credeți că am epuizat frumusețile județului. Ne vom întoarce aici pentru un nou episod din România Frumoasă.