Ne-am întors în Suceava, pentru un ultim episod de iarnă din România frumoasă. Am profitat de toată zăpada de pe munți, ne-am plimbat pe Transrarău, apoi am mers cu telescaunul în Vatra Dornei, unde n-am rezistat tentației de a urca pe sănii. Ne-am bucurat și de cea mai bună mâncare gătită la 1300 de metri altitudine și în plimbarea noastră prin Suceava am vizitat și una dintre cele mai frumoase mănăstiri din țară, Mănăstirea Voroneț. Vă invităm într-o nouă călătorie prin România frumoasă!
Zăpadă și mâncare tradițională în vârf de munte
Carmen Ciocan, jurnalistă Euronews: „Am pornit într-o nouă călătorie și suntem într-un județ care ne-a primit cu multă zăpadă! Ce bine e! Începe România frumoasă. Suntem în Suceava!”
La tot pasul am cunoscut oameni dornici să dăruiască un pic din frumusețea locului. Iar în stațiunea turistică Fundu Moldovei am fost chiar răsfățați.
Carmen Ciocan, jurnalistă Euronews: „Bună dimineața! Mamă, ce bine arată toate! Masă festivă la mic dejun. E un mic dejun marca Bucovina. O masă plină de culoare și să și gustăm să vedem cum sunt aceste preparate.”
Ceea ce am și făcut. Știam că ne așteaptă un drum lung și minus 12 grade afară.
Carmen Ciocan, jurnalistă Euronews România: „Pentru a fi răsfățul complet avem parte și de pâine caldă. Și pentru că este fierbinte, proaspăt scoasă din cuptor nu putem să o tăiem. Așa că o vom rupe. Ce bine miroase.”
Daniel Zdrob, manager pensiune Fundu Moldovei: „Folosim rețete din familie, din strămoși. Încercăm să cultivăm gusturile vechi, să folosim rețete autentice și să facem cunoscută bucătăria bucovineană.”
Cu energie nouă, plecăm spre lacul Iezer, la aproximativ 20 de kilometri de Fundu Moldovei. Un lac cu o vechime de mai bine de 900 de ani.
Carmen Ciocan, jurnalist Euronews: „Are și o legendă acest lac. Se spune că la fundul lacului este o comoară atât de valoroasă încât ar fi nevoie de cinci generații ca familia celui care găsește comoara să o poată cheltui în întregime.”
Cum n-am putut lua nici noi comoara, am profitat puțin de zăpadă și am pornit din nou la drum.
Carmen Ciocan, jurnalistă Euronews: „Am pornit de pe Pojorâta pe Transrarău, un drum șerpuit pe parcusul căruia natura ni s-a dezvăluit în toată splendoarea ei și ne-am oprit și aici sa admirăm puțin. Acolo sunt Pietrele Doamnei. Sunt la o altitudine de peste 1600 de metri și se spune că prima dată au fost escaladate în anul 1921.”
Sunt peste 50 de trasee turistice montane omologate în masivele Rarău, Giumalău, Călimani, Bistriței, Suhard și Obcinele Bucovinei din Suceava.
Raia Voicu, șef serviciu Salvamont Suceava: „Aici suntem pe Transrarău. Cumva cel mai aglomerat masiv din județul Suceava. El oferă un număr de 12 trasee turistice montane, precum și cele mai circulate: Pietrele Doamnei și Piatra Șoimului.”
Telescaunul din Vatra Dornei, cel mai lung traseu din România
Noi ne-am continuat drumul pe Transrarău, care face legătura între Valea Moldovei și Valea Bistriței și am ajuns la Vatra Dornei, o stațiune balneoclimaterică, care oferă mai mult decât poate duce un turist într-o singură zi: natură, sporturi de iarnă, mâncare, istorie, relaxare. Dar să le luăm pe rând.
Carmen Ciocan, jurnalistă Euronews: Am pornit de la, spuneai, 800 de metri altitudine.
Mihaela Cocîrță, manager OMD Țara Dornelor: Puțin peste, da.
Carmen Ciocan, jurnalistă Euronews: Puțin peste 800. Va fi, așa, o plimbare cu telescaunul de 25 de minute.
Mihaela Cocîrță, manager OMD Țara Dornelor: De 25 de minute. Ne vom bucura de peisajul de iarnă până la 1300 aproape. 00.18
Telescaunul din Vatra Dornei este cea mai lungă instalație de acest fel din România. Iar când am ajuns sus, ne-am urcat direct în sănii.
Și strigăm: „pârtie"!!!!
Dacă tot ne-am consumat energia, era cazul să facem rost de alta. Cum altfel dacă nu la masă.
Ionel Ghiba, producător local: „Pregătim preparate tradiționale: un mușchiuleț, un cârnat, pe care le veți degusta. Acum facem focul. Focul vine cu fum între cald și rece și aici avem produsele.”
Carmen Ciocan, jurnalistă Euronews: „Oriunde mergi în Bucovina, indiferent de loc, chiar și la 1300 de metri altitudine, unde ne aflăm și noi acum, tot găsim mâncare. Mulțumim tare mult. Și încă este pe mâncare pe alese. De la platoul cu care deja ne-am obișnuit cu preparate tradiționale, la ciorbă, la o tochitură care arată foarte, foarte bine. Și un plus la tot ce înseamnă această masă bogată este priveliștea din spatele meu. Am urcat cu telescaunul și cred că putem să petrecem aici o zi întreagă fără să ne plictisim.”
Doar că noi mai aveam multe de văzut, așa că am luat-o din loc.
Centrul Muzeal Cazinoul Băilor are șase spații cu expoziții și o sală de evenimente, cu o capacitate de până la 200 de locuri. Anul trecut, peste 250 de mii de turiști au trecut pe aici.
Mirela Vleju, muzeograf la Centrul Muzeal Cazinoul Băilor, Vatra Dornei: „Suntem la demisol. Partea autentică a clădirii care s-a păstrat după restaurare este aceasta. Compartimentările acestea ne dovedesc că aici au fost vasele de cupru în care se făceau băile. Primele băi garbogazoase la Vatra Dornei au avut loc în această clădire, în aceste compartimentări și erau chiar primele băi din Europa.”
Ne-a prins iarna în zonă, așa că dăm o fugă și pe Pârtia Veverița, nu înainte de a căuta cu privirea veverițele din parc. Ne-am echipat repede și ne-am făcut loc printre schiori.
Cristian Vasiluț, monitor schi: „Aici începătorii pot să învețe să schieze. Pot să își facă rezervări pentru lecții de schi. Sau pot sa vină la fața locului și să ia monitori atestați.”
Bețele sus acolo și deschide cozile. Pune presiune pe amândouă. Și pe stângul, și pe dreptul.
Faceți planuri pentru mai multe zile. Sunt cazări suficiente și pentru toate gusturile în Vatra Dornei. De la pensiuni, la hoteluri monument istoric.
Daniel Pasat, proprietar hotel monument istoric: „Istoricește vorbind, este cea mai veche clădire cu destinație hotel chiar de la început. Este vorba de sfârșitul secolului XIX. Perioadă în care toate clădirile de pe malul apei au fost făcute în timpul imperiului austro-ungar.”
Plimbare cu mocănița, locomotiva cu abur veche de peste o sută de ani
De la o bijuterie arhitecturală trecem la una pe șine. Mocănița. Locomotiva cu abur, veche de mai bine de o sută de ani, este pregătită cu câteva ore înainte de plecare.
Mihăiță Moroșan, mecanic locomotivă: „Ne trezim la ora șase, la șapte ajungem aici, facem focul, minim două ore, două ore jumătate înainte de plecare trebuie să pregătim.”
Liliana Niga, șefa stației Moldovița: „De la mirosul fumului simți așa că te întorci in timp. Pur și simplu. Suntem învațați cu mașini, cu tehnologii. Nu-ți mai vine nici să te uiți pe telefon, nu te saturi sa te uiți pe dealuri, prin curțile oamenilor.”
Viteza maximă e de 15 kilometri la oră. Dar mocănița e singurul tren care n-are nevoie să se grăbească, așa că e bine.
La capătul a 12 kilometri de traseu, am fost așteptați mai ceva ca la bunica acasă.
Carmen Ciocan, jurnalistă Euronews
Ia, uite, ce frumos s-au pregătit! Bună ziua, bine v-am găsit!
Bine ați venit!
Ce faceți?
Bine, așteptăm oaspeți.
Ce bine arată. Ce ați pregătit aici, ce ați făcut bun?
Frigărui de pui, ceafă de porc, chipsuri, turte, cârnați, bulz, cartofi umpluți.
Olga Hauca, gazdă: Ostropel de cerb, ostropel de cerb, ostropel de mistreț, o fasole foarte gustoasă care vine servită cu cârnăciori, sărmăluțe sau ciulama de hribi.
Și dacă vreți și o ciorbă caldă, găsiți în meniu. Plus dulciuri de casă.
Carmen Ciocan, jurnalistă Euronews: „Nici nu știu cu ce să încep, dar să iau turta asta care era caldă când mi-a pus-o aici, pe farfurie. Este foarte bună. Îmi iau și la pachet!”
Tradiție am găsit și la Muzeul Satului Bucovinean. Deși se întinde pe șase hectare, doar jumătate dintre ele sunt amenajate pentru vizitare.
Carmen Ciocan, jurnalistă Euronews: „Sunt 30 de obiective, dacă le putem spune așa. Case, anexe. Ce mai găsim?”
Aurel Prepeliuc, muzeograf la Muzeul Satului Bucovinean: „Obiective de tehnică populară, avem iarăși câteva obiective comunitare: avem o crâșmă sătească, o biserică monument istoric din 1783, avem și școală pe care am transferat-o aici, în muzeu. Acoperim cam întreaga paletă de arhitectură populară.”
Nu plecăm de tot din Suceava înainte de a vizita una dintre cele mai frumoase mănăstiri din țară.
Maica Rafaela, Mănăstirea Voroneț: „Bine ați venit la Mănăstirea Voroneț. Manăstirea Voroneț a fost construită în anul 1488 din porunca domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt.”
Pentru frumusețea Judecății de Apoi pictată pe perete, mănăstirea a fost numită de criticii de artă Capela Sixtină a Răsăritului, fiind comparată cu Judecată de Apoi de la Vatican, pictată de Michelangelo.
Carmen Ciocan, jurnalistă Euronews: „În stânga mea este partea de răsărit a Mănăstirii Voroneț, iar specialiștii chimiști au numit albastrul de Voroneț albastru azurit. Culoarea își schimbă intensitatea în funcție de unghiul de lumină al soarelui.”
Călătoria noastră prin Bucovina de poveste a ajuns la final. Dar vom reveni. Și vă încurajăm să bateți drumul până acolo. Chiar merită. E unul din locurile care fac cu adevărat România frumoasă.
Editor coordonator: Amalia Dascălu
Jurnalistă Euronews: Carmen Ciocan
Operator imagine: Dan Podăriță
Montaj video: Cosmin Buță