Călătoria de azi ne poartă prin Suceava, județul celor mai frumoase mănăstiri din țară, un județ în care meșteșugul a fost ridicat la rang de artă, iar fiecare pas dezvăluie o nouă pagină de istorie și tradiție.
Ne-a prins iarna în Bucovina, așa că am avut parte de un peisaj de poveste, cu zăpadă la munte și cerbi care ne-au așteptat în vizită. Mergem și într-un sat muzeu în aer liber, dar nu uităm nici de mâncarea specifică locului.
Gura Humorului: cea mai lungă tiroliană din Europa
Natura a fost darnică aici, iar în timpul iernii, Bucovina e de poveste. În plus, localnicii știu cum să aducă turiști în zonă. Ne oprim puțin în Gura Humorului, unde am urcat pe rând în telescaun, tiroliană și roata panoramică.
”Urcăm spre tiroliană. Sunt alături de Radu și Sorana. I-am întâlnit pe traseu și vom fi prieteni de bucurie, sper, nu? Colegi de bucurie. Prima dată pentru voi să mergeți cu tiroliană. Emoții?
Cu tiroliana am mai fost, doar că la nivel mic.
Fiind cea mai lungă din Europa, bineînțeles că ne bucurăm să fim aici”.
Instructorul ne-a arătat exact ce trebuie să facem. ”Bagă mâna stângă aici. Dreapta. Întoarce-te cu fața la mine. Bărbia sus. Bun. Zâmbește acolo la ultima poză”
Iar experiența a fost de neuitat.
Carmen Ciocan, jurnalistă Euronews: ”Viteza poate să ajungă până la 150 de kilometri la oră. Este frig, dar este în regulă. Este o senzație foarte faină!”.
Silviu Mihai, administrator: ” Vă așteptăm la tiroliană. Aici aveți două variante pe care puteți să le faceți. Una este ”șezut” și a doua este ”superman”. Recomandarea mea este ”superman”. Este mult mai wow, senzația este mult mai puternică”.
Dacă ajungeți aici, încercați și roata panoramică.
Carmen Ciocan, jurnalistă Euronews: ”Cei care ajung în Gura Humorului și se plimbă în Parcul Ariniș, inevitabil, văd și roata panoramică. De aici se pot admira împrejurimile, de la 50 de metri înălțime”.
Ciocănești, comuna muzeu în aer liber
Punem amintirile de la înălțime în desagă și ne îndreptăm spre Ciocănești, comuna muzeu în aer liber, unde meșterii populari au pictat peste 600 de case cu motive tradiționale.
”Meșteșugul a pornit de la bunicul meu, care, în anul 1950, a făcut prima casă cu model național în Ciocănești și a lucrat foarte mulți ani. Pe urmă a continuat mama și acum continui eu”, ne-a povestit Reveca Giosan, meșter popular.
Ciocănești nu e satul tipic românesc al zilelor noastre. Aici timpul pare să curgă alene, iar oamenii trăiesc în primul rând prin frumos. În Ciocănești găsim un muzeu etnografic și chiar Muzeul Național al Ouălor Încondeiate.
”Ne aflăm în muzeul Satului. Este, într-adevăr, organizat mai diferit față de alte muzee din Bucovina. Avem aici o bucătărie tradițională. Avem un atelier de țesătorie funcțional. Și chiar s-au realizat multe țesături, covoare aici, în muzeul nostru. La parterul muzeului avem organizate ateliere. Avem acolo atelier de fierărie, o stână, o sală destinată plutăritului, una mineritului și o sală pentru prelucrarea lemnului”, spune muzeograful Marilena Niculiță.
Să nu plecați din Ciocănești fără să mâncați, ar fi chiar păcat. Mai ales dacă ajungeți acolo prin august, când e și un festival al păstrăvului.
Giorgiana Arseniuc, producător păstrăv, comuna Ciocănești: ”Pregătim peștele pentru afumat. El a stat într-o saramură timp de câteva ore și acum îl băgăm la afumat pentru câteva ore. Trebuie să punem cetină la fum și un lemn de esență, ca să îi dea temperatura și să îl frăgezească în așa fel încât el să aibă o savoare diferită”.
Pe noi ne-a prins iarna pe ulițele din Ciocănești, așa că ciorba specifică locului a fost cel mai bun remediu pentru frig.
Elisaveta Țăran, administrator pensiune Ciocănești: ”O să vă prezint ciorba ciocăneșteană de care suntem foarte mândri și pe care o pregătim cu produse de foarte bună calitate și de la noi din zonă. Păstrăvul afumat, hribii pe care îi fierbem din vară, îi tocăm și păstrăm la congelator să îi avem pentru perioada rece”.
Mai punem smântână, ouă de casă, legume proaspete, sare, piper, usturoi, iar după o oră în care am încercat și noi să ne facem utili, rezultatul a fost delicios.
Elisaveta Țăran, administrator pensiune Ciocănești: ”Prima dată veți regăsi în această ciorbă gustul de afumat al păstrăvului. Este un gust deosebit. Veți vedea că este altfel decât ciorba de afumătură. Chiar dacă este păstrăv afumat este altfel gustul decât ciorba de afumătură sau ciorba rădăuțeană. Chiar dacă aduce cu ciorba rădăuțeană, este diferită”.
Crescătorie de cerbi în vârf de munte
Spunem săru’ mâna pentru masă și ne vedem de drum. Ne oprim abia când ajungem la 1300 de metri altitudine, în vârful Dârmoxa. Pasionat de mic de cerbi, Mircea Păcuraru a cumpărat patru exemplare în urmă cu aproximativ un deceniu. Acum are crescătorie care poate fi vizitată.
”Ea e Monica.
Bună, Monica! Câți ani are Monica?
Monica are vreo 6-7 ani”.
Mircea Păcuraru,administrator crescătorie de cerbi: ”O suprafață de opt hectare avem aici îngrădită. Vara au pășune, nu le dăm noi de mâncare”.
Turist: ”Foarte frumos. Am trăit s-o văd și pe asta. De asta am venit încoace”.
Carmen Ciocan, jurnalistă Euronews: ”Suntem într-una dintre cele mai izolate localități din România, în Dârmoxa. Cea mai apropiată localitate este la 20 de kilometri. Noi venim din Vatra Dornei care este la 34 de kilometri distanță. Însă, să știți ca am făcut aproape o oră pe drum pentru că este zăpadă și chiar aici, în inima munților, este și un punct gastronomic local și vreau sa văd și eu ce bunătăți sunt aici”.
”Bună dimineața!
Bună dimineața!
Ce faceți? Ce pregătiți bun?
O mămăliguță, o tochitură, sarmale, ciorbă de afumătură de mistreț.
Pe alese.
Da. Clătite, la desert.
Deja îmi plouă în gură numai când spuneți.
Imediat e gata”.
Mănăstirea Putna, locul în care e înmormântat Ștefan cel Mare
Nu puteam veni în Suceava fără să vizităm și una dintre cele mai frumoase mănăstiri care există în România.
Carmen Ciocan, jurnalistă Euronews: ”Mănăstirea Putna, veche de mai bine de 500 de ani, ctitorie a voievodului Ștefan cel Mare, locul în care, de altfel, trupul voievodului a fost înmormântat”.
Protosinghel Gherasim Soca, Mănăstirea Putna: ”Este și prima lui ctitorie, dar și printre puținele care au rezistat de-a lungul veacurilor, până astăzi, și care nu a fost închisă niciodată”.
În paraclisul mănăstirii se află moaștele a patru sfinți, iar lângă biserică găsiți turnul de apărare, casa domnească și un muzeu care are una dintre cele mai valoroase colecții de broderie medievală din sud-estul Europei.
Cetatea de Scaun a Sucevei, o istorie de peste 600 de ani
Într-o călătorie prin Bucovina trebuie să vă programați un popas și în Cetatea de Scaun a Sucevei. Povestea locului se întinde pe mai bine de 600 de ani, iar vizitatorii află informații nu doar de pe panouri, ci și de la...holograme.
Paula Moroșanu, muzeograf la Cetatea de Scaun a Sucevei: ”Sunteți în fosta capitală a Moldovei. Suceava a jucat un rol important mai bine de 200 de ani. Mai mulți voievozi și-au pus amprenta la această cetate. Cetate care a fost atacată de nenumărate ori și, din fericire, a rezistat cu brio la fiecare asediu. Niciodată nu a putut fi cucerită cu forța armelor”.
La patru kilometri de cetate, poposim la o mănăstire cu o simbolistică specială.
părinte arhimandrit Haralambie Țanef, starețul Mănăstirii Mirăuți, Suceava: ”Bine ați venit la manăstirea noastră, cu hramul ”Sfântul Mare Mucenic Gheorghe" Mirăuți, fostă catedrală mitropolitană a Mitropoliei Moldovei între anii 1401-1522 și locul unde voievozii Moldovei au fost miruiți, între care, la loc de cinste, stă Sfântul Voievod Ștefan cel Mare al Moldovei”.
Bucovina e cu adevărat un tărâm de basm, iar noi am apucat să vă arătăm doar o mică parte din locurile care merită văzute acolo. Până data viitoare, vă dorim să aveți timp să călătoriți prin România frumoasă!
editor coordonator: Amalia Dascălu
jurnalistă Euronews: Carmen Ciocan
operator imagine: Dan Podăriță
montaj video: Cosmin Buță