Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România frumoasă din Mureș. Cetatea Saschiz și satul în care s-a născut stră-stră-străbunica Regelui Charles al Marii Britanii

În Mureș, luăm la pas locurile care transformă județul într-o poveste despre istorie, tradiție și oameni buni. Primul popas e la Saschiz, comuna care este inclusă în patrimoniul UNESCO. Are case săsești bine restaurate, dar și câteva obiective turistice care merită atenția voastră. 

Așa că ne îndreptăm spre biserica fortificată din Saschiz, un loc în care istoria se împletește cu credința, iar trecutul cu prezentul.

Dorotheea Batea, localnică: „A fost construită ca o biserică catolică. Acum este biserică evanghelică de confesiune augustană”.

Cetatea Saschiz

Mai mergeți cam un kilometru și dați de Cetatea Saschiz, fortăreață a cărei construcție a început în 1347. Sașii s-au ocupat de ea și a fost nevoie să cheme oameni din șapte sate ca să ridice zidurile. A trecut timpul peste cetate, astfel că a fost nevoie de lucrări de reabilitare, care s-au încheiat chiar în 2024.

Ben Mehedin, reprezentant Fundația Adept: „Vedem zidul de apărare, care, pe alocuri, se poate ridica și la zece metri, ceea ce îl făcea greu de escaldat sau de cucerit. Vedem turnurile de apărare, vedem coridorul pe care se deplasau străjerii. Vedem acolo o fântână, despre care legenda spune că ar avea două căi de ieșire și intrare în cetate secrete. Fântâna are o adâncime de 50 de metri”.

VEZI GALERIA
4 imagini

Turist: „Parcă te intorci în timp cu câteva sute de ani, vezi oamenii cum au trăit, îți închipui cum au trăit, vezi ce au reușit să renoveze acum, chiar mi se pare extraordinar!”. 

Diana Ilie a știut că aici e locul ei din momentul în care l-a văzut. A renunțat la gălăgia din Capitală și, în 2018, a decis să cumpere o casă în Saschiz.

Diana Ilie, proprietară unitate de cazare: „Este o casă veche, de la 1928. A fost o investiție proprie, fără fonduri, fără nimic, am făcut treptat”.

În ceea ce a fost cândva un lan de porumb, în spatele casei, Diana a amenajat un glamping pentru turiștii care vor să trăiască în inima satului transilvănean, dar care nu vor să renunțe nici la avantajele lumii moderne. Cei cazați în corturi se pot bucura inclusiv de piscină, saună sau ciubăr.

Discuție reporter – Diana Ilie:

„N-aș mai da Saschizul și liniștea de aici pe agitația din București.

Cum ai descrie locul ăsta?

Liniștit, calm... Pace...”.

Turistă: ”Locul e tihnit. Oferă intimitate, ofer libertate și o foarte mare apropiere cu natura”.

Ne luăm rămas bun de la Saschiz și ne continuăm drumul prin Mureș. Nu trece prea mult timp și găsim un nou popas.

La „vânătoare” de trufe în Archita, satul cu case colorate

Felicia Macaleț, jurnalistă Euronews: „La 15 kilometri de Saschiz este satul Archita. Un sat săsesc cu căsuțe colorate, extrem de liniștit și atât de frumos. Aici puteți vizita și biserica evanghelică care are câteva sute de ani, dar, mai mult, puteți avea parte de o experiență inedită! Tocmai aici la Archita puteti merge într-o vânătoare de trufe”.

Întâi de toate, vă trebuie ghidul potrivit, așa că întrebați de Gheorghe Șilian. După ani de zile de muncă printre străini, Gheorghe Șilian s-a întors acasă și a făcut o plantație de trufe. Patru ani a așteptat până la prima recoltă. Acum îi învață și pe turiști să descopere tainele căutatului de trufe.

„Nu suntem la cules, ci la vânătoare” e principul după care ne ghidăm. Iar vânătoarea mai ține un pic și de norocul omului. 

Vânătoarea și apoi masa în care e încorporată „captura” vă costă cam 170 de lei. Experiența noastră ne demonstrează că merită fiecare bănuț. Iar turiștii au fost de acord.

Sângeorgiu de Pădure, satul în care s-a născut stră-stră-străbunica regelui Charles al III-lea

Ieșim din pădurile Architei și mergem un pic mai încolo, la Sângeorgiu de Pădure, în vizită la castel.

Felicia Macaleț, jurnalistă Euronews: „Bine ați venit la Sângeorgiu de Pădure. Poate vă întrebați ce ne-a adus în această localitate din Mureș. Este locul care are legătura cu familia regală britanică și, în special, cu Regele Charles”.

Construit între 1807 și 1809, Castelul Rhedey e locul în care, câțiva ani mai târziu, se naște Claudia, cea care avea să rămână în istorie ca stră-stră-străbunica regelui Charles al III-lea. Descoperiți în castel o expoziție care-i povestește viața. Avea doar 29 de ani când a murit în urma unui accident și a fost înmormântată chiar în biserica din apropierea castelului.

Gaspar Hajnal, preoteasă: „Dorința ei a fost, încă de copil, ca atunci când va muri să fie înmormântată aici în biserică, deoarece aici a fost botezată. Din partea familiei regale n-a fost nimeni în biserică până în 2008, 8 mai, când actualul rege, pe atunci prințul Charles, a venit și a depus un buchet de crini în memoria stră-stră-străbunicii sale. Și aici avem semnătura lui, a semnat în cartea de vizită. Iar directoarea liceului i-a dăruit prințului un cadou simbolic: o rădăcină, să nu uite că și aici are rădăcini”. 

Cund, unul din cele mai frumoase sate din zonă

De la castel mergem spre Cund, unul dintre cele mai frumoase sate din zonă. S-au făcut 20 de ani de când Jonas Schafer a decis să se mute în mica localitate. A amenajat un complex pentru turiștii cărora le gătește mereu folosindu-se de ingrediente locale.

Discuție proprietar – clienți:

„Vinetele sunt din grădină, mirodeniile sunt din grădină.

Am văzut, sunt foarte frumoase, și vinete albe am văzut că aveți. Extraordinar!

Da, sunt superbe, fantastice!”.

Jonas Schafer, proprietar complex turistic: „În primul rând, sustenabilitate pentru noi înseamnă să gătim cu produse locale, să cumpărăm doar produse românești, să lucrăm doar cu oameni din zonă. Fiecare angajat al nostru este din satul nostru, acuma și din satul vecin”.

Iar pentru 400 de lei puteți sta peste noapte într-o casă săsească.

Pentru pofticioși, Istvan e gazda perfectă în atelierul lui cu brânzeturi maturate. 

Istvan Varga, producător de brânzeturi artizanale: „Aici avem una cu chilli și cu ciocolată, este o brânză în care combinația asta de arome noi am integrat-o, pornind de la ciocolată cu chilli. Asta e o brânză matură, destul de în vârstă deja. Aici avem o brânză cu leurdă. Încercăm să combinăm și cu ce se găsește pe la noi”.

Lăsăm în urmă liniștea satului transilvănean, cu mâncarea minunată de te lingi pe degete, cu locurile numai bune de așezat în suflet și cu oamenii frumoși, mereu bucuroși de oaspeți, și ne întindem iar la drum. Să știți însă că mai avem să vă arătăm multe din zona asta, deci mai stați pe lângă noi și pentru următoarele povești din România Frumoasă.

Reporter: Felicia Macaleț

Imagine: Cristi Petrescu

Editor montaj: Robert Stănescu

Editor coordonator: Amalia Dascălu

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE