Începem azi călătoria prin județul Mureș și ne oprim prima dată în Sighișoara, bijuteria medievală unde vin în fiecare an peste 200.000 de turiști.
Sighișoara este locul în care timpul pare că s-a oprit în loc, iar cei care o vizitează descoperă viața așa cum era ea și în urmă cu sute de ani. Vă invităm să vedeți personajele care duc mai departe povestea orașului, dar și câteva motive pentru care merită să vă faceți timp pentru o vizită aici.
Orașul frumos ca o domniță din alte vremuri
În România Frumoasă, Sighișoara are un loc aparte. Orașul frumos ca o domniță din alte vremuri a fost atestat documentar pentru prima dată în anul 1298 și acum e singurul oraș-cetate medievală încă locuit din Europa.
Felicia Macaleț, jurnalistă Euronews: “Este numit perla medievală a României. Acesta este locul în care fiecare casă, fiecare curte are o poveste și, mai mult, are o istorie bogată care se întinde pe mai bine de câteva sute de ani. Toate pornesc aici în secolul 13 sau 14. Este locul din România în care cel mai bine poți să-ți imaginezi cum a fost în perioada medievală. Bine ați venit la Sighișoara, județul Mureș“.
Toboșarul cetății: ”Lume, lume, să știe tăt natul, se aduce la cunoștință publică să vă anunțăm că acum...nu s-a intamplat nimic deosebit, stați liniștiți! Pentru turismul românesc, vă spunem ”bine ați venit”.
Toboșarul în secolul al 17-lea avea patru funcții: pompier, gornist, bocter și toboșar
Toboșarul însuși pare ieșit dintr-o pictură medievală. Nu e un simplu om, e o instituție cu un rol bine stabilit de-a lungul vremurilor. La bază profesor de istorie, Dorin Stanciu și-a asumat acest rol de a spune povestea orașului oricui vrea să audă. Și deapănă cum doar un toboșar din alte vremuri ar ști să o facă.
Dorin Stanciu, toboșarul cetății: ”Toboșarul în secolul al 17-lea avea patru funcții: pompier, gornist, bocter și toboșar. Munca lui de bază era bocterul - paznicul. Mergea cu făclia pe străduțele înguste și spunea în latină: Silentium! Asta la ora 10 seara. Toboșarul anunța procesele publice: “Lume, lume, să știe tăt natul, la patru ceasuri după miezul zilei se judecă procesul condamnatului în piață publică. Cine dorește să vadă acest proces este rugat să poftească după mine… AM ZIS! De aceea zic ”am zis”.
Cetatea Sighișoarei avea 14 turnuri
14 turnuri a avut cândva cetatea Sighișoarei, fiecare denumit după breasla care era desemnată să-l protejeze. Au mai rezistat nouă, printre care și Turnul cu Ceas, cel mai înalt dintre ele, care este și poarta principală a cetății. Inițial realizat din lemn, mecanismul de ceas din turn a fost înlocuit cu unul metalic după marele incendiu din 1676. În plus, turnul poate prezice...cum va fi vremea.
Nicolae Tescula, directorul Muzeului de Istorie Sighișoara: ”Sus, în vârf, are o giruetă astronomică, fiind un cocoș. Noi, sighișorenii, știm, în funcție de cum este poziționat, dacă va ploua sau va fi vreme bună, și vă spun sincer că nu greșește. De exemplu, știm că, dacă este întors cu spatele către cetate, știm 100% că plouă. Este atracția numărul 1 a Sighișoarei”.
De sus, din turn, orașul-cetate ni se întinde la picioare ca o pânză pictată cu migală. Merită să urcați puțin peste o sută de trepte ca să vă bucurați atât ochii, cât mai ales sufletul. Și dacă tot sunteți deasupra tuturor, vă puteți face traseul prin locurile din oraș pe unde trebuie neapărat să ajungeți. De la celelalte Turnuri ale Cetății sau Biserica Mănăstirii până la Scara Acoperită ale cărei 175 de trepte vă duc până la Biserica din Deal. Iar dacă ați avut curaj să urcați atât, meritați să vă așezați puțin la masă.
Minciunelele de Sighișoara
Felicia Macaleț, jurnalistă Euronews: ”Știm foarte bine, în Ardeal se mănâncă ciorbe. Însă, odată ajunși în Sighișoara, nu aveți voie să ratați ciorba de fasole în pită. Pită de casă și, neapărat, neapărat ceapă roșie. Să și vedem… miroase foarte bine … excelent!“.
O masă copioasă nu poate fi completă fără desert, așa că nu plecați înainte să faceți loc și pentru ceva dulce.
Felicia Macaleț, jurnalistă Euronews: ”Minciunelele de Sighișoara. Tot ce trebuie să știți e că sunt calde…foarte bune și pufoase!”.
Turistă: “Chiar este un loc special, e un loc unic de vizitat. Cred că ar fi surprinzător pentru mulți oameni, pentru cei care nu au fost niciodată aici“.
Turist: ”E foarte frumos! Arată ca în vremurile medievale, e impresionant”.
Sunt doar câțiva din cei peste 250 de mii de turiști care ajung în Sighișoara în fiecare an. Veniți aici, bucurați-vă de acest loc unic și luați-vă timp să admirați pe îndelete.