Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Lupta pentru Cotroceni, mutată în social media: BEC, acuzat de ONG-uri că a impus o suprareglementare care ar opri libertatea de exprimare

În prima săptămână de campanie, candidații pentru alegerile prezidențiale au mutat lupta pentru Cotroceni în social media.

În paralel, Biroul Electoral Central este acuzat de mai multe ONG-uri că în aceste zile a impus o suprareglementare asupra rețelelor de socializare, care ar opri, de fapt, libertatea de exprimare.

„BEC împiedică alegătorii să își exprime liber opiniile și preferințele politice”

Potrivit unui comunicat al Centrului de Resurse pentru participare publică transmis luni, BEC a publicat o primă serie de decizii care vizează respectarea reglementărilor privitoare la campania electorală în mediul online, iar cele mai multe sunt „încălcări ale libertății de exprimare a simplilor utilizatori de rețele sociale'. În opinia organizațiilor, BEC „împiedică alegătorii să își exprime liber opiniile și preferințele politice”.

Septimius Sârbu, expert în buna guvernare și procese electorale - ExpertForum: „Marea problemă pornește de la modul în care a fost scrisă legislația. Avem o ordonanță care a fost emisă în luna ianuarie care a fost scrisă și aprobată foarte netransparent. A încercat să impună niște reguli suplimentare față de ce aveam în legislație. Cred că erau necesare. Trebuia să existe o discuție, dar aș fi zis publică. Ordonanța a fost aprobată dimineață și a fost pusă public în discuție după-amiază.

„Au fost emise ordine pentru a fi înlăturate informații de pe conturi care păreau foarte reale”

Marea problemă este că transpune niște reglementări care există la nivel european pentru publicitate plătită, pentru absolut toate tipurile de postări. Există un regulament care va intra în vigoare în luna octombrie. Legiuitorul român a dat copy paste din regulamentul respectiv care se referă doar la publicitate plătită. În cazul nostru, absolut oricine, fie că e reclamă plătită, fie că e reclamă neplătită, și care e actor politic, trebuie să marcheze aceste materiale. Dacă ele reprezintă publicitate politică, dacă sunt în sprijinul unui candidat sau dacă îndeamnă să nu se voteze un candidat.

Noi ne-am uitat pe primele decizii, cred că erau vreo 20-30. Erau multe conturi, în primul rând, organice. În noiembrie, una dintre probleme era acea multitudine de conturi, nu erau naturale, apăreau peste noapte ca ciupercile.

„Nu aveau conturi înființate special pentru a susține un candidat”

Aici am văzut că au fost emise ordine pentru a fi înlăturate informații de pe conturi care păreau foarte reale, de la oameni foarte reali și care exprimau niște păreri politice.

Deși se referă la faptul că părerile personale sunt excluse din aceste reglementări, nu ar trebui marcate ca orice publicitate politică, dacă ne uităm în acele decizii nu vedem această delimitare foarte clară. S-a cerut eliminarea unui conținut care părea a fi mai degrabă părerea unui cetățean. Nu aveau conturi înființate special pentru a susține un candidat”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE