Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Taxa pe gunoi a crescut, în marile orașe din România, de la 1 ianuarie 2025

Taxa pe salubrizare a crescut de la 1 ianuarie în marile orașe. La Craiova, de două ori în jumătate de an, iar la Constanța anul acesta a avut loc o creștere de la 8 lei la 20 de lei de persoană. Mulți oameni află de aceste majorări abia când ajung la ghișeu să-și plătească taxele și impozitele.

Taxa pe ridicarea gunoiului a ajuns să fie cea mai mare dintre cele administrative, chiar mai mare ca impozitul pentru un apartament. La Craiova, taxa de salubrizare a fost majorată anul trecut, în iulie, de la 12 lei la 18 lei pe lună, de persoană, iar la sfârșitul lunii decembrie s-a mai aplicat o majorare de la 18 lei, la 22 de lei. În aceste condiții, o persoană scoate din buzunar 264 de lei pe an, doar pentru gunoi. Practic, o familie cu doi adulți doi copii plătește peste 1.000 de lei taxă într-un an doar pentru acest serviciu.

Ce spun oamenii

„Gunoiul ăsta crește galopant așa prețul. Nu știu de ce.”

„Gunoiul pe tot anul la două persoane... mult, cam mult.”

„E mult, la pensia care o avem noi, e foarte mult.”

Reprezentanții administrației locale spun că taxa de salubrizare a crescut din mai multe motive.

Marina Andronache - purtător de cuvânt Primăria Craiova: Taxa pentru economia circulară a crescut de la 80 de lei pe tonă, la 160 de lei pe tonă. Este o taxă națională care se plătește obligatoriu pentru fiecare tonă de deșeuri depozitată. De asemenea, tarifele Iridex au fost actualizate și cu indicele prețului de consum, care s-a majorat la 10,6%, acesta fiind un indicator stabilit de Institutul Național de Statistică pentru fiecare serviciu în parte.

Unul dintre orașele cu cea mai scumpă taxă de salubrizare este Iași

Însă și la Constanța au avut loc majorări substanțiale.

În Municipiul Iași, taxa pe gunoi este de 24 de lei de persoană. Momentan nu au fost anunțate majorări. Chiar și așa ieșenii plătesc cu 2 lei mai mult față de cei din Craiova, de exemplu, și cu patru lei față de cei din Constanța.

La Constanța, taxa de salubrizare aproape ca s-a triplat, de la 8 la 20 de lei de persoană pe lună, motiv de supărare printre constănțeni, mai ales ca in jurul pubelelor condițiile nu sunt dintre cele mai bune, este mizerie si miros insuportabil.

Majorarea taxelor nu include însă și mai multă curățenie. La Constanța, oamenii aruncă gunoaiele pe lângă containere.

Iar la Craiova gunoiul ajunge să fie aruncat și pe marginea drumurilor.

Gunoiul menajer nu este aruncat întotdeauna în pubelele din gospodării sau în tomberoanele din oraș. Și mai sunt situații în care acest gunoi menajer este aruncat în spațiile publice, așa cum se poate observa, sau pe terenurile intravilane care nu sunt îngrădite.

„Asta ține de educație. N-avem ce să facem! Educația. Sunt oameni care sunt fără bun-simț. Nu-și dau seama că fac rău mediului”, spun localnicii.

Pentru a reduce deșeurile și impactul lor asupra mediului, Uniunea Europeană a adoptat obiective ambițioase de reciclare și utilizare a gropilor de gunoi. Scopul este de a promova un model mai sustenabil, cunoscut drept economie circulară. Astfel, 60% dintre deșeurile colectate și tratate zilnic de municipalități trebuie să fie refolosite sau reciclate până în 2030, conform obiectivelor comunitare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE