Odată cu întoarcerea românilor la muncă, s-a întors și poluarea în marile orașe. Indicii sunt la cote maxime din cauza încălzirii locuințelor și a traficului.
În perioada sărbătorilor, românii au respirat un aer mai curat, asta și datorită vântului care nu păstra poluarea în loc. Dar acum, cu calmul atmosferic și cu ceața, indicii de poluare au crescut.
Bucureștiul este în topul celor mai poluate capitale europene și asta se simte.
Dacă în perioada sărbătorilor indicii de poluare au fost neobișnuit de scăzuți, spun experții, lucrurile au revenit la normal odată cu reîntoarcerea oamenilor la serviciu sau școală. Normal, adică senzori roșii, smog și trafic intens.
Ce spun specialiștii
”Din perspectiva poluării am avut noroc, pentru că am avut precipitații, am avut vânt puternic, practic fenomene meteo care favorizează dispersia poluanților. Ei, cum s-a terminat vacanța și chiar începând de luni, dinainte de terminarea vacanței, am început să avem ceață dimineața, calm atmosferic. Această ceață ține poluarea la nivelul nostru, la nivelul orașului și practic ne poate afecta foarte tare.
Pe lângă soluția absolut necesară de ducere cumva a traficului, mai ales în perioada iernii, ar trebui identificate locuințele care se încălzesc cu combustibil solizi și schimbate cu sisteme eficiente de încălzire. ”,a declarat Oana Neneciu, Directoare Ecopolis.
Iarna, traficul nu mai este principala cauză a poluării. Încălzirea din locuințe produce aproximativ 60% din poluare.
Peste 3 milioane de români se încălzesc cu ajutorul sobelor. Aproximativ 80.000 dintre ei se află în București și Ilfov. În unele zone oamenii ard ce găsesc. De la mobilă veche, lemn vopsit și până la tapițerii și deșeuri. Toate extrem de poluante.