Voluntarul român Alex Craiu a fost centrala nucleară Cernobîl din Ucraina și a transmis Euronews România imagini în care se văd daunele făcute de drona care a lovit sarcofagul reactorului 4 în februarie.
- Luna aceasta se împlinesc 39 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobîl, considerată cel mai grav accident nuclear din istorie. Pe 26 aprilie 1986, reactorul numărul 4 al centralei nucleare din Ucraina sovietică a explodat în timpul unui test de siguranță planificat cu câteva zile înainte de conducerea centralei.
În emisiunea „România lui Vitalie” de la Euronews România, voluntarul român Alex Craiu a prezentat imaginile pe care le-a filmat la centrala nucleară de la Cernobîl.
Alex Craiu, voluntar român: „Ăsta este reactorul numărul patru de aici din Cernobîl, din Pripyat, zona radioactivă. După cum se poate vedea în spate, sarcofagul din beton care acoperă reactorul numărul patru este o gaură produsă de o dronă care l-a lovit acum puțin timp.
Ăsta este locul de unde în 1986, în aprilie, a pornit dezastrul care a afectat atât de mulți oameni”
În noaptea de 13 spre 14 februarie, Rusia a lansat un atac cu drone asupra centralei nucleare de la Cernobîl în noaptea de 13 spre 14 februarie, potrivit Euronews.com.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pe X că o dronă de atac rusă „cu un focos exploziv a lovit adăpostul care protejează lumea de radiații”. Potrivit șefului statului ucrainean, după o primă evaluare, s-a constatat că atacul a avariat substanțial scutul.
Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat că în cursul nopții s-a auzit o explozie, urmată de un incendiu, la noul sarcofag care protejează rămășițele reactorului 4 al fostei centrale nucleare de la Cernobîl, din Ucraina.
AIEA a transmis că personalul de securitate la incendiu și vehicule au răspuns în câteva minute și nu au fost raportate victime.
„Nivelurile de radiații din interior și din exterior rămân normale și stabile. AIEA continuă să monitorizeze situația”, a adăugat agenția.
Cernobîl, locul celei mai grave catastrofe nucleare din lume, rămâne un loc extrem de sensibil. Explozia reactorului centralei la 26 aprilie 1986 a contaminat o zonă vastă care se întinde pe teritoriul Ucrainei, Belarusului și Rusiei.
Situl este situat la aproximativ 130 de kilometri nord de Kiev. Forțele ruse l-au ocupat pentru scurt timp în primele zile ale invaziei la scară largă.