Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Hamsia din Marea Neagră, tot mai mică. Semnalul de alarmă al specialiștilor

Hamsia din Marea Neagră este tot mai mică. Specialiștii de la Institutul de Cercetări Marine din Constanța au ajuns la această concluzie după ce au analizat, aproape un deceniu, otoliții, adică markerii biologici ai peștilor.

Mii de exemplare de pești, analizate

Mii de exemplare de pești din Marea Neagră au fost analizate în ultimii ani pe baza informațiilor stocate în „pietricelele din urechi” un fel de markeri biologici ai acestor specii. Unele rezultate au dezvăluit schimbări importante, ce pot fi interpretate ca un semnal de alarmă.

Dr. Mădălina Galațchi, cercetător la Institutul de cercetări marine din Constanța: Diferențele sunt mici, e vorba de câțiva milimetri, dar vorbim de studii la nivel statistic, procentul indivizilor de vârste mari este mai mic decât acum 10 ani. De asemenea, la stavrid este o diminauare mică a lungimii.

Fie că sunt prelevate de la corb de mare, biban, milacop, calcan, chefal, pălămidă sau șprot, fragmentele osoase înregistrează, an după an, informații esențiale despre viața din adâncuri.

Otoliții sunt practic „jurnalul Mării Negre”

În acest fel, specialiștii află date despre vârsta populațiilor, schimbările climatice, dar și sănătatea ecosistemului.

Diana Sobaru, jurnalistă Euronews: Ca niște mici cristale modelate de timp, otoliții sunt practic „jurnalul Mării Negre”. Fiecare anotimp, fiecare furtună, fiecare drum străbătut printre ape este ascuns în aceste fragmente osoase din urechea internă a peștilor. Practic, specialiștii pot stabili care au fost perioadele în care hrana a fost din abundență sau nu, perioadele cu temperaturi optime. Sănătatea Mării Negre este studiată prin aceste mici bijuterii.

Biologii marini susțin că aceste informații sunt esențiale și pot ajuta în cazurile unor dezechilibre ce ar necesita măsuri urgente.

O radiografie completă a ecosistemului

Dr. Victor Niță, cercetător Institutul de cercetări marine din Constanța: Poate instituirea de zone de prohibiție, perioade, sau modificări privind dimensiunile minime admise la comercializare. Trebuie să avem date consistente și foarte coerente pe care să ne bazăm ca să observăm tendința populației și să tragem semnalul de alarmă din timp pentru conservarea peștelui din Marea Neagră.

Aceste cercetări și analize sunt făcute, în paralel, de biologii marini din toate statele riverane Mării Negre. Se obține astfel o radiografie completă a ecosistemului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE