Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Apple a lansat iPhone 16, cu noul soft AI based al companiei. Cum arată și cât costă noile telefoane

Noua generație de telefoane Apple, iPhone 16, a fost lansată pe 9 septembrie într-un eveniment care a avut loc în Cupertino, California, în amfiteatrul care poartă numele fondatorului companiei, Steve Jobs. Smartphone-urile au fost prezentate în cadrul unui eveniment organizat sub sloganul „It’s Glowtime („E momentul strălucirii” - traducere).

09/09/2024 , 22:26

iPhone 16, lansat oficial

Evenimentul Apple a început cu un videoclip preînregistrat al CEO-ului Tim Cook, care a prezentat noul Apple Watch, noile Air Pods și, bineînțeles noul iPhone 16.

El a spus că iPhone 16 va fi primul dispozitiv mobil construit „de la zero” pentru a susține mai bine noul software IA al companiei, Apple Intelligence. El a numit Apple Intelligence un sistem de „inteligență personală”.

Apple a început evenimentul prin prezentarea Apple Watch Series 10. Noul model are cel mai mare ecran al Apple Watch din toate timpurile, a declarat Jeff Williams, directorul de operațiuni al Apple.

„Cu un ecran mai mare, puteți crește dimensiunea fontului fără a sacrifica conținutul și puteți vedea o linie suplimentară de text în aplicații precum mesaje, e-mail și știri”, a spus Williams.

Prețul noului Apple Watch va începe de la 399 de dolari, potrivit companiei.

Apple a prezentat și noile AirPods. Reprezentanții companiei au declarat că  AirPods 4 au fost reproiectate cu ajutorul unor instrumente avansate de modelare pentru a face căștile să se potrivească mai bine în urechile utilizatorilor. De asemenea, acestea vin cu mai mult control pentru redarea și întreruperea muzicii, începerea și terminarea apelurilor.

Tim Cook, a declarat că iPhone 16 „marchează începutul unei noi ere”, în mare parte datorită Apple Intelligence.

Noile telefoane sunt disponibile în mai multe culori: alb, negru, albastru marin, verde și roz. De asemenea, sunt disponibile în două dimensiuni: 6,1 inci pentru iPhone 16 și 6,7 inci pentru iPhone 16 Plus.

VEZI GALERIA
12 imagini

Linia 16 vine și cu butoane noi. În primul rând, există un buton de acțiune personalizabil, care înlocuiește butonul mut și permite utilizatorilor să facă mai multe lucruri, de la traducerea unei fraze, la programarea unei scurtături, cum ar fi aprinderea lanternei sau deschiderea unui calendar. De asemenea, Apple adaugă un buton fizic pentru acces ușor la deschiderea camerei foto. iPhone 16 vine de asemenea cu un procesor cu 40% mai rapid decât modelul anterior.

În ceea ce privește funcția de inteligență artificială pe care compania o numește „Apple Intelligence”, aceasta include, între altele instrumente de scriere care utilizează IA pentru a ajuta la redactarea e-mailurilor și a textelor. IA-ul Apple va permite, de asemenea, conversații mai naturale cu Siri.

„Veți putea spune pur și simplu: Trimite-i Ericăi fotografiile de la grătarul de sâmbătă, iar Siri va găsi fotografiile și le va trimite imediat”, a spus Craig Federighi, vicepreședinte executiv al departamentului de inginerie software al Apple.

Compania a făcut deja aluzie în trecut la unele dintre noile funcții Apple, inclusiv emoji personalizate generate de IA.

Prețul noului iPhone 16 va porni de la 799 de dolari, potrivit reprezentanților companiei. iPhone 16 Plus va porni de la 899 de dolari. Noul Apple iPhone 16 Pro va costa 999 de dolari, iar iPhone 16 Pro Max va fi 1.199 de dolari.

Știrea inițială

Evenimentul „It's Glowtime” va afișa logo-ul Apple înconjurat de o aură colorată, făcând aluzie la posibile noi culori pentru iPhone și alte produse ale sale.

Lansarea noilor telefoane poate fi urmărită live, de la ora 20:00, ora României.

Ce caracteristici ar urma să aibă noile telefoane iPhone 16

iPhone 16 generează un interes mai mare deoarece este primul model adaptat special pentru inteligența artificială, o tehnologie care se așteaptă să declanșeze cea mai mare revoluție în industrie de când Jobs a propulsat Apple pe piața smartphone-urilor, în urmă cu 17 ani, relatează Associated Press.

Specialiștii din industrie se așteaptă ca noile modele iPhone 16 Pro să aibă ecrane mai mari, dar, per total, noile telefoane nu vor fi foarte diferite de modelele de anul trecut.

Potrivit The Verge, principalele modele iPhone 16 ar urma să vină în culori noi, iar spatele telefoanelor va arăta ușor diferit. De exemplu, camerele foto ar putea aliniate vertical, la fel ca iPhone 12 și iPhone X, în loc de plasarea diagonală utilizată începând cu iPhone 13.

Analistul Ming-Chi Kuo spune că noua gamă de telefoane Apple va avea o durată de viață mai bună a bateriei.

Modelele iPhone 16 ar urma să aibă un buton lateral pe partea dreaptă care va oferi posibilitatea de a face mai rapid fotografii. Pe lângă apăsarea butonului pentru a captura o fotografie, utilizatorii vor putea, de asemenea, să controleze funcțiile camerei, potrivit carcteristicilor prezentate pe surse de 9to5mac.com.

Ce este Apple Intelligence

La Conferința mondială a dezvoltatorilor Apple (WWDC) din iunie, compania a anunțat că va lansa un parteneriat cu OpenAI pentru a îmbina tehnologia ChatGPT cu asistentul vocal Siri al Apple.

Acest lucru ar putea vedea un Siri îmbunătățit și ar permite clienților să creeze emoji-uri din mers.

Cele mai multe dintre sarcinile AI ale Apple vor fi efectuate pe iPhone însuși în loc de centre de date la distanță - o deosebire care necesită un procesor special în cadrul viitoarelor modele și al actualului iPhone 15s high-end care a apărut în urmă cu un an.

De asemenea, compania și-a dezvăluit planurile pentru „Apple Intelligence”, care ar antrena software-ul iOS, iPadOS și macOS pe modele mici, mai degrabă decât pe modelele mai mari utilizate de servicii precum Google Gemini sau ChatGPT.

Potrivit Bloomberg, Apple va lansa Apple Intelligence ca parte a unei actualizări de software în octombrie, oferind dezvoltatorilor mai mult timp pentru a testa și construi aplicații pentru platformă.

Dar Mark Gurman de la Bloomberg a mai spus că este posibil ca alte caracteristici ale Apple Intelligence să nu ajungă pe iPhone-urile utilizatorilor până la începutul anului 2025.

De asemenea, Apple Intelligence nu va fi disponibil în Uniunea Europeană, din cauza preocupărilor legate de reglementare. În iunie, Apple și-a exprimat îngrijorarea cu privire la neconformitatea cu actul privind piața digitală din Europa.

Când ar urma să apară pe piață noile smartphone-uri iPhone 16

Noile smartphone-uri de la Apple vor fi prezentate pe 9 septembrie și ar putea trece  între una și două săptămâni până când acestea vor putea fi comandate, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, și cu gama de telefoane iPhone 15. Acestea au fost prezentate oficial pe 12 septembrie 2023, pre-comenzile au fost disponibile din 15 septembrie, iar telefoanele au putut fi cumpărate de toată lumea din 22 septembrie.

Care ar putea fi prețurile pentru iPhone 16

În ceea ce privește prețul iPhone 16, nu se așteaptă ca acesta să fie diferit față de predecesorul său, potrivit Business Insider. Astfel, prețurile ar urma să pornească de la 799 de dolari pentru iPhone 16, 899 de dolari pentru iPhone 16 Plus, 999 de dolari pentru iPhone 16 Pro și 1.199 de dolari pentru iPhone Pro Max.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE