Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

18 mii de ouă, o singură pasiune. Un muzeu din Bucovina are o colecție de ouă încondeiate din 82 de țări

Coaja unui ou poate deveni artă. 18 mii de astfel de opere de artă sunt păstrate în Muzeul Oului Vama din județul Suceava. Sunt ouă din peste 82 de țări, colecție personală a unei profesoare pasionate de tradiții, de artă și de frumos.

Artă din coaja unui ou: o colecție unică în lume la Muzeul Oului Vama-Bucovina

Dragilor, unde suntem noi acum?

La Muzeul Oului!

Și ne-a plăcut? Mâna sus cui i-a plăcut.

Da. Da!

Sigur că da.

E cu totul altă lume în Muzeul Oului Vama-Bucovina. Aici creativitatea artiștilor depășește imaginația vizitatorilor.

În sala aceasta sunt ouă bucovinene moderne făcute în zilele noastre aranjate după culorile mănăstirilor din zonă. Privim în partea aceasta și vedem albastru de Voroneț cu semnificația păcii sufletești. Verdele de Sucevița, dătător de sănătate și de speranță, iar roșul de Humor va reprezenta viața.

Totul a început acum 30 de ani, când o delegație din Belgia a ajuns în acest loc și a descoperit într-un cufăr ouă încondeiate. Erau ale mamei Letiției Orșivschi și fuseseră transmise în familie. Ingineră la acea vreme, aflată în Vama pe perioada concediului de creștere copil, Letiția nu s-a mai întors în București. A rămas aici, ca profesoară de artă decorativă și textilă și a deschis muzeul.

Prof. Letiția Orșivschi, fondatoarea Muzeului Oului Vama-Bucovina, jud. Suceava: Pe parcursul celor 30 de ani, tot extinzând muzeul și construind, am reușit astăzi, după 30 de ani, să avem peste 18 mii de exponate pe care le-am prezentat în vitrine în zece încăperi.

Ouă, de toate felurile: cu motive florale, cu pastă de dinți și boabe de piper, cu aplicație de foiță de aur și argint sau cu cristale

Muzeul Oului nu spune doar o poveste, ci mii de povești. De la cum se golește un ou, cum se decupează, la informații despre tradiții din peste 82 de țări.

Oul, pentru că este dătător de viață, va fi un simbol universal al vieții, al renașterii și al fertilității. Din acest motiv îl vom găsi decorat pe toate continentele lumii și toate culturile ei. Vom începe din Germania unde găsim tehnica zgârierii. Oul este pus într-o baie de culoare, apoi cu un instrument ascuțit se zgârie coaja oului. În Ungaria este prezentă tehnica potcovirii, iar această tehnică are în spate și o tradiție. Se testează răbdarea flăcăilor ce doresc să se însoare.

Carmen Ciocan, jurnalistă Euronews: În această încăpere sunt ouă de pe toate continentele. De la cel mai mic, oul de gecko, la ou eclozat de crocodil, un ou extrem de rar, la ouă de struț pictate minuțios. Dacă ne lăsăm în jos putem vedea până și cupola pictată la acest ou.

Prof. Letiția Orșivschi: Am adus și ouă rare de emu, nandu, tinamu, broască țestoasă, crocodil, care unele sunt lucrate în stilul țărilor de proveniență și în care eu am ajuns, știind că nu voi putea altfel face rost de acele tipuri de ouă.

Descoperim o sumedenie de tehnici, cu zgâriere, cu frezare sau ou cu motive florale, cu pastă de dinți sau boabe de piper, cu aplicație de foiță de aur, argint, dar și cu cristale. Sunt ouă de porțelan, de ceramică sau lucrate în tehnici textile.

Aici găsim mai multe exemple de ouă perforate printre care cel de aici, este un ou perforat în trei grosimi diferite, fiind o adevărată dantelărie făcută în coajă de ou. Aici vedem casete de bijuterii, ouă muzicale din coajă naturală.

Prof. Letiția Orșivschi, fondatoarea Muzeului Oului Vama-Bucovina, jud. Suceava: Un ou de oviraptor de 75 de milioane de ani tronează în vitrinele noastre ca cel mai vechi exponat al muzeului.

Prețul unui bilet pentru un adult este de 18 lei, elevii, studenții și pensionarii au reducere, iar pentru copiii până la 12 ani taxa de vizitare este de 6 lei.

A fost o experiență minunată pentru mine și pentru toți colegii, cred.

O felicităm pe doamna care deține acest muzeu. Aplauze.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE