Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tradiții regale de Paște. Biserica Anglicană păstrează obiceiuri din Evul Mediu, când regele împărțea monezi

Sărbătorile Pascale de anul acesta reunesc toate cultele creștine, un lucru care se întâmplă rar. Nu doar ortodocșii și catolicii celebrează învierea lui Hristos, ci și cultele reformiste, cum este Biserica Anglicană, al cărei conducător este Regele Charles. Astfel, tradițiile lor se țin într-o notă regală și își au originile în Evul Mediu.

Tradiții regale de Paște: obiceiuri medievale în Biserica Anglicană

Când Biserica Anglicană s-a rupt de cea Catolică la ordinul regelui Henric al VIII-lea, în secolul al 16-lea, multe dintre tradiții au fost schimbate, iar persoana regelui a preluat conducerea noului cult.

Nevsky Everett, preotul Bisericii Anglicane din București: Au apărut și unele tradiții care există doar la noi cum ar fi cea din Joia Mare, care își are originile în Evul Mediu, când monarhii britanici spălau picioarele săracilor de Joia Mare. De-a lungul timpului, asta s-a dezvoltat în tradiția oferirii de bani, „Maundy money”, sunt niște monezi bătute special pentru ocazie și dăruite în satele și orașele din Anglia.

Tradiția continuă și în ziua de astăzi.

Nevsky Everett, preotul Bisericii Anglicane din București: Anul acesta, Regele Charles a fost la Catedrala Durham, unde a distribuit monede „maundy”. Acesta este un exemplu al unui lucru care are un rol distinct în tradiția anglicană.

Un alt obicei este acoperirea icoanelor și statuilor, cu două săptămâni înainte de Paște.

Nevsky Everett, preotul Bisericii Anglicane din București: Este o formă de a ajuta mintea să se concentreze doar pe ce este esențial odată cu venirea Săptămânii Mari. Iar atunci când sunt dezvelite și totul e luminat în biserică, e plin de flori, e un moment dramatic.

Față de tradiția ortodoxă, în care slujba de Înviere are loc la miezul nopții, în biserica anglicană ea se organizează mai devreme sau în prima zi de Paște. Faptul că toate cultele creștine sărbătoresc Învierea în același timp anul acesta mai are și o însemnătate istorică.

Nevsky Everett, preotul Bisericii Anglicane din București: Se împlinesc exact 1.700 de ani de la Conciliul de la Niceea, atunci când a fost stabilită pentru prima dată și ziua în care se sărbătorește Învierea lui Iisus. E o dată foarte importantă, este un semn al credinței noastre comune care își are originile atunci la primul conciliu ecumenic și iată că acum, la 1.700 de ani, cu toții putem sărbători Paștele împreună.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE