Cei care vor să se răsfețe de Paște pot lua masa la un restaurant de lux, unde preparatele sunt realizate în moduri cât mai rafinate, chiar reinterpretate în stil franțuzesc. Cheia este echilibrarea gustului, iar totul este servit în porții mici, pentru a face față meselor după postul Paștelui.
De Paște, restaurantele de lux îi așteaptă pe gurmanzi cu preparate rafinate
Felurile de mâncare din produse tradiționale românești, dar gătite cu mare stil, sunt specialitatea restaurantelor de lux pentru masa de Paște.
Georgeta Codârleanu: Venind după un post, trebuie să avem foarte mare grijă cum combinăm mielul. Acum avem o pastramă de berbecuț cu o mămăliguță cu ardei, spumă de ardei în cuib de praz, după aceea vom servi niște cotlete de berbecuț, miel, cu sparanghel și cartof fiert. Contează foarte mult să echilibrăm masa de Paște. Pastrama fiind puțin mai mult condimentată, spuma de ardei fiind dulceagă, echilibrează gustul.
În afară de ingrediente, secretul este și în porțiile mai mici, care permit o alimentație mai diversă.
Ioana Nicolescu, jurnalistă Euronews: Avem aici un rasol de miel cu piure și cu legume la grătar care miroase absolut extraordinar, să vedem și ce gust are. Este absolut delicios. Masa de Paște, reinterpretată în stil franțuzesc la un restaurant de lux.
Chef Georgeta Codârleanu și colegii ei țin și cursuri pentru viitorii bucătari unde le împărtășesc din secretele meseriei. Elevii de la școlile profesionale care se specializează în gastronomie de lux fac practică în astfel de restaurante, iar de Paște, învață să gătească mâncăruri tradiționale, dar cu stil.
Lucian Enculescu, profesor de gastronomie: „Am gătit drob de miel, împreună cu Efe, care a gătit cozonac. Rețetele sunt pe 10 porții pentru că noi gătim în stil profesional și copiii trebuie să învețe.”
Reporter: Ți se pare dificil?
Ali Efe Akcali, elev: „Nu prea, dar nu e atât de ușor.”
Unele produse tradiționale sunt chiar mai complexe.
Andrei Lupău, chef executiv: „O pască pe partea de patiserie, iar pe partea de bucătărie un drob de miel, care e un produs puțin mai complex pentru că are două etape de pregătire. Cele două ar fi cel mai dificil de gătit pentru că e un proces mai lung de dospire, de coacere și la unul, și la celălalt.”
Orice punem pe masa de Paște, important este să ne bucurăm de gust și să învățăm să apreciem munca celor care au gătit delicioasele bucate.